Olej z kiełków pszenicy otrzymywany jest z zarodków ziaren pszenicy,
które zawierają do 17% oleju o wysokiej zawartości NNKT (kwas linolowy 52 - 60%,
kwas oleinowy 24 – 28%). Olej z kiełków pszenicy jest jednym z najzasobniejszych
olejów pod względem zawartości witaminy E ( 150 mg/100g produktu).
Witamina E odgrywa istotną rolę w naszym organizmie, dlatego powinniśmy dbać o to,
aby systematycznie dostarczać ją w naturalnej postaci.
Warto zauważyć iż witamina E syntetyczna jest dwa razy mniej skuteczna od naturalnej.
Naturalna witamina E potocznie nazywana jest witaminą młodości i płodności.
Wykazuje pozytywne oddziaływanie na skórę, opóźnia procesy starzenia.
Jako witamina rozpuszczalna w tłuszczach odpowiada za ochronę błon biologicznych.
Jej niedobór w znacznym stopniu osłabia funkcję fibroblastów, co skutkuje zwiększonym
rozkładem kolagenu i elastyny, które wpływają na elastyczność
i wytrzymałość tkanki łącznej. Ponadto witamina E przyspiesza gojenie się ran,
poprawia ukrwienie skóry oraz odbudowę uszkodzonej skóry.
Olej z kiełków pszenicy, jako najbogatszy w witaminę E jest z powodzeniem
wykorzystywany przez kobiety jako naturalny kosmetyk.
Może być stosowany na całe ciało do masażu, lecz najczęściej na twarz, szyję i dekolt,
wszędzie gdzie narażeni jesteśmy na powstawanie zmarszczek.
Po wchłonięciu się pozostawia skórę delikatną i nawilżoną.
Witamina E doskonale wchłania się przez skórę, wnika głęboko przez
wierzchnią warstwę naskórka , a następnie lokalizuje się w błonie komórkowej skóry
(po około 6 godzinach).
Witamina E bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek.
Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed
przedwczesnym rozpadem. Stosowanie witaminy E może ograniczyć, a nawet cofnąć
tworzenie blaszek miażdżycowych powstałych w wyniku
długotrwałego niedoboru witaminy E. Ponadto mówi się o jej wpływie
skutkującym obniżeniem poziomu trójglicerydów i „ złego„ cholesterolu.
Także będąc silnym antyoksydantem zapobiega zawałom serca i udarom mózgu.
Mając właściwości antyutleniające wychwytuje wolne rodniki.
Za ich sprawą utlenione płytki krwi uwalniają tromboksan, co z kolei powoduje
powstawanie nieprawidłowego zakrzepu krwi.
Miażdżycowe blaszki krwi powodują niedrożność tętnic.
Jak donosi literatura, brak jest możliwości przedawkowania naturalnej witaminy E
w organizmie człowieka. Nie akumuluje się , jej nadmiar jest metabolizowany,
a następnie wydalany z moczem.
Olej z zarodków pszenicy oprócz tak dobroczynnie działającej witaminie E
zawierają NNKT, i dużą zawartość fitosteroli. Zwiększone spożycie fitosteroli
powoduje obniżenie zawartości obniżenie cholesterolu we krwi i zmniejsza
jego wchłanianie z pokarmów i absorpcję z żółci. Przyczynia się tym samym
do zmniejszenia zachorowań na chorobę niedokrwienną serca, choroby zakrzepowe żył.
NNKT są niezbędne w naszym organizmie do prawidłowego funkcjonowania.
Należy pamiętać iż do zachowania zdrowia potrzebne są nam optymalne proporcje
kwasów omega-3 i omega-6, dlatego planując swoje menu pamiętajmy
o dostarczeniu odpowiedniej ilości omega-3, którego bogatym źródłem jest
olej lniany do diety dr Budwig.
Oleje z zarodków pszennych bardzo dobrze komponuje się z surówkami,
sałatkami i sosami. Swoją największą wartość stanowi spożywany na zimno.