Fauna i flora mórz nie tylko mogą cieszyć ludzkie oko, ale stanowią także bogate źródło substancji niezbędnych dla zdrowia – przyczyniają się bowiem do wspierania prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Niezbędne kwasy tłuszczowe
Wielu badaczy zadaje sobie pytanie, czy istnieje związek pomiędzy dietą a chorobami układu sercowo-naczyniowego. A jeśli istnieje, to na czym on polega? Naukowcy Bang, Dyerberg oraz ich współpracownicy zauważyli, że populacja Eskimosów zachodniej części Grenlandii rzadko choruje z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Ich dieta jest szczególnie bogata w ryby i inne owoce morza – zawiera duże ilości białka, tłuszczów oraz małe ilości cholesterolu.
Ale przecież społeczeństwa wysokorozwiniętych krajów Europy oraz Ameryki również spożywają duże ilości białka oraz tłuszczów, a mimo to zagrażają im choroby serca. Jak to wytłumaczyć? Różnica polega na tym, że w pożywieniu Eskimosów znajdują się duże ilości białek oraz tłuszczów pochodzenia morskiego, zwłaszcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3. Spożywając ryby, Eskimosi przyjmują co najmniej 10 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3, niż ludzie żyjący w krajach wysokorozwiniętych. Odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych omega-3 (5-8 g dziennie) jest korzystna, ponieważ przyczynia się ona do utrzymania prawidłowego poziomu trójglicerydów we krwi oraz wspomaga właściwą pracę mięśnia sercowego, a także wpływa na proces krzepnięcia krwi.
Kwasy tłuszczowe omega-3 (precyzyjnie – kwas dekozaheksaenowy)
Są bardzo istotne we właściwym rozwoju układu nerwowego. Z tego powodu są one zalecane także kobietom w ciąży. Głównym naturalnym źródłem tych kwasów tłuszczowych są ryby morskie (zwłaszcza makrela i łosoś). Spośród ryb słodkowodnych większe ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zawierają: tołpyga biała (Hypophthalmichthys molitrix) i tołpyga pstra (Hypophthalmichthys nobilis).
-
pomocna w profilaktyce przeciwnowotworowej
-
wspomaga leczenie chorób prostaty;
-
łagodzi dolegliwości reumatoidalnego zapalenia stawów i inne bóle stawowo-kostne;
-
zapobiega miażdżycy, chroni przed chorobą wieńcową, przed tworzeniem się żylaków
-
reguluje poziom cholesterolu i trójglicerydów;
-
wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego;
-
pomocny w profilaktyce zawałów serca i chorób mięśnia sercowego;
-
chroni centralny system nerwowy i łagodząc wiele chorób neurologicznych
-
jest budulcem dla mózgu (składniki Omega 3 stanowią 20% mózgu) - pomaga w nauce, koncentracji u dzieci i młodzieży, wspomaga leczenie migreny, autyzmu, ADHD, padaczka ( epilepsja) , schizofrenia, choroba Alzheimera i wielu innych;
-
łagodzi objawy astmy i alergii wziewnej oraz chorób górnego układu oddechowego;
-
wspomaga leczenie łuszczycy, trądziku i wielu chorób skórnych;