TŁOCZONY NA ZIMNO,
NIEOCZYSZCZONY,
NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI:
OLEJ SOJOWY
w butelce 500 ml
WYPRODUKOWANY W POLSCE PRZEZ: Ol'Vita Krzysztof Dziaduch
Firma Ol'Vita powstała w 2004 roku i jest firmą rodzinną. Jej działalność jest kontynuacją i wykorzystaniem 10-letniego doświadczenia w branży olejarskiej, z którą związani jesteśmy od 1994 roku. Znajomość dynamicznie rozwijającej się gałęzi przemysłu w Polsce, jakim jest przetwórstwo nasion oleistych, zaoowocowało w 2004 roku przyjęciem przez Nas przedstawicielstwa handlowego w Polsce czeskiej firmy FARMET a.s Ceska Skalice, oferującej prasy do tłoczenia oleju.
OLEJ SOJOWY TŁOCZONY NA ZIMNO NIEOCZYSZCZONY:
Powstaje w wyniku tłoczenia nasion soi zwyczajnej nie modyfikowanej genetycznie. Zawartość oleju w nasionach soi w porównaniu do innych oleistych jest niska i wynosi 18-24%. Spożywanie oleju sojowego korzystnie wpływa na organizm. Odgrywa szczególną rolę w profilaktyce cywilizacyjnych chorób metabolicznych (choroby serca i układu krążenia, choroby po podłożu zapalnym i alergicznym, osłabienie koncentracji). Olej sojowy jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Sprawdza się idealnie jako główny składnik sosów i majonezów nadając im aksamitną konsystencję, podkreśla smak i aromat mięs i surówek, dodatkowo podnosi wartość odżywczą przygotowanych dań.
ZASTOSOWANIE:
Może też być spożywany bezpośrednio: 1-2 łyżek dziennie. Olej sojowy stosowany jest również w kosmetyce, bezpośrednio na skórę (skóra tłusta ze skłonnościami do łojotoku). Używany również do produkcji kremów, mleczek, olejków do masażu, mydeł.
Nie zalecany osobą uczulonym na soję, może wywołać skutki alergiczne.
SKŁAD:
Skład kwasów tłuszczowych oleju sojowego to przede wszystkim kwasy jednonienasycone 23-32%, kwasy wielonienasycone 50-64% w tym 2-12% kwasu γ-linolowego. Z uwagi na wysoką zawartość NNKT olej sojowy zimno tłoczony jest wysoko cenionym olejem jadalnym. Olej sojowy zimno tłoczony jest źródłem naturalnej witaminy E (10-15mg/100g), fosfolipidów, a w szczególności lecytyny, fitosteroli przede wszystkim sitosterolu. Sitosterol obniża poziom cholesterolu we krwi jak też hamuje wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym.
PRZECHOWYWANIE:
Olej należy przechowywać w temp. +2 - +20°C, a po otwarciu butelki w lodówce.
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA: 12.03.2015
PRZECIĘTNA ZAWARTOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH:
Wartość energetyczna w 100g produktu: 900kcal (3700kJ)
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Białko 0g
Węglowodany 0g
Tłuszcz 100g, w tym:
- kwasy nasycone 8-15g
- kwasy jednonienasycone 20-26g
- kwasy wielonienasycone 58-70g
- cholesterol 0g
Więcej zdjęć produktu: