Farma Oliwna bazuje na trzech szlachetnych odmianach oliwek Tsakistes, Kalamata, Koroneiki. Wszystkie owoce są z pestkami. Podobnie jak inne nasze produkty, oliwki również są zalewane oliwą z oliwek extra virgin z dodatkiem mieszanki przypraw, dzięki temu każda z odmian owoców ma inny ciekawy aromat. Pozostałą oliwę można wykorzystać jako dodatek do sałatek lub do smażenia, albo wykorzystać ją jako bazę do marynowania mięs.
Tsakistes – duża zielona oliwka z pestką o nieco kwaskowatym smaku, w trakcie przygotowań wraz z mieszanką ziół dodawana jest sól morska dlatego polecam produkt do sałatek ale również jako słoną przekąskę.
Kalamata - duża czarna oliwka z pestką, jej smak jest bardziej słodki, aksamitny, złamany przez mieszankę ziół i sól morską, polecam produkt do sałatek i jako słoną przekąskę. Kreteńczycy w trakcie degustacji podają oliwki z oliwą na ciemnym chrupkim pieczywie. W naszej opinii ciekawe jest połączenie z waflami ryżowymi.
Koroneiki – mała czarna oliwka z pestką, wielkość owocu odpowiada w przybliżeniu obranemu orzeszkowi ziemnemu. Stosujemy go jako dodatek do sałatek, jej rozmiar i wygląd zapewnia poza aromatem bardzo atrakcyjny wygląd potraw. Często wykorzystujemy je jako przekąskę zamiast słonych ziemniaczanych wypieków.
Po dokonaniu zakupu proszę o podanie rodzaju oliwek, który chcieliby Państwo otrzymać, w przeciwnym razie wybrane zostaną losowo.
termin przydatności: kwiecień 2013
CENA BRUTTO: 18,13
WYSTAWIAMY FAKTURY VAT
Kreta jest powszechnie uważana za krainę słynąca z doskonałej oliwy z oliwek. Dieta mieszkańców tej wyspy w dużej mierze składa się z produktów opartych o owoce drzewa oliwnego oraz owoce i warzywa. Naukowcy w tych właśnie zwyczajach żywieniowych upatrują powodu niskich wskaźników zachorowań na choroby nowotworowe czy miażdżycę.
Proponowana przez nas oliwa z oliwek, oraz oliwki pochodzą z Krety z regionu Agios Nicolaos. W farmie tej produkty są tworzone według starych receptur, zgodnie z najlepszymi miejscowymi tradycjami. Nie jest to produkcja na wielką skalę co pozwala utrzymać domowy charakter przetworów i produktów.