Niezbędne kwasy tłuszczowe Omega-3
Olej rybny zawiera unikalny rodzaj wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zwanych omega-3. Eskimosi, spożywając dużo fok i morskich ryb, dostarczają swojemu organizmowi co najmniej 10 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż Europejczycy i Amerykanie. Według danych statystycznych około 80% populacji w zachodnich krajach cierpi na niedobór kwasów omega-3. Stanowi to poważne zagrożenie dla zdrowia.
Zastosowanie:
- korzystnie wpływa na serce
- przyspiesza gojenie ran i blizn
- jest dobrym środkiem moczopędnym
Oprócz dostarczania organizmowi energii, niezbędne kwasy tłuszczowe to istotny element komórek nerwowych oraz błon komórkowych. Regulują gospodarkę tłuszczową, pracę układu krążenia i systemu immunologicznego. Obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz powstrzymują agregację płytek krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy i zawału serca. Duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych jest potrzebna do sprawnego działania systemu nerwowego, mogą więc polepszyć stan osób cierpiących na choroby układu nerwowego (np. stwardnienie rozsiane). Substancje te mobilizują system immunologiczny, dlatego przy regularnym stosowaniu zwiększają odporność organizmu. Z eksperymentów przeprowadzanych na zwierzętach przez doktora Davida P. Rose’a wynika, że spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 powstrzymuje rozwój nowotworu piersi oraz zapobiega powstawaniu nowotworu jelita grubego. Na łamach New England Journal of Medicine, poważnego medycznego czasopisma, opublikowano wyniki badań, według których osoby palące, jedzące często ryby, o wiele rzadziej od innych palaczy cierpią na rozedmę płuc oraz przewlekłe zapalenie oskrzeli.
Nienasycone kwasy tłuszczowe nie tylko poprawiają krążenie, ale łagodzą też stany zapalne, np. stosowanie ich przez okres kilku miesięcy znacznie zmniejsza poranną sztywność oraz ból stawów. Chronią skórę i nadają jej zdrowy wygląd.
ZASTOSOWANIE OMEGA-3 CaliVita
przeciwdziała zawałom serca i chorobom mięśni sercowego,
niezbędny podczas ciąży!
niezbędna w profilaktyce przeciwnowotworowej szczególnie raka płuc, kości i jelit,
łagodzi dolegliwości reumatoidalnego zapalenia stawów i inne bóle stawowo-kostne,
zapobiega miażdżycy, chroni przed chorobą wieńcową, przed tworzeniem się żylaków
jest budulcem dla mózgu (składniki Omega 3 stanowią 20% mózgu) - pomaga w nauce, koncentracji u dzieci i młodzieży, wspomaga leczenie migreny, autyzmu, ADHD, padaczka ( epilepsja) , schizofrenia, choroba Alzheimera i wielu innych,
obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów,
chroni centralny system nerwowy zapobiegając i łagodząc wiele chorób w tym stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona
wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego,
wspomaga leczenie łuszczycy, trądziku, innych chorób skórnych,
zapobiega udarom mózgu, łagodzi migrenowe bóle głowy,
łagodzi objawy astmy i alergii wziewnej oraz chorób górnego układu oddechowego,
zapobiega wielu chorobom nerek,
Ciąża i dziecko
Rola kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 rozpoczyna się już w okresie życia płodowego; uzależniona jest wtedy
bezpośrednio od kondycji organizmu matki. Z tego wzgledu są one bardzo ważnym elementem diety kobiety w ciąży; jak również karmiących piersią. Szczególnie istotna jest tutaj funkcja kwasu DHA, który stanowi główny budulec mózgu (80% kwasu DHA w mózgu płodu gromadzi się pomiędzy 26. a 40. tygodnem ciąży) i siatkówki. Aby pokryć zapotrzebowanie rozwijającego się płoduna kwasy omega-3, eksperci zalecają ich suplementację wszystkim ciężarnym oraz dzieciom już od 6 tygodnia życia. Zalecenie to nabiera wyjątkowego znaczenia w sytuacji, gdy niemowlę nie jest karmione piersią. Mleko matki zawiera duże ilości DHA i stanowi jedyne źródło tego kwasu dla malutkiego organizmu! Jeśli kobiety ciężarne i karmiące podejrzewają niedoboory tych kwasów w swojej diecie, powinny ją uzupełniać gotowymi preparatami dostarczającymi tych kwasów. Suplementy na bazie olejów rybich dostarczają kwasy omega-3 bezpośrednio do organizmui dlatego są najwygodniejszym źródłem tych niezbędnych składników odżywczych.
UWAGA - niedobór kwasów omega-3 w czasie ciąży może spowodować:
nieodwracalne zmiany w mózgu dziecka!
zmiany skórne, zmiejszoną odporność na infekcje oraz gorszy rozwój fizyczny!
u noworodków retinopatię wcześniaków, która może prowadzić do całkowitej utraty wzroku!
Dobroczynne omega-3
Liczne badania naukowe przedstawiają solidne dowody na zalety płynące z podawnia dzieciom w wieku od 3 miesięcy do 3 lat codziennie dawki kwasów DHA z rodziny omega-3. Ich fundamentalne znaczenie na swoje uzasadnienie w tym, że:
1) są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu (stanowią 60% jego masy) i całego układu nerwowego; poprawiają jego ukrwienie, usprawniają przepływ bodźców nerwowych, co gwarantuje lepszą sprawność procesów myślenia, zapamiętywania, koncentracji oraz widzenia (szczególnie u małych dzieci);
2) pomagają przy problemach emocjonalnych (depresja, agresja);
3) wspomagają leczenie nadpobudliwości psychoruchowej dzieci (ADHD), dyslekcji, dyspraksji i autyzmu;
4) budują mocne układy immunologiczne (uodparniają na wirusy i infekcje, głównie w pierwszym roku życia);
5) zapobiegają alergią oraz wspomagają ich leczenie