Od wieków oliwa i chleb to podstawowe smaki Grecji.
Oliwa to kluczowy składnik diety śródziemnomorskiej przez wielu uznawanej za najzdrowszą.
Oliwa z oliwek extra virgin należy do najczystszych i najzdrowszych tłuszczów spożywczych.
Zawiera duże ilości kwasu oleinowego który korzystnie wpływa na układ krążenia.
Obniża poziom LDL ( „złego” cholesterolu) i trójglicerydów we krwi.
Zawiera przeciwutleniacze oraz polifenole ,które pomagają neutralizować szkodliwe działanie substancji chemicznych, obecnych w naszym środowisku, na ludzki organizm.
Jakość oliwy określa się w kategoriach smaku, koloru i kwasowości. Im niższa kwasowość, tym lepsza jakość oliwy.
Oliwa extra virgin jest to oliwa najwyższej jakości.Aby uzyskać taką nazwę musi być tłoczona na zimno ,musi mieć kwasowość poniżej 0,8 % i posiadać wspaniały kolor, zapach i smak.
Stosowana do smażenia i pieczenia ale przede wszystkim do sałatek warzyw, serów
Sałatka grecka (wiejska)
„χωριάτικη σαλάτα”
Składniki:
- dojrzałe soczyste pomidory pokrojone w ósemki,
- świeży ogórek ( może być ze skórką) pokrojony w półksiężyce,
- czerwona cebula pokrojona w cienkie krążki,
- zielona papryka też pokrojona w cienkie krążki
- czarne duże oliwki .
Wszystkie składniki (w dowolnej ilości) ułożyć na półmisku, na wierzch położyć gruby plaster sera feta , posypać suszonym oregano, posolić, polać oliwą.
Opcjonalnie polać greckim octem winnym lub sokiem z cytryny.
Smacznego!
Klienci wyszukali produkt wg słów kluczowych:
oliwa z oliwek,
grecka oliwa,
grecka oliwa z oliwek,
oliwa extra virgin,
grecka oliwa extra virgin,
oliwa z pierwszego tłoczenia,
oliwa z oliwek Kolymvari