Oolong jest uprawiana w Chinach oraz na Tajwanie. Tajemnica tej herbaty tkwi w sposobie jej przygotowania, gdyż podczas fermentacji proces ten zostaje przerwany. Dzięki temu herbata Oolong ma specyficzny smak i aromat określany jako ostry lub pikantny. Zwinięte liście tej herbaty rozwijają się podczas parzenia a napar nabiera złotawego koloru.
Sposób przygotowania:
Istnieją dwie metody parzenia czerwonej herbaty. Pierwsza z nich polega na zalaniu suszu wrzątkiem około 96 stopni Celsjusza. Ilość suszu to łyżeczka na iliżankę lub dwie łyżeczki na szklankę. Po zaparzeniu herbaty możemy wypić napar.
Druga z metod pozwala przygotować napar bardziej delikatny o innym smaku oraz intensywności. Zalewamy susz przestudzonym wrzątkiem oraz odlewamy napar, a następnie zalewamy ponownie i parzymy nie dłużej niż 5 do 7 minut.
Herbata czerwona jest znana głównie z odchudzających właściwości. Ta herbata nie tylko obniża poziom tłuszczu w organiźmie i wspomaga trawienie, ale takż pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Składniki zawarte w tej herbacie pomagaja także w usuwaniu z organizmu alkoholu. Regularne spożywanie czerwonej herbaty poprawia nastrój. Psychologowie twierdzą, iż ta herbata posiada działanie antydepresyjne.
|