Ważność-08.2016r.
Dawkowanie- 3 razy dziennie po 1 tabletce w trakcie posiłku
Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na zdrowie.
1. Wspomagają pracę serca i działanie układu krążenia.
Kwasy omega-3 wpływa korzystnie na wzrost poziomu „dobrego cholesterolu”(HDL), obniżając równocześnie poziom „złego cholesterolu”(LDH), a także poziom trójglicerydów we krwi. Te właściwości pomagają chronić nasze żyły i tętnice przed miażdżycą oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia różnych chorób układu krążenia( nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa). Spożywając kwasy omega, szczególnie omega-3, chronimy serce przed zawałem i zapewniamy mu prawidłowe funkcjonowanie.
2. Stanowią niezbędnik dla prawidłowej pracy mózgu oraz centralnego układu nerwowego. Szczególne znaczenie przypisuje się tu kwasowi dokozaheksaenowemu (w skrócie DHA), na bazie którego w 60% zbudowana jest nasza kora mózgowa. Uważa się, że substancja ta jest niezbędna do właściwego funkcjonowania ośrodka wzroku i koordynacji. Podnosi ona również zdolność do uczenia się.
3. Są prekursorami niektórych hormonów odpowiedzialnych za ważne procesy zachodzące w naszym organiźmie (krzepnięcie krwi, zwężanie oskrzeli, różnicowanie komórek, reakcje naczynioruchowe, reakcje układu odpornościowego).Ponadto ze względu na ich udział w budowie serotoniny (hormon szczęścia) wykazują antydepresyjne działanie. Ich niski poziom, poza wymienionymi stanami depresyjnymi, może wywoływać również zaburzenia emocjonalne.
4. Wpływają dobroczynnie na skórę, włosy i paznokcie.
Już po trzech tygodniach regularnego spożywania kwasów omega-3 i omega-6 możemy dostrzec korzystne zmiany w obrębie skóry, która staje się bardziej elastyczna, nie wysusza się, a jej kolor ulega wyrównaniu. Po okresie trzech miesięcy włosy i paznokcie zostają wzmocnione, są wyraźnie zdrowsze i bardziej odżywione.
5. Pomagają łagodzić stany zapalne stawów i kręgosłupa. Kwasy omega-3 w przeciwieństwie do pozostałych, szczególnie zwierzęcych, nasyconych tłuszczy, wykazują działanie przeciwzapalne, łagodząc objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.
6. Wspomagają odchudzanie. Kwasy omega-3 i omega-6 nie odkładają się w komórkach tłuszczowych. Poza tym wspomagając pracę mózgu ułatwiają jego odpowiednie reagowanie na hormon wytwarzany przez tkankę tłuszczową - leptynę. Hormon ten wpływa na zmniejszanie apetytu i reguluje poziom stężenia glukozy we krwi. Poziom leptyny w organiźmie człowieka jest propocjonalny do ilości jego tkanki tłuszczowej. U ludzi z nadwagą i otyłych jest go więc za dużo. To z kolei powoduje brak reakcji mózgu na korzystne działanie leptyny powodując zaburzenia łaknienia. Wzbogacenie diety w kwasy omega-3 i omega-6 reguluje ten proces, ułatwiając nam spalanie tkanki tłuszczowej.
7. Podnoszą odporność organizmu na różnego typu bakterie i wirusy. Podczas choroby wzmacniają mechanizmy obronne ustroju. Natomiast po przebytej chorobie wspomagają procesy regeneracyjne. Ponadto przeciwdziałają zmianom nowotworowym, astmom i różnego typu alergiom.