Najświeższa, delikatna, niefiltrowana oliwa z oliwek z tegorocznego tłoczenia (połowa listopada 2013); tłoczona na zimno w ciągu 24 godzin od zbioru oliwek;
SYCYLIJSKI SKARB czyli
NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI OLIWA
NIEFILTROWANA
KWASOWOŚĆ < 0,15%
Aby móc nadać oliwie dumną nazwę vergine nie może ona zawierać więcej niż 0,2% kwasowości (kwasowość odnosi się do zawartości kwasu oleinowego, nienasyconego kwasu tłuszczowego).
Im mniejsza kwasowość tym lepsza jakość i walory smakowe.
OLIWA Z OLIWEK Extra Virgin NIEFILTROWANA 1L - Butelka szklana
NOVELLO
Wygląd: oliwkowo-zielony kolor .
Smak i aromat: Delikatny, owocowy z nutą ziół.
BLIŻEJ SŁOŃCA
Fabryka Bisacquino znajduje się w samym sercu Sycylii, na wysokości 650 m n.p.m.
To tam rosną wyjątkowe oliwki, których śródziemnomorski, sycylijski smak motywuje Producenta do tworzenia tej Regionalnej OLIWY.
Jak pisze sam Producent - Oliwa z oliwek Alesci: 'powstaje z miłości do naszej Ziemi".
Tradycję i niezmienny smak Oliw ALESCI doceniają znawcy i koneserzy, honorując je wieloma prestiżowymi nagrodami.
LOKALNA PRODUKCJA
Extra virgin czyli klasyczny smak uzyskany z tłoczenia na zimno oliwek zbieranych ręcznie.
Oliwa Alesci D.O.P. Val di Mazara pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych oliwek wyłącznie lokalnych, w promieniu 20-30 km, wyciskanych w ciągu do 24h od zbioru.
Po zbiorze, oliwki są umieszczone, do transportu do młyna w specjalnych koszach okienkowym, które zapewniają dobrą wentylację i świeżość produktu.
Oliwa przechowywana jest w stałych warunkach m.in. temp. 18 °, butelkowana tylko w momencie sprzedaży.
SIŁA WIATRU
Lokalne drzewa oliwne rosną na wietrznych wzgórzach, co nadaje unikalny smak i aromat wytwarzanej oliwie m.in. zielonych pomidorów.
KWASOWOŚĆ
Oliwa sklasyfikowana jako extra vergine to oliwa, której wolna kwasowość nie jest większa niż 0,8%. O poziomie kwasowości decyduje: sposób zbioru oliwki, jej zdrowie (kondycja oliwki) oraz szybkość przetworzenia jej od chwili zbioru. Im niższa kwasowość tym oliwa jest bogatsza w naturalne polifenole oaz witaminę E. Oliwki uszkodzone, przejrzałe lub naruszone przez szkodniki nie nadają się do tego, aby posłużyły do wytłoczenia z nich oliwy extra vergine. Dlatego przy tego typu oliwach tak ważną rolę odgrywa zbiór owoców – oliwki są zbierane ręcznie prosto z drzewa, oraz moment ich transportu do tłoczni.
DOSTĘPNE POJEMNOŚCI (Na pozostałych aukcjach):
- Butelka szklana (ciemne szkło) 0,75 L
Puszka 3 L
Puszka 5 L
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.