|
OMEGA 3
Produkt Firmy CaliVita
Dla Twojego serca, krążenia, mózgu, pamięci, odporności oraz stawów
Ze względu na swoją skuteczność jest to jeden z najczęściej polecanych produktów
Fauna i flora mórz nie tylko cieszą ludzkie oko, ale stanowią także bogate źródło substancji niezbędnych dla zdrowia – przyczyniają się bowiem do wspierania prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Omega 3 - Niezbędne kwasy tłuszczowe Wielu badaczy zadaje sobie pytanie, czy istnieje związek pomiędzy dietą a chorobami układu sercowo-naczyniowego. A jeśli istnieje, to na czym on polega? Naukowcy Bang, Dyerberg oraz ich współpracownicy zauważyli, że populacja Eskimosów zachodniej części Grenlandii rzadko choruje z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Ich dieta jest szczególnie bogata w ryby i inne owoce morza – zawiera duże ilości białka, tłuszczów oraz małe ilości cholesterolu. Ale przecież społeczeństwa wysokorozwiniętych krajów Europy oraz Ameryki również spożywają duże ilości białka oraz tłuszczów, a mimo to zagrażają im choroby serca. Jak to wytłumaczyć? Różnica polega na tym, że w pożywieniu Eskimosów znajdują się duże ilości białek oraz tłuszczów pochodzenia morskiego, zwłaszcza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3. Spożywając ryby, Eskimosi przyjmują co najmniej 10 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3, niż ludzie żyjący w krajach wysokorozwiniętych. Odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych omega-3 (5-8 g dziennie) jest korzystna, ponieważ przyczynia się ona do utrzymania prawidłowego poziomu trójglicerydów we krwi oraz wspomaga właściwą pracę mięśnia sercowego, a także wpływa na proces krzepnięcia krwi. Kwasy tłuszczowe omega-3 (a bardziej precyzyjnie – kwas dekozaheksaenowy) - są bardzo istotne we właściwym rozwoju układu nerwowego. Z tego powodu są one zalecane także kobietom w ciąży. Głównym naturalnym źródłem tych kwasów tłuszczowych są ryby morskie (zwłaszcza makrela i łosoś). Spośród ryb słodkowodnych większe ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zawierają: tołpyga biała (Hypophthalmichthys molitrix) i tołpyga pstra (Hypophthalmichthys nobilis). Zalety Omega 3: - pomocna w profilaktyce przeciwnowotworowej; - wspomagająco w chorobach prostaty; - łagodzi dolegliwości reumatoidalnego zapalenia stawów i inne bóle stawowo-kostne; - mocno wzmacniają profilaktykę miażdżycy, chorób wieńcowych czy tworzenie się żylaków; - pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu i trójglicerydów; - wspomaga organizm przy nadciśnieniu tętniczym; - pomocny w profilaktyce zawałów serca i chorób mięśnia sercowego; - chroni centralny system nerwowy i łagodząc wiele chorób neurologicznych; - jest budulcem dla mózgu (składniki Omega 3 stanowią dużą jego część) - dlatego również są zalecane jako suplement w czasie ciąży i karmienia; - łagodzi objawy astmy i alergii wziewnej oraz chorób górnego układu oddechowego; - znakomity suplement jako dodatek dla osób z problemem atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, trądziku i wielu problemów skórnych. Skład: 1000 mg oleju rybnego w tym: 12% DHA ( kwas dekozaheksaenowy) - 120 mg 18% EPA (kwas ekiozapentaenowy) - 180 mg Vitamina E- jako antyoksydant - 10 mg przeciw jełczeniu tłuszczu (naturalny konserwant) Ważne! Już od dawna wiadomo, że brak odpowiedniej technologii podczas tłoczenia olejów ze zbóż i podczas produkcji suplementów typu Omega3, tran powoduje ich jełczenie. Te cenne oleje, podobnie jak warzywa i owoce, łatwo się psują, ze względu na wysoką podatność ich elektronów na oksydację (utlenianie, jełczenie). Aby temu zapobiegać do rybich olejów dodawany jest antyoksydant w postaci witaminy E 10 mg. Ten naturalny konserwant doskonale przeciwdziała procesom oksydacji tłuszczy i ich jełczeniu. Jeśli produkt z rybich olejów typu tran czy omega 3 nie zawiera tego typu dodatkowego zabezpieczenia, ulega szybkiemu jełczeniu i stosując go nie mamy pewności, iż będzie działać skutecznie w naszym organizmie, a wręcz czy nie będzie szkodliwy.
Suplement Omega 3 posiada w swoim składzie witaminę E przeciwdziałającą jełczeniu tłuszczu w kapsułce. Sposób użycia: 1 kapsułka co drugi dzień lub według zaleceń Opakowanie: 100 kapsułek Ekonomiczne, wydajne opakowanie
Wysoka zawartość NNKT - omega 3 w kapsułce SUPLEMENT DIETY
UWAGA! • Nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo wrażliwe na szkodliwe działanie wolnych rodników, dlatego też osoby przyjmujące większą ilość tych substancji powinny równolegle suplementować antyoksydanty.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zlecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
|