| Omega 3 1000mg - 200 kapsułek 2 opakowania po 100 kapsułek bonus pack Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 są ważne dla organizmu, ponieważ powstają z nich substancje (prostaglandyny) regulujące pracę układu krążenia, systemu odpornościowego i gospodarkę tłuszczową. Kwasy Omega-3 obniżają również zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów. Stosowanie ich przez kilka miesięcy znacznie zmniejsza poranną sztywność i ból stawów oraz zwiększa odporność organizmu na zakażenia. Badania wykazały, że główną przyczyną chorób serca i układu krążenia jest arterioskleroza, powstała na skutek stanów zapalnych wewnętrznej powierzchni tętnic. Naczynia krwionośne stopniowo twardnieją, zwęża się światło tętnic, żył oraz naczyń tętniczych, co zaburza naturalny przepływ krwi. Płytki krwi zbijają się w skrzep, krew przestaje płynąć i dochodzi do zawału. Agregację płytek krwi, czyli ich skłonność do budowy zakrzepów obniżają nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3. Osoby o podwyższonym ryzyku wystąpienia chorób serca (obciążenie genetycznie, palenie tytoniu, nadwaga , nadciśnienie) powinny wspomagać profilaktykę poprzez zwiększone spożycie ryb morskich lub regularną suplementację olejem bogatym w kwasy tłuszczowe Omega-3 Z punktu widzenia medycyny kwasy tłuszczowe Omega 3 mają szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób oraz jako wyjątkowo wartościowe suplementy wspomagające terapie szeregu poważnych chorób. Szczególna rola kwasów tłuszczowych Omega 3 kryje się w ich oddziaływaniu na procesy metaboliczne, a zwłaszcza na systemy regulujące przemiany biochemiczne w komórkach i tkankach. Nie wchodząc w szczegóły należy powiedzieć, że Omega 3 regulują m.in. pracę tzw. cytokin kierujących układem odpornościowym. Podwyższony poziom cytokin w organizmie sprzyja chronicznym zapaleniom, autoagresji systemu immunologicznego, arteriosklerozie, powstawaniu nowotworów. Odpowiedni poziom Omega 3 w organizmie reguluje poziom cytokin zapewniając prawidłową pracę systemu immunologicznego. Kwasy tłuszczowe Omega 3 odgrywają więc nieocenioną wprost rolę w budowaniu mocy układu immunologicznego. Badania naukowe prowadzone na całym świecie pozwalają na jednoznaczne stwierdzenie, że kwasy tłuszczowe Omega 3: - mają pozytywny wpływ na krążenie krwi (działają jak teflon w naczyniach krwionośnych nie pozwalając przyklejać się złogom do powierzchni ścianek naczyń)
- poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych
- zwiększają poziom serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego pozytywnie na samopoczucie
- łagodzą zaburzenia ukrwienia
- pomagają zapobiegać trombocytopenii, tj. małopłytkowości polegającej na zmniejszaniu się ilości krwinek płytkowych (skutkuje to skazą krwotoczną, skłonnością do krwawień, wybroczyn, upośledzeniem zatrzymania krwawienia)
- zmniejszają krzepliwość krwi przy jednoczesnym obniżaniu nadciśnienia
- zmniejszają ryzyko arytmii serca (jak leki nasercowe) – a przecież zawałowcy są szczególnie narażeni na arytmię
- pomagają zapobiegać zawałom serca
- stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze, Przy normalnym ciśnieniu Omega 3 nie przejawia żadnej roli regulacyjnej. Z tego względu substancja ta zdecydowanie przewyższa jakością i „inteligencją” beta-blokery, które obniżają wartość ciśnienia nawet wówczas, gdy już doszło do jego znormalizowania. Może to spowodować tzw. hipotonię. 30-40% osób stosujących beta-blokery skarży się na senność, brak energii, zmęczenie, zaś 50% mężczyzn stosujących te leki ma problemy z potencją seksualną
- sprzyjają likwidacji przewlekłych stanów zapalnych oraz towarzyszących im bólów
- obniżają podwyższony poziom trójglicerydów odpowiedzialnych za tworzenie się zatorów, mają zdolność do podwyższania poziomu „dobrego” cholesterolu HDL i redukcji – „złego” cholesterolu LDL, przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu
- obniżają ryzyko choroby nowotworowej, Badania epidemiologiczne oraz doświadczenia wykazują, że dodatek do diety kwasów omega-3 skutecznie hamuje powstawanie w organizmie związków rakotwórczych. Kwasy omega-3 wykazują szczególne zastosowanie w hamowaniu rozwoju raka sutka, prostaty i jelita grubego - najbardziej rozpowszechnionych schorzeń nowotworowych obecnego stulecia
- redukują dolegliwości chorób dróg oddechowych
- chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy
- ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki
- łagodzą bóle reumatyczne
Skład | Porcja 2 kapsułek | Porcji w opakowaniu 50x2 | | Zawartość w jednej porcji | % Dziennego zapotrzebowania | Kalorii | 20 | | Kalorie z tłuszczu | 20 | | Tłuszcz | 2 g | 3% | Tłuszcze nasycone | 0,5 g | 2% | Tłuszcze | 0 g | + | Tłuszcze wielonienasycone | 1 g | + | Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0,5 g | + | Cholesterol | 0 mg | 0% | Fish Oil Concentrate Natural | 2 g (2000 mg) | + | Omega-3 kwasy tłuszczowe | 680 mg | + | Kwas eikozapentaenowy (EPA) | 360 mg | + | Kwas Dokozaheksaenowy (DHA) | 240 mg | + | Inne Omega-3 kwasy tłuszczowe | 80 mg | + | * Procentowe zapotrzebowanie dzienne oparte na diecie 2000 kalorii + Dzienne zapotrzebowanie nie ustalone Inne składniki: (żelatyna, gliceryna, woda) oraz witamina E (jako naturalne alfa tokoferol-d). Zawiera ryb (sardynki, sardele, makrela) i pochodne soi. | Produkt oryginalny zabezpieczony znakiem jakości Producent: NOW Foods, 395 S Glen Ellynn Road Bloomingedale I1 60108, USA Preparat dopuszczony do sprzedaży pozaaptecznej na terytorium RP Zalecane spożycie: Profilaktycznie: Spożywać 1 kapsułki 2 razy dziennie. Leczniczo: Spożywać 2 kapsułki 1-3 razy dziennie 30 min przed lub w trakcie posiłku. Zawartość | Waga | Data przydatności | 200 kapsułek | 0,41 kg | 07/2014 | |