Kwasowość oliwy to jedynie 0,3 % - co plasuje oliwę Extra Virgin na najwyższym możliwym poziomie
Oliwa z oliwek extra virgine uzyskiwana jest z pierwszego tłoczenia na zimno a temperatura tłoczenia nie przekracza 26 °C.
Kwasowość oliwy to jedynie 0,3 % - co plasuje oliwę „Riviere d’Or” na najwyższym możliwym poziomie.
Oliwa z oliwek extra virgine uzyskiwana jest z pierwszego tłoczenia na zimno a temperatura tłoczenia nie przekracza 26 °C.
Oliwa wytłoczona jest z oliwek najwyższej jakości, rosnących w gajach oliwnych położonych na słonecznych wzgórzach i równinach Tunezji.
Oliwa z oliwek extra virgine „Riviere d’Or” jest otrzymywana w procesie tłoczenia na zimno, w celu zachowania naturalnego aromatycznego
charakteru. Oliwa z oliwek "Riviere d'Or" pochodzi z oliwek rosnących w gajach oliwnych obsadzanych przez wieki przez opiekuńcze ręce,
położonych na słonecznych wzgórzach i równinach Tunezji. Oliwki są starannie zbierane w listopadzie i grudniu, w czasie, gdy osiągają swoją
optymalną dojrzałość. Zrywane są wyłącznie ręcznie, aby uzyskać zdrowe owoce i zagwarantować najwyższą jakość.
Tego samego dnia, są transportowane w wentylowanych skrzyniach do olejarni gdzie z wielką uwagą i starannością są poddawane dokładnej selekcji . W następnej kolejności poddawane są defoliacji (pozbawienie liści) i myte w czystej wodzie przed wyciskaniem. Oliwa jest oddzielana od pasty oliwnej poprzez proces zimnego tłoczenia w celu zachowania smaku i aromatu. Proces ekstrakcji odbywa się w mechanicznej prasie wykonanej ze stali nierdzewnej. W końcu oliwa przechowywana jest w ceramicznych kadziach pod ziemią, aby zapewnić klientom najwyższej jakości oliwę z oliwek extra virgine z niską zawartością kwasowości.
Afrykański klimat Tunezji sprawia że oliwa extra virgine „Riviere d’Or” charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz owocowym aromatem.