Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

OLVITA OLEJ LNIANY BUDWIGOWY DR BUDWIG 1000 ml

06-12-2014, 17:27
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 40 zł     
Użytkownik nocny-motyl
numer aukcji: 4774478098
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 33   
Koniec: 06-12-2014 17:09:56

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Waga (z opakowaniem): 1.50 [kg]
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

OLEJ LNIANY DO DIETY DR BUDWIG 1000 ml

tłoczony na zimno nieoczyszczony

DOSTĘPNE POJEMNOŚCI - 500 ml i 250 ml w sklepie internetowym

 

Jest olejem dziewiczym, nie zawiera on sztucznych barwników

ani konserwantów.

W sprzedaży oferuję olej tłoczony krótkimi seriami, konfekcjonowany

w butelkach z ciemnego szkła, które dodatkowo pakuję dla zachowania

optymalnej temperatury (nie przekraczającej 10°C) w opakowania termiczne.

Olej ten jest bogatym źródłem Niezbędnych Nienasyconych

Kwasów Tłuszczowych (NNKT),

których nasz organizm sam nie jest

w stanie wytworzyć. W związku z tym musimy je dostarczyć

do organizmu wraz z pożywieniem. NNKT to powszechnie znane: OMEGA-3,

OMEGA-6, OMEGA-9. Ich niedobory w naszym organizmie

są powodem wielu schorzeń.

Już od ponad 50 lat są prowadzone badania odnośnie ich

oddziaływania zdrowotnego na nasz organizm.

 

Zastosowanie:

Do bezpośredniego spożycia w ilości 2-8 łyżek dziennie lub jako dodatek

do surówek, sałatek lub innych potraw podawanych na zimno.
Olej ten można również stosować, wg diety dr Budwig, w połączeniu

z białym chudym serem i odtłuszczonym jogurtem oraz dodatkami.

Przepis na pastę serowo-olejową dr Budwig- poniżej.

 

Uwaga !
Olej lniany nieoczyszczony stosujemy tylko na zimno!

 

Przechowywanie i termin ważności oleju:
Olej ten przechowuje się bezwzględnie w lodówce,

szczelnie zamknięty korkiem.
Termin ważności po otworzeniu: 2 m-ce

 

 

PAMIĘTAJ!

 

Według zaleceń Dr Budwig olej lniany stosowany w opracowanej

przez nią diecie należy przechowywać w temp. 4-10 °C.

Tylko takie warunki przechowywania gwarantują zachowanie

wszystkich właściwości oleju niezbędnych podczas stosowania diety. 


 

Dieta współczesnego człowieka daleka jest od pojęcia zdrowego odżywiania.

Nasza żywność jest zazwyczaj przetworzona, przesycona chemią.

Dla producenta najważniejszy jest długi termin przydatności produktu

i jego wygląd. Niestety, aby taki efekt uzyskać potrzeba konserwantów,

barwników, dodatków smakowych i nie tylko.

 

O tłuszczach 

 

Co tak naprawdę o tym wiemy?

Czym są tłuszcze, które spożywamy?

Jak powstają? Czym jest rafinacja?

I w końcu - jakie to ma konsekwencje zdrowotne?

 

Najzdrowszymi dla człowieka tłuszczami są tłuszcze jednonienasycone

i wielonienasycone, tzw. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT).

Organizm człowieka nie jest w stanie ich sam wytworzyć, dlatego muszą być dostarczane w

raz z pożywieniem. Wśród nich możemy wyróżnić dwa najważniejsze, czyli omega-3 i omega-6. Niestety NNKT są bardzo nietrwałe, wrażliwe na światło i temperaturę. A co za tym idzie, wszelkie smażenie, pieczenie i inne przetwarzanie termiczne powoduje powstawanie

związków szkodliwych dla zdrowia. Powszechnie oferowane nam w sprzedaży oleje

są tłuszczami rafinowanymi! Co to znaczy? Rafinacja jest niezbędnym procesem do otrzymania olejów oczyszczonych. Są klarowne, mają długą datę ważności i są pozbawione wszystkich związków mających ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, np. związków fenolowych mających działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne i prozdrowotne (Frankel iin.1993). Poddawane bardzo wysokiej temperaturze, niejednokrotnie traktowane środkami chemicznymi, są już tylko tłuszczami płynnymi zawierającymi pewne ilości szkodliwych kwasów tłuszczowych trans. Następnie nalewane w plastykowe butelki, co jak wiemy nie jest bez znaczenia

dla zdrowia. W naszej współczesnej diecie dominują kwasy nasycone i omega-6.

Jak wiele badań wykazało, jest to przyczyną bardzo wielu chorób.

Już 501at temu słynna badaczka dr Budwig - siedmiokrotnie nominowana do nagrody Nobla, wykazała zależności między kwasami tłuszczowymi. Liczne wykonane przez nią badania potwierdziły fakt dobroczynnego działania kwasów omega-3.

Wykorzystując emulgowanie oleju lnianego  z białym chudym serem

tworzyła tzw. pastę Budwig.

Podając ją chorym ludziom uzyskiwała znaczną poprawę w stanie zdrowia pacjenta.

Do dziś dnia dieta dr Budwig jest stosowana na całym Świecie.

Dieta ta nie wymaga od nas zbyt wiele wysiłku ani pieniędzy.

Do jej stosowania niezbędny jest:

OLEJ LNIANY TŁOCZONY NA ZIMNO NIEOCZYSZCZONY

(posiada on bardzo dużo kwasu tłuszczowego omega-3) oraz chudy ser biały.

Dla konsystencji dodaje się odtłuszczony jogurt naturalny.

Pastę przyprawia się w dowolny sposób: na słodko lub na ostro.

