Własne
domowe grzybobranie.
TERZA
TYLKO 12,99 zł
Oferowana
grzybnia sprzedawana jest w postaci drewnianych kołków
przerośniętych grzybnią opieńki miodowej.
Czas trwania zbiorów: 3-8 lat
Miejsce uprawy:
zacienione miejsce w ogrodzie
Pierwsze zbiory:
6-12 miesiecy
Zbiór
ogółem: 1 kg – 6 kg
Temperatura hodowli:
+5ºC ~ + 21ºC
Nakład pracy: średni
Ilość kołków:
20 szt
Kołki
umieszcza się w zdrowym pniu drzewa liściastego. Należy wywiercić w
pniu otwory o średnicy co kołki i głębokości większej o 1 cm od ich
długości oraz odstępach co 15 cm. Na jeden pień powinno przypadać ok
15-20 kołków.
Opieńka miodowa( Armillaria
mellea)
to gatunek grzyba występujący w Środkowej Europie. Można go spotkać od
połowy sierpnia do listopada. Zwykle występuje gromadnie, czasami
bardzo licznie. Rośnie na drewnie (pnie, pniaki, gałęzie, korzenie)
różnych gatunków drzew liściastych w lasach,
ogrodach,
parkach i sadach.
Dojrzałe osobniki osiągają wysokość od 8-18 cm. Kapelusz o średnicy
3-10 cm w kolorze miodowobrązowym lub beżowobrązowym, czasem o odcieniu
oliwkowo brązowym, środek ciemniejszy .Kształt kapelusza u młodych
osobników kulistych, potem wypukły, na koniec rozpostarty.
Opieńki są uważane za bardzo smaczne grzyby . Do spożycia używa się
najczęściej młodych kapeluszy. W stanie surowym lub niedogotowanym
opieńka miodowa może być trująca. Dlatego też należy ją najpierw
obgotować przez około 5 minut .
NIE
ZWLEKAJ ZAMÓW
JUŻ DZIŚ
!!!!