OLEJ LNIANY DO DIETY DR BUDWIG 1000 ml
tłoczony na zimno nieoczyszczony
Jest olejem dziewiczym, nie zawiera on sztucznych barwników
ani konserwantów.
W sprzedaży oferuję olej tłoczony krótkimi seriami, konfekcjonowany
w butelkach z ciemnego szkła, które dodatkowo pakuję dla zachowania
optymalnej temperatury (nie przekraczającej 10°C) w opakowania termiczne.
Olej ten jest bogatym źródłem Niezbędnych Nienasyconych
Kwasów Tłuszczowych (NNKT),
których nasz organizm sam nie jest
w stanie wytworzyć. W związku z tym musimy je dostarczyć
do organizmu wraz z pożywieniem. NNKT to powszechnie znane: OMEGA-3,
OMEGA-6, OMEGA-9. Ich niedobory w naszym organizmie
są powodem wielu schorzeń.
Już od ponad 50 lat są prowadzone badania odnośnie ich
oddziaływania zdrowotnego na nasz organizm.
Zastosowanie:
Do bezpośredniego spożycia w ilości 2-8 łyżek dziennie lub jako dodatek
do surówek, sałatek lub innych potraw podawanych na zimno. Olej ten można również stosować, wg diety dr Budwig, w połączeniu
z białym chudym serem i odtłuszczonym jogurtem oraz dodatkami.
Przepis na pastę serowo-olejową dr Budwig- poniżej.
Uwaga ! Olej lniany nieoczyszczony stosujemy tylko na zimno!
Przechowywanie i termin ważności oleju: Olej ten przechowuje się bezwzględnie w lodówce,
szczelnie zamknięty korkiem. Termin ważności po otworzeniu: 2 m-ce
PAMIĘTAJ!
Według zaleceń Dr Budwig olej lniany stosowany w opracowanej
przez nią diecie należy przechowywać w temp. 4-10 °C.
Tylko takie warunki przechowywania gwarantują zachowanie
wszystkich właściwości oleju niezbędnych podczas stosowania diety.
Dieta współczesnego człowieka daleka jest od pojęcia zdrowego odżywiania.
Nasza żywność jest zazwyczaj przetworzona, przesycona chemią.
Dla producenta najważniejszy jest długi termin przydatności produktu
i jego wygląd. Niestety, aby taki efekt uzyskać potrzeba konserwantów,
barwników, dodatków smakowych i nie tylko.
O tłuszczach
Co tak naprawdę o tym wiemy?
Czym są tłuszcze, które spożywamy?
Jak powstają? Czym jest rafinacja?
I w końcu - jakie to ma konsekwencje zdrowotne?
Najzdrowszymi dla człowieka tłuszczami są tłuszcze jednonienasycone
i wielonienasycone, tzw. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT).
Organizm człowieka nie jest w stanie ich sam wytworzyć, dlatego muszą być dostarczane w
raz z pożywieniem. Wśród nich możemy wyróżnić dwa najważniejsze, czyli omega-3 i omega-6. Niestety NNKT są bardzo nietrwałe, wrażliwe na światło i temperaturę. A co za tym idzie, wszelkie smażenie, pieczenie i inne przetwarzanie termiczne powoduje powstawanie
związków szkodliwych dla zdrowia. Powszechnie oferowane nam w sprzedaży oleje
są tłuszczami rafinowanymi! Co to znaczy? Rafinacja jest niezbędnym procesem do otrzymania olejów oczyszczonych. Są klarowne, mają długą datę ważności i są pozbawione wszystkich związków mających ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, np. związków fenolowych mających działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne i prozdrowotne (Frankel iin.1993). Poddawane bardzo wysokiej temperaturze, niejednokrotnie traktowane środkami chemicznymi, są już tylko tłuszczami płynnymi zawierającymi pewne ilości szkodliwych kwasów tłuszczowych trans. Następnie nalewane w plastykowe butelki, co jak wiemy nie jest bez znaczenia
dla zdrowia. W naszej współczesnej diecie dominują kwasy nasycone i omega-6.
Jak wiele badań wykazało, jest to przyczyną bardzo wielu chorób.
Już 501at temu słynna badaczka dr Budwig - siedmiokrotnie nominowana do nagrody Nobla, wykazała zależności między kwasami tłuszczowymi. Liczne wykonane przez nią badania potwierdziły fakt dobroczynnego działania kwasów omega-3.
Wykorzystując emulgowanie oleju lnianego z białym chudym serem
tworzyła tzw. pastę Budwig.
Podając ją chorym ludziom uzyskiwała znaczną poprawę w stanie zdrowia pacjenta.
Do dziś dnia dieta dr Budwig jest stosowana na całym Świecie.
Dieta ta nie wymaga od nas zbyt wiele wysiłku ani pieniędzy.
Do jej stosowania niezbędny jest:
OLEJ LNIANY TŁOCZONY NA ZIMNO NIEOCZYSZCZONY
(posiada on bardzo dużo kwasu tłuszczowego omega-3) oraz chudy ser biały.
Dla konsystencji dodaje się odtłuszczony jogurt naturalny.
Pastę przyprawia się w dowolny sposób: na słodko lub na ostro.
PASTA SEROWO-OLEJOWA DR BUDWIG
6-8 łyżek OLEJU LNIANEGO nieoczyszczonego,
1 łyżka jogurtu odtłuszczonego,
200-25Og chudego sera.
