Frantoi Cutrera Najlepsza włoska OLIWA Z OLIWEK extra virgin !
Królowa włoskiej kuchni !
Najwyższej jakości Oliwa z oliwek extra virgin Frantoi Cutrera Primo Fine Quality
Italy 2010, “Flos Olei 2010” Extra Virgin Olive Oil Guide
The best Extra Virgin Olive Oil of the year in the World
Primo Fine Quality
Zawsze obecna na tradycyjnym włoskim stole. Składnik niemal każdego włoskiego przepisu. Posiada niezastąpione walory smakowe i zdrowotne.
Ekspert Marco Oreggia w Guida Flos OLEI (przewodnik po ponad 600 oliwach z przeszło 40 krajów świata) ocenił oliwę Primo Frantoi Cutrera jako najlepszą oliwę świata !!!
PYSZNA I ZDROWA
Oliwa z oliwek jest jednym z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej, znanej ze swego korzystnego wpływu na zdrowie. Badania dowiodły, że znacznie zmniejsza ona ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2, różnych nowotworów, a nawet depresji. Działanie tej diety jest w dużym stopniu przypisywane roślinnym związkom z grupy polifenoli, w które obfituje m.in. oliwa z pierwszego tłoczenia. Łagodzą one stany zapalne w organizmie oraz neutralizują wolne rodniki tlenowe niszczące cenne składniki komórek, jak DNA czy lipidy błon komórkowych.
To jeden z podstawowych składników zdrowej diety śródziemnomorskiej, opartej na warzywach, produktach zbożowych rybach i oliwie właśnie.Nauka dawno udowodniła zdrowotne właściwości oliwy. Jej najważniejszą zaletą jest wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów, w tym jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (69 proc.), które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Oliwa zawiera także wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6 (10 proc.). Kwasy te, należące do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, są ważne w ciąży i podczas karmienia piersią, gdy malec błyskawicznie rozwija się i rośnie, ponieważ są składnikiem wszystkich błon komórkowych . Oliwa jest też dobrym źródłem witaminy A, E, D, K, silnego antyoksydantu – opóźnia więc procesy starzenia, chroni przed nowotworami. Oliwa zawiera także inne związki zaliczane do antyoksydantów – polifenole.Regularne jej spożywanie obniża ciśnienie krwi, wzmacnia system odpornościowy, zapobiega kamicy żółciowej.
Obniżaj cholesterol zrób to dla siebie
Oliwa: królowa przystawek Oliwa z oliwek jest składnikiem niemal każdego włoskiego przepisu. Kilka kropel oliwy dodajemy do gotującego się makaronu, dzięki temu nie będzie się sklejał. Jeśli chcesz aby oliwa stanowiła rarytas sam w sobie podaj proste, włoskie przystawki. Najwyższej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia doskonale smakuje ze świeżą bagietką. Wystarczy zamoczyć w oliwie kawałek bagietki i przegryźć oliwką. Oliwki to dosyć kaloryczne owoce ((150 kcal w 100 gramach) , ale za to bardzo bogate w związki mineralne. Fosfor, potas, żelazo etc...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Opakowanie 0,75 l
Region: Sycylia ,Włochy
Obszary produkcyjne: Monti Iblei
Odmiany: Iblea Round 100%
Certyfikacji: PDO Monti Iblei
gwarantowane przez Rolnictwa
i Leśnictwa na podstawie art ,10
Reg. (EWG) 2081/92
Jednostka certyfikująca:
Agroqualità Rzym
Metoda zbierania Ręczne zbieranie w okresie:
od 1 do 31 października
Metoda ekstrakcji:
Ciągły cykl na zimno
Zapach : Świeżych owoców i intensywna
nuta zielonych pomidorów oraz
świeżych ziół.
Smak: Bardzo delikatny naturaly i aksamitny smak
Zastosowanie: Pieczonych mięs i ryb, zup i
sałatki, bruschetta, ryba z grilla, dziczyzny,sałat i grillowanymi warzywami
- Termin ważności oliwy 2015