Glyco-Maize
Opis
-PRZEZNACZONY DLA SPORTOWCÓW WSZYSTKICH DYSCYPLIN
-UZUPEŁNIA POZIOM GLIKOGENU SZYBCIEJ I SKUTECZNIEJ NIŻ INNE WĘGLOWODANY
-POZWALA NA DŁUŻSZY I INTENSYWNIEJSZY TRENING
-SMAK NATURALNY
-ŁATWO ROZPUSZCZALNY
-Z DODATKIEM ENZYMÓW CARBOGEN
Optimum Glyco-Maize jest to produkt uzupełniający dietę w węglowodany. Zanim pomyślisz jednak, że na rynku znajduje się wiele innych suplementów ?tego typu? musisz wiedzieć, że są lepsze i gorsze węglowodany. Jeśli poważnie podchodzisz do sportu, nie możesz pozwolić sobie na stosowanie słabych jakościowo węglowodanów, które sprawią, że będziesz czuł się ociężały, słaby, a na dodatek zwiększą poziom Twojej tkanki tłuszczowej.
Węglowodany możemy podzielić na proste oraz złożone. Węglowodany proste, czyli inaczej cukry są najmniejsze i zbudowane wyłącznie z pojedynczej cząsteczki, jak na przykład glukoza. Węglowodany złożone to połączone ze sobą cukry proste w jedną, dużą cząsteczkę.
W organizmie człowieka, najważniejszym źródłem energii dla wszystkich komórek jest glukoza. Jednakże, glukoza jest łatwo rozpuszczalna w wodzie, więc człowiek nie może magazynować jej pod tą postacią. Dlatego po wchłonięciu się cząsteczki glukozy do krwi jest ona wyłapywana i magazynowana w mięśniach oraz wątrobie pod postacią glikogenu.
Do niedawna sądzono, że im mniejsza jest cząsteczka węglowodanów, tym szybciej jest trawiona i wchłaniana oraz tym szybciej uzupełnia zasoby glikogenu. W toku badań okazało się, że sytuacja wygląda dokładnie odwrotnie ? im większa cząsteczka, tym szybciej jest wchłaniana. Po spożyciu większej ilości cukrów prostych, dość długo zalegają one w żołądku, co może powodować nieprzyjemne dolegliwości. Węglowodany złożone bardzo szybko opuszczają żołądek, przedostając się do krwiobiegu, a następnie uzupełniają zasoby glikogenu.
Zalecane dawkowanie
Jedna porcja (40g) zmieszana z 200-400ml wody, stosować przed i po treningu.
Wartości odżywcze
SKŁADNIKI AKTYWNE |
Glyco-Maize |
|
Porcja |
40g |
|
Ilość porcji w opakowaniu |
50 |
|
Opakowanie |
2000g |
|
Zawartość jednej porcji |
|
zaw: |
|
Wartość energetyczna: |
142kcal |
|
Białko |
0,1g |
|
Tłuszcz |
0g |
|
Węglowodany |
35,2g |
|
Cukry |
3g |
|
Sód |
4mg |