Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej.
Smak lekko gorzki, intensywny korzenny zapach. Barwa przechodząca od miodowej do ciemnobrązowej. Zawiera około 16% nasyconych kwasów tłuszczowych, około 58% kwasu linolowego, 25% kwasu oleinowego, poniżej 1 % kwasu alfalinolenowego, zawiera też kwas ikozenowy i kwas ikozadienowy, witaminę E (tokoferole), witaminę A (karotenoidy), sterole, biotynę oraz mikroelementy. Z uwagi na wysoką zawartość NNKT i fitosteroli olej z czarnuszki stosowany w diecie wpływa korzystnie na nasz organizm przez pozytywny wpływ kwasów rodziny n-6, widoczny w schorzeniach układu krążenia, zwłaszcza miażdżycy, cukrzycy i otyłości, chorobach o podłożu zapalnym i alergicznym jak też obniżenie cholesterolu we krwi i zmniejszenie wchłaniania złego cholesterolu oraz dobroczynne działanie fitosteroli.
Olej z czarnuszki używany jest jako główny składnik w terapiach aromatycznych- wycisza i pomaga znosić stresy, likwiduje zaburzenia snu. Zewnętrznie chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę, łagodzi wszelkiego rodzaju alergie. W kuchni stosowany na zimno jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Nadaje korzenny smak. Stosowany bezpośrednio 1-2 łyżeczek na dzień.