Oryginalna Oliwa z oliwek VIRGIN
HISZPANIA LA MASIA 3 L
VIRGIN oraz EXTRA VIRGIN jest 100% naturalna oliwa
Oliwa z oliwek VIRGIN – z pierwszego tłoczenia jest bogata w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-9, które w przeciwieństwie do kwasów nasyconych zawartych w tłuszczach zwierzęcych oraz szkodliwych tłuszczów typu trans w margarynach, wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powodują obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL - lipoproteiny niskiej gęstościzmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia. BEZ TŁUSZCZY nasz organizm nie mógłby istnieć, stanowią one jeden z budulców błony komórkowej i tkanki nerwowej, mózgu, dostarczają energii, stanowią źródło substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju człowieka.
Wyniki badań medycznych jednoznacznie twierdzą, że nawet wysoki poziom LDL nie grozi wystąpieniem chorób układu sercowo - naczyniowego, jeśli jednocześnie współistnieje w organizmie odpowiednio wysokie stężenie HDL. I tu z pomocą przychodzi nam właśnie dieta śródziemnomorska, której podstawowym składnikiem jest oliwa z oliwek.
Oliwa z oliwek zawiera także duże ilości kwasu oleinowego, kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa.
Oliwa Virgin
Ten rodzaj oliwy również uzyskiwany jest w niskiej temperaturze, jednak zawartość wolnego kwasu oleinowego wynosi do 2%. Produkuje się ją z bardziej dojrzałych oliwek i nie przetwarza. Oliw typu virgin raczej nie znajdziemy na sklepowych półkach, gdyż najczęściej stosuje się je do wzbogacania oliwy rafinowanej.
Stąd obserwuje się niższą zachorowalność na te choroby wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego.
Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D, K. Pomaga przy stwardnieniu tętnic, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach, a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia.Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci. Przeciwdziała zakrzepom. Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę - doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi.
Dlatego PROFILAKTYCZNIE powinno się stosować codziennie jedną łyżkę stołową oliwy z pierwszego tłoczenia na czczo. Oliwa z oliwek ma zbawienny wpływ na osoby palące papierosy, wypicie niewielkiej dawki oliwy lub płukanie oliwą jamy ustnej powoduje oczyszczenie z zalegających złogów nikotynowych.
Oliwa z oliwek daje doskonałe rezultaty stosowana jako kosmetyk. Smarowanie skóryoliwą Virgin - surową nadaje jej zdrowy, promienny wygląd, a dobroczynne witaminy bezpośrednio wnikają w głąb. Szczególnie wspaniałe działanie odmładzającema zawarta w oliwie witamina E naturalny antyutleniacz. Taki oliwkowy kompres powoduje wygładzenie zmarszczek, odświeża, natłuszcza, działa kojąco na skórę codziennie narażoną na działania niekorzystnych czynników atmosferycznych i stresu. W celu natłuszczenia skóry zaleca się ciepłe kąpiele z dodatkiem kilku łyżek oliwy. Jako domowy kosmetyk stosowany do kąpieli, maseczek, peelingu, substytut kremu daje wspaniałe rezultaty. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona i gładsza.
Wszystko po to, by dłużej utrzymać w dobrym zdrowiu nasze ciało. Gdy na półkach z kosmetykami piętrzą się cudowne odmładzające specyfiki (chemia), a hasło „ZDROWA ŻYWNOŚĆ” jest mottem nie jednej Pani domu – warto poszukać rozwiązań najprostszych – PRODUKTÓW żywnościowych, które zadbają o nasze zdrowie, urodę, zastąpią farmaceutyczne preparaty witaminowe i jednocześnie będą cieszyć najwybredniejszych smakoszy.
|