Witam na aukcji!
MANOLI to oliwa z oliwek odmiany koroneiki, extra virgin, z Krety. Pochodzi z rejonu Plora (prefektura Iraklion) w północno – wschodniej Krecie. Manoli jest wytłaczana nowoczesną metodą wirówkową. Kwasowość: maks. 0.8%.
Puszka:3 litry
Data przydatności do spożycia: 28-01-2014
Manoli to oliwa z oliwek rosnących na Krecie, której mieszkańcy wykazują najniższą na Świecie zachorowalność na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Spożywają oni największe ilości oliwy spośród wszystkich narodowości – około 70 ml dziennie. Wielu Kreteńczyków w wieku 80, 95 i 100 lat nadal pracuje w polu i wykazuje dużą aktywność, co przypisuje się wysokiemu spożyciu oliwy z oliwek doskonałej jakości. Źródła: „Badanie Siedmiu Krajów”, Dr Ancel Keys, Uniwersytet w Minesocie, USA. Konwencja Amerykańskiego Związku Kardiologicznego w 1993r. „Badanie Serca, Lyon”, Francja
Oliwa z oliwek z Krety charakteryzuje się intensywnym i dość ostrym smakiem. Wyczuwalna jest w niej także charakterystyczna. To przede wszystkim smak wyróżnia oliwę z oliwek z Krety od innych oliw na świecie. Jest on tak wyjątkowy i intensywny, że nawet inne państwa, gdzie również produkowana jest oliwa z oliwek, mieszają ją z oliwą z Krety, aby poprawić smak i aromat własnej. Takie postępowanie jest powszechne we Włoszech, gdzie producenci oliwy fałszują, dodając oliwę z Krety do swojej, która jest o znacznie gorszej jakości (jest to na ogół oliwa rafinowana), a na etykiecie zamieszczają informację, że oliwa została wyprodukowana we Włoszech. Na unikatowość smaku oliwy z Krety składa się kombinacja wielu czynników. Mieszkańcy uważają Kretę za wyspę błogosławioną. Wiąże się to z silnym nasłonecznieniem, doskonałą glebą, połączeniem gór i morskiej bryzy oraz łagodnym klimatem trwającym przez cały rok. Wszystko to sprawia, że wyspa jest doskonałym miejscem do uprawy drzewek oliwnych.