Tie Guan Yin z prowincji Anxi w poludniowo-wschodnich Chinach jest oficjalnie uznany za jedną z dziesięciu najlepszych chińskich herbat. Liście są duże, zwinięte w małe nieregularne kuleczki o słodko-kwiecistym aromacie. Herbata ta wyśmienicie nadaje się do wielokrotnego zaparzania. Słodki napar ma kolor żółto - złoty, przypomina kwitnące łąki z różnymi kwiatami, miód, orchidee.
Sposób przygotowania:
Czas pierwszego parzenia może się wahać od 50 sekund do półtorej minuty. Drugie parzenie wyjątkowo skracamy o pół minuty, gdyż liście po pierwszym parzeniu powinny się rozwinąć oddając więcej ze swojego smaku. Każde kolejne parzenie powinniśmy wydłużać o 30 sekund od poprzedniego.
Herbata czerwona jest znana głównie z odchudzających właściwości. Ta herbata nie tylko obniża poziom tłuszczu w organiźmie i wspomaga trawienie, ale takż pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Składniki zawarte w tej herbacie pomagaja także w usuwaniu z organizmu alkoholu. Regularne spożywanie czerwonej herbaty poprawia nastrój. Psychologowie twierdzą, iż ta herbata posiada działanie antydepresyjne.
|