Dobrze miksować przez 5 minut do uzyskania konsystencji pasty.
Obfity w kwasy omega-3 OLEJ LNIANY NIECZYSZCZONY wspomaga:
UKŁAD KRĄŻENIA
Przyczynia się do obniżenia poziomu „złego" cholesterolu, tym samym obniżając
ryzyko chorób serca i układu krążenia, redukcję lepkości krwi, agregację płytek krwi,
obniżanie ciśnienia ( Ziemiański 1998, Bartkowiak, Wożakowska- Kapłon 2002,
Bratnikowska 2004).
UKŁAD NERWOWY
Kwasy tłuszczowe w oleju lnianym, a zwłaszcza zawarty w nim kwas alfa - linolenowy, pomagają w przenoszeniu impulsów nerwowych i wpływają
na zmniejszenie uszkodzonych nerwów, powodujących drętwienie, drżenie,
jak również inne choroby. Wpływ odżywczych właściwości oleju lnianego
na nerwy pomaga w leczeniu choroby Parkinsona, zwyrodnieniowej choroby
układu nerwowego i zabezpiecza przed uszkodzeniem nerwów związanych
z cukrzycą i stwardnieniem rozsianym.
UKŁAD TRAWIENNY
Spożywanie oleju lnianego wspomaga leczenie w stanach zapalnych jelit.
Dodatkowo olej lniany może uniemożliwić powstawanie kamieni żółciowych
a nawet rozpuścić istniejące kamienie.
LECZENIE CHORÓB REUMATYCZNYCH
Badania wykazują, że ludzie, którzy chorują na artretyzm powiązany
z zapaleniem stawów, bardzo pozytywnie reagują na omega-3 zawarte
w oleju lnianym. Już po kilku miesiącach stosowania oleju stwierdza się
zmniejszoną poranną sztywność oraz ból stawów.
SKÓRA
Niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 w dużej mierze wpływają na stan zdrowia skóry.
Są pomocne w egzemie, łuszczycy, trądziku różowatym
oraz w leczeniu oparzeń słonecznych.
WŁOSY I PAZNOKCIE
Obfity w kwasy tłuszczowe omega-3 olej lniany przyczynia się do zdrowego wzrostu
włosów (niski poziom tych kwasów w organizmie może powodować suche i matowe włosy),
a także bardzo korzystnie wpływa na paznokcie wzmacniając je i chroniąc je
przed złamaniem i rozdwajaniem się. Ponadto w oleju lnianym występuje
enzym 5-alfa reduktaza, który przekształca testosteron do dihydrotestosteron,
co spowalnia proces łysienia u mężczyzn.
CIĄŻA I KARMIENIE PIERSIĄ
W okresie ciąży zapotrzebowanie organizmu kobiet na kwasy tłuszczowe jest zwiększone
ze względu na rozwijający się płód. Olej lniany o dużej zawartości NNKT
wykazuje wielokierunkowe pozytywne działanie w organizmie człowieka,
konieczne do prawidłowego rozwoju młodego organizmu
i utrzymania dobrego stanu zdrowia przez cały okres życia( Ziemiański 1991,
Bartnikowska 2004). Mleko kobiece również zawiera w swoim składzie omega-3,
ale jego ilość zależy jednak od jakości pożywienia
przyjmowanego przez kobietę karmiącą.
DLA KOBIET
Zażywanie oleju lnianego może mieć pozytywny wpływ na cykl miesiączkowy
oraz łagodzić objawy w okresie menopauzy. NNKT blokują prostaglandyny które
uwalniane podczas miesiączkowania mogą powodować obfite krwawienie.
DLA MĘŻCZYZN
Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym mogą być pomocne
w zapobieganiu i leczeniu farmakologicznym przerostu gruczołu krokowego, tzw. prostaty.
ZDROWIE DZIECI I MŁODZIEŻY
Dzieci szczególnie potrzebują odpowiednich ilości kwasów omega-3.
Jest to istotne z tego względu, że młody organizm potrzebuje odpowiednich ilości DHA
(z omega-3) do prawidłowej budowy sieci neuronów w mózgu. Kwasy te pełnią
w organizmie niezwykle ważną funkcję, stanowią istotny składnik mózgu,
komórek nerwowych, komórek mięśnia sercowego i siatkówki oka. (Karol Minkowski 2008)
Przy niedoborze kwasów omega-3, organizm zaczyna wykorzystywać
do budowy neuronów trans izomery. Efektem tego jest źle pracująca sieć neuronów,
która rozwija się wolno. U dzieci mogą wówczas pojawiać się problemy z pamięcią,
koncentracją i zachowaniem (nadpobudliwość).
ZDROWIE OCZU
Badania wykazały, że NNKT omega-3 mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej choroby oczu, która niszczy wizję przez uszkodzenie komórek nerwowych w oku. Wyniki pokazują również, że osoby, które miały wysoki poziom omega-6 były
bardziej narażone na ryzyko wystąpienia tej choroby.
ZDROWIE PSYCHICZNE
Mózg ludzki zbudowany jest z ponad 60% tłuszczów, w tym 25% to kwasy omega-3.
Dopamina i serotonina - nazywane hormonami szczęścia, składają się z odmiany
omega-3 (DHA). Brak odpowiednich ilości omega-3
w organizmie może powodować zaburzenia nastroju, stany depresyjne
lub problemy z koncentracją.