 

PASTA SEROWO-OLEJOWA DR BUDWIG 

 

6-8 łyżek OLEJU LNIANEGO nieoczyszczonego,

1 łyżka jogurtu odtłuszczonego,

 200-25Og chudego sera.

Dobrze miksować przez 5 minut do uzyskania konsystencji pasty.

 

Obfity w kwasy omega-3 OLEJ LNIANY NIECZYSZCZONY wspomaga: 

 

UKŁAD KRĄŻENIA 

 Przyczynia się do obniżenia poziomu „złego" cholesterolu, tym samym obniżając

ryzyko chorób serca i układu krążenia, redukcję lepkości krwi, agregację płytek krwi,

obniżanie ciśnienia ( Ziemiański 1998, Bartkowiak, Wożakowska- Kapłon 2002,

Bratnikowska 2004).

 

UKŁAD NERWOWY 

 

Kwasy tłuszczowe w oleju lnianym, a zwłaszcza zawarty w nim kwas alfa - linolenowy, pomagają w przenoszeniu impulsów nerwowych i wpływają

na zmniejszenie uszkodzonych nerwów, powodujących drętwienie, drżenie,

jak również inne choroby. Wpływ odżywczych właściwości oleju lnianego

na nerwy pomaga w leczeniu choroby Parkinsona, zwyrodnieniowej choroby

układu nerwowego i zabezpiecza przed uszkodzeniem nerwów związanych

z cukrzycą i stwardnieniem rozsianym.

 

UKŁAD TRAWIENNY 

Spożywanie oleju lnianego wspomaga leczenie w stanach zapalnych jelit.

Dodatkowo olej lniany może uniemożliwić powstawanie kamieni żółciowych

a nawet rozpuścić istniejące kamienie.

 

LECZENIE CHORÓB REUMATYCZNYCH 

 Badania wykazują, że ludzie, którzy chorują na artretyzm powiązany

z zapaleniem stawów, bardzo pozytywnie reagują na omega-3 zawarte

w oleju lnianym. Już po kilku miesiącach stosowania oleju stwierdza się

zmniejszoną poranną sztywność oraz ból stawów.

 

SKÓRA 

 Niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 w dużej mierze wpływają na stan zdrowia skóry.

Są pomocne w egzemie, łuszczycy, trądziku różowatym

oraz w leczeniu oparzeń słonecznych.

 

WŁOSY I PAZNOKCIE 

Obfity w kwasy tłuszczowe omega-3 olej lniany przyczynia się do zdrowego wzrostu

włosów (niski poziom tych kwasów w organizmie może powodować suche i matowe włosy),

a także bardzo korzystnie wpływa na paznokcie wzmacniając je i chroniąc je

przed złamaniem i rozdwajaniem się. Ponadto w oleju lnianym występuje

enzym 5-alfa reduktaza, który przekształca testosteron do dihydrotestosteron,

co spowalnia proces łysienia u mężczyzn.

 

CIĄŻA I KARMIENIE PIERSIĄ 

 

W okresie ciąży zapotrzebowanie organizmu kobiet na kwasy tłuszczowe jest zwiększone

ze względu na rozwijający się płód. Olej lniany o dużej zawartości NNKT

wykazuje wielokierunkowe pozytywne działanie w organizmie człowieka,

konieczne do prawidłowego rozwoju młodego organizmu

i utrzymania dobrego stanu zdrowia przez cały okres życia( Ziemiański 1991,

Bartnikowska 2004). Mleko kobiece również zawiera w swoim składzie omega-3,

ale jego ilość zależy jednak od jakości pożywienia

przyjmowanego przez kobietę karmiącą.

 

DLA KOBIET 

 Zażywanie oleju lnianego może mieć pozytywny wpływ na cykl miesiączkowy

oraz łagodzić objawy w okresie menopauzy. NNKT blokują prostaglandyny które

uwalniane podczas miesiączkowania mogą powodować obfite krwawienie.

 

DLA MĘŻCZYZN 

 

Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym mogą być pomocne

w zapobieganiu i leczeniu farmakologicznym przerostu gruczołu krokowego, tzw. prostaty.

 

ZDROWIE DZIECI I MŁODZIEŻY 

 

Dzieci szczególnie potrzebują odpowiednich ilości kwasów omega-3.

Jest to istotne z tego względu, że młody organizm potrzebuje odpowiednich ilości DHA

(z omega-3) do prawidłowej budowy sieci neuronów w mózgu. Kwasy te pełnią

w organizmie niezwykle ważną funkcję, stanowią istotny składnik mózgu,

komórek nerwowych, komórek mięśnia sercowego i siatkówki oka. (Karol Minkowski 2008)

Przy niedoborze kwasów omega-3, organizm zaczyna wykorzystywać

do budowy neuronów trans izomery. Efektem tego jest źle pracująca sieć neuronów,

która rozwija się wolno. U dzieci mogą wówczas pojawiać się problemy z pamięcią,

koncentracją i zachowaniem (nadpobudliwość).

 

ZDROWIE OCZU 

 Badania wykazały, że NNKT omega-3 mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej choroby oczu, która niszczy wizję przez uszkodzenie komórek nerwowych w oku. Wyniki pokazują również, że osoby, które miały wysoki poziom omega-6 były

bardziej narażone na ryzyko wystąpienia tej choroby.

 

ZDROWIE PSYCHICZNE

 

Mózg ludzki zbudowany jest z ponad 60% tłuszczów, w tym 25% to kwasy omega-3.

Dopamina i serotonina - nazywane hormonami szczęścia, składają się z odmiany

omega-3 (DHA). Brak odpowiednich ilości omega-3

w organizmie może powodować zaburzenia nastroju, stany depresyjne

lub problemy z koncentracją.