- produkt łatwo przyswajalny - wysoka zawartość OPC - ponad 50% substancji balastowych - nie zawiera laktozy
Sproszkowane pestki winogron uzyskane zostały przez wytłoczenie na zimno pestek winogron, pochodżcych z upraw kontrolowanych.
Pestki winogron stanowią spośród wszystkich środków spożywczych najbogatsze,naturalne źródło proantocyjanidyn (OPC), wtórnych substancji roślinnych z grupy polifenoli. Pestki winogron ( rak, Alzheimer, choroby serca i układu krążenia, itp.) Wysoka zawartość OPC - 2,2 g OPC/100g produktu
Zalecany sposób spożycia: 1 łyżka stołowa dziennie(6-8 g)wypić z 200 ml wody lub soku. Sproszkowane pestki winogron stosować można również m.in. jako dodatek do pieczenia (zastępując 5-7%zwykłej mąki)chleba, pizzy, ciasta; przygotowania deserów i zup, lub jako dodatek do jogurtu, twarogu czy muesli.
Poza sproszkowanymi pestkami winogron żaden inny środek spożywczy nie zawiera podobnie wysokiego stężenia naturalnych przeciwutleniaczy, a więc nie dysponuje tak znacznym potencjałem przeciwutleniającym (chroniącym komórki). Właściwości ochronne sproszkowanych pestek winogron dla komórek są 50-krotnie wyższe od tych w witaminie E i 18,4 razy wyższe od występujących w witaminie C. Sproszkowane pestki winogron zawierają jedyne w swoim rodzaju substancje bioaktywne.
Ponadto sproszkowane pestki winogron charakteryzują się naturalnie wysoką zawartością substacji balastowych oraz mineralnych/pierwiastków śladowych, wapnia, magnezu i żelaza. Wolne rodniki :
Organizm chroniony jest przed wolnymi rodnikami, gdyż sproszkowane pestki winogron wykazują dużą zawartość przeciwutleniacza - procyanidyny lub proantocyjanidyny (OPC).
OPC to chemicznie biorąc polifenole, zaliczane do wtórnych substancji roślinnych.
Polifenole dzielą się na kwasy fenolowe, hydroksycynamonowe , kumarynę, lignany, i flawonoidy, przy czym same tylko flawonoidy obejmują wiele tysięcy różnych połączeń chemicznych. Służą one roślinom m.in. jako barwniki i garbniki. Polifenole podlegaja obecnie intensywnym badaniom, ponieważ wiele wskazuje na to, iż mają działanie prozdrowotne.
Antyoksydanty ( OPC)
OPC stanowią skuteczną broń przeciwko nadmiarowi agresywnych związków, tzw. wolnych rodników, w organizmie. Przeciwutleniacze osłabiają działanie wolnych rodników, stąd uważane są za środek wspomagający w zapobieganiu różnorodnym chorobom.