Oliwa doskonale nadaje się do surówek, sałatek, sosów, przekąsek, pieczenia, smażenia oraz marynat.
Importowana przez nas oliwa Extra Virgin „Riviere d’Or” jest nie zastąpionym produktem w każdej kuchni.
Wszystkie butelki wyposażone są w korki tzw. "niekapki”.
Na każdej butelce znajduje się etykieta w języku Polskim.
Kilka słów o produkcji i o produkcie finalnym
Oliwa wytłoczona jest z oliwek najwyższej jakości, rosnących w gajach oliwnych położonych na słonecznych wzgórzach i równinach Tunezji.
Oliwa z oliwek extra virgine „Riviere d’Or” jest otrzymywana w procesie tłoczenia na zimno, w celu zachowania naturalnego aromatycznego charakteru.
Oliwa z oliwek "Riviere d'Or" pochodzi z oliwek rosnących w gajach oliwnych obsadzanych przez wieki przez opiekuńcze ręce, położonych na słonecznych wzgórzach i równinach Tunezji. Oliwki są starannie zbierane w listopadzie i grudniu, w czasie, gdy osiągają swoją optymalną dojrzałość. Zrywane są wyłącznie ręcznie, aby uzyskać zdrowe owoce i zagwarantować najwyższą jakość.
Tego samego dnia, są transportowane w wentylowanych skrzyniach do olejarni gdzie z wielką uwagą i starannością są poddawane dokładnej selekcji . W następnej kolejności poddawane są defoliacji (pozbawienie liści) i myte w czystej wodzie przed wyciskaniem. Oliwa jest oddzielana od pasty oliwnej poprzez proces zimnego tłoczenia w celu zachowania smaku i aromatu. Proces ekstrakcji odbywa się w mechanicznej prasie wykonanej ze stali nierdzewnej. W końcu oliwa przechowywana jest w ceramicznych kadziach pod ziemią, aby zapewnić klientom najwyższej jakości oliwę z oliwek extra virgine z niską zawartością kwasowości.
Afrykański klimat Tunezji sprawia że oliwa extra virgine „Riviere d’Or” charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz owocowym aromatem.