Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Oliwa z oliwek extra virgin z Krety - Manoli 3 L

04-07-2012, 7:55
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 103 zł     
Użytkownik szalowska2000
numer aukcji: 2449778841
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 104   
Koniec: 03-07-2012 19:18:31
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witam na aukcji!

 

 

 

MANOLI to oliwa z oliwek odmiany koroneiki, extra virgin, z Krety.
Pochodzi z rejonu Plora (prefektura Iraklion) w północno – wschodniej Krecie.

Manoli jest wytłaczana nowoczesną metodą wirówkową.

Kwasowość: maks. 0.8%.

Puszka:3 litry


Data przydatności do spożycia: 28-01-2014

 


Manoli to oliwa z oliwek rosnących na Krecie, której mieszkańcy wykazują najniższą na Świecie zachorowalność na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Spożywają oni największe ilości oliwy spośród wszystkich narodowości – około 70 ml dziennie.

Wielu Kreteńczyków w wieku 80, 95 i 100 lat nadal pracuje w polu i wykazuje dużą aktywność, co przypisuje się wysokiemu spożyciu oliwy z oliwek doskonałej jakości.

Źródła: „Badanie Siedmiu Krajów”, Dr Ancel Keys, Uniwersytet w Minesocie, USA. Konwencja Amerykańskiego Związku Kardiologicznego w 1993r. „Badanie Serca, Lyon”, Francja


Oliwa z oliwek z Krety charakteryzuje się intensywnym i dość ostrym smakiem. Wyczuwalna jest w niej także charakterystyczna. To przede wszystkim smak wyróżnia oliwę z oliwek z Krety od innych oliw na świecie. Jest on tak wyjątkowy i intensywny, że nawet inne państwa, gdzie również produkowana jest oliwa z oliwek, mieszają ją z oliwą z Krety, aby poprawić smak i aromat własnej. Takie postępowanie jest powszechne we Włoszech, gdzie producenci oliwy fałszują, dodając oliwę
z Krety do swojej, która jest o znacznie gorszej jakości (jest to na ogół oliwa rafinowana), a na etykiecie zamieszczają informację, że oliwa została wyprodukowana we Włoszech.

Na unikatowość smaku oliwy z Krety składa się kombinacja wielu czynników. Mieszkańcy uważają Kretę za wyspę błogosławioną. Wiąże się to z silnym nasłonecznieniem, doskonałą glebą, połączeniem gór i morskiej bryzy oraz łagodnym klimatem trwającym przez cały rok. Wszystko to sprawia, że wyspa jest doskonałym miejscem do uprawy drzewek oliwnych.