OMEGA 3
Omega 3 - Niezbędne kwasy tłuszczowe
Wielu badaczy zadaje sobie pytanie, czy istnieje związek pomiędzy dietą a chorobami układu sercowo-naczyniowego. A jeśli istnieje, to na czym on polega? Naukowcy Bang, Dyerberg oraz ich współpracownicy zauważyli, że populacja Eskimosów zachodniej części Grenlandii rzadko choruje z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Ich dieta jest szczególnie bogata w ryby i inne owoce morza – zawiera duże ilości białka, tłuszczów oraz małe ilości cholesterolu.
Ale przecież społeczeństwa wysokorozwiniętych krajów Europy oraz Ameryki również spożywają duże ilości białka oraz tłuszczów, a mimo to zagrażają im choroby serca. Jak to wytłumaczyć? Różnica polega na tym, że w pożywieniu Eskimosów znajdują się duże ilości białek oraz tłuszczów pochodzenia morskiego, zwłaszcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3. Spożywając ryby, Eskimosi przyjmują co najmniej 10 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3, niż ludzie żyjący w krajach wysokorozwiniętych. Odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych omega-3 (5-8 g dziennie) jest korzystna, ponieważ przyczynia się ona do utrzymania prawidłowego poziomu trójglicerydów we krwi oraz wspomaga właściwą pracę mięśnia sercowego, a także wpływa na proces krzepnięcia krwi.
Kwasy tłuszczowe omega-3 (a bardziej precyzyjnie – kwas dekozaheksaenowy)
- są bardzo istotne we właściwym rozwoju układu nerwowego. Z tego powodu są one zalecane także kobietom w ciąży. Głównym naturalnym źródłem tych kwasów tłuszczowych są ryby morskie (zwłaszcza makrela i łosoś). Spośród ryb słodkowodnych większe ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zawierają: tołpyga biała (Hypophthalmichthys molitrix) i tołpyga pstra (Hypophthalmichthys nobilis).
Zalety Omega 3:
- pomocna w profilaktyce przeciwnowotworowej;
- wspomaga leczenie chorób prostaty;
- łagodzi dolegliwości reumatoidalnego zapalenia stawów i inne bóle stawowo-kostne;
- mocno wzmacniają profilaktykę miażdżycy, chorób wieńcowych czy tworzenie się żylaków;
- pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu i trójglicerydów;
- wspomaga organizm przy nadciśnieniu tętniczym;
- pomocny w profilaktyce zawałów serca i chorób mięśnia sercowego;
- chroni centralny system nerwowy i łagodząc wiele chorób neurologicznych;
- jest budulcem dla mózgu (składniki Omega 3 stanowią dużą jego część) - dlatego również są zalecane jako suplement w czasie ciąży i karmienia;
- łagodzi objawy astmy i alergii wziewnej oraz chorób górnego układu oddechowego;
- znakomity suplement jako dodatek dla osób z problemem atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, trądziku i wielu problemów skórnych.
Skład: 1000 mg oleju rybnego w tym:
12% DHA ( kwas dekozaheksaenowy) - 120 mg
18% EPA (kwas ekiozapentaenowy) - 180 mg
Vitamina E- jako antyoksydant - 10 mg przeciw jełczeniu tłuszczu (naturalny konserwant)
Sposób użycia: 1 kapsułka co drugi dzień lub według zaleceń
Opakowanie: 100 kapsułek