ZASTOSOWANIE ZEWNĘTRZNE i WEWNĘTRZNE
hamuje rozwój grzybów candida albicans umiejscowionych na skórze, w zatokach, gardle, jelitach, itp.
działa antybakteryjnie
wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze
lamblie (Giardia lamblia) oraz Trypanosoma cruzi
wspomaga pożyteczne szczepy bakterii oraz odbudowuję mikroflorę jelitową
działa przeciwzapalnie – kwas rozmarynowy hamuje aktywność enzymu COX-2 (cyklooksygenaza-2)
wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne
chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych – jest silniejszym antyoksydantem niż cytrusy i borówka amerykańska,
działa moczopędnie i żółciopędnie
łagodzi wzdęcia i zaburzenia trawienia
działa rozkurczowo – zmniejsza bóle brzucha, bóle miesiączkowe
wzmacnia system nerwowy, uspokaja
zwiększa wchłanianie żelaza – ułatwia wyrównanie niedoborów w niedokrwistościach
działa mukolitycznie i wykrztuśnie
korzystne w chorobach układu oddechowego, szczególnie w zapaleniu oskrzeli
Oregano Oil jest wytwarzany z olejku pozyskiwanego ze sprasowanych liści rośliny, zawieszonego w oliwie z oliwek. Istnieje wiele podgatunków Oregano. Różnią się one nie tylko wyglądem zewnętrznym, ale także substancjami aktywnymi. Istotnym kryterium różnicującym jest skład olejków eterycznych. Do produkcji Oregano Oil używane jest oregano greckie (Origanum vulgare subsp. Hirtum), które jest najbogatszym źródłem olejków eterycznych, zwłaszcza karwakrolu i tymolu.
Składniki te są pochodnymi formami fenolowymi o podobnej budowie cząsteczki, różni je natomiast izomeria podstawników. Oba olejki eteryczne posiadają znakomite właściwości antybakteryjne. Oregano zawiera również flawonoidy, które są nieocenionymi antyoksydantami, wspomagającymi ochronę komórek przed atakiem wolnych rodników. Jest także źródłem licznych pierwiastków oraz takich substancji jak kwas rozmarynowy, sterole, witaminy A i C. W porównaniu z tradycyjnymi formami oregano (przyprawa, suszone ziele), olejek zawiera duże ilości składników aktywnych.
Spośród wielu cennych właściwości oregano, na szczególne podkreślenie zasługuje działanie przeciwgrzybicze w stosunku do grzyba Candida albicans. Współczesne badania naukowe potwierdzają, że karwakrol – najważniejszy składnik czynny olejku oregano hamuje wzrost Candida albicans, a także wielu bakterii Gram (+) i Gram (-), w tym szczepów odpornych na antybiotyki.
Kuracja likwidująca grzybicę powinna trwać co najmniej 3 miesiące wraz z dietą eliminacyjną - wystrzegaj się cukru oraz produktów z mąki pszennej . Oprócz olejku oregano polecamy inne suplementy silnie oczyszczające i wspomagające walkę z grzybicą
![](http://www.zdrowiesklep.pl/images/magda/FL0064_n.png)
Na uwagę zasługuje również silne działanie antyoksydacyjne oregano – znacznie wyższe niż cytrusów czy borówki amerykańskiej. Umożliwia to wykorzystanie tego produktu w profilaktyce współczesnych chorób cywilizacyjnych oraz w walce z procesami starzenia biologicznego.
Warto stosować olejek z oregano w okresie jesienno-zimowym jako znakomity i skuteczny antyseptyk, szczególnie razem z mydłem do mycia rąk oraz do inhalacji. Zmniejszy to ryzyko zakażenia częstymi w tym okresie infekcjami wirusowymi, a przede wszystkim groźnym wirusem grypy typu H1N1.
Poza cennymi właściwościami leczniczymi, olejek z oregano jest również znakomity do pielęgnacji ciała. Podobnie jak starożytni Grecy, którzy upodobali sobie zapach oregano i stosowali ten olejek do masażu ciała po kąpieli, możemy poczuć się zrelaksowani i odprężeni po dniu pełnym napięć i codziennych obowiązków. Ta magiczna roślina, może wnieść do naszego życia dobre samopoczucie, poprawić zdrowie, a także korzystnie wpłynąć na nasz wygląd i urodę.
Medycyna tradycyjna od starożytności poprzez średniowiecze do współczesności, jak również aktualne badania naukowe potwierdzają słuszność wszechstronnego wykorzystania zalet oregano, zarówno w kuchni, jak również w medycynie.
Uwaga:
- Produkt nie jest polecany dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
- Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na jakikolwiek składnik.
- Należy unikać kontaktu z oczami oraz miejscami intymnymi