Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

OLIWA VILLA VINCI EXTRA VERGINE 500ml 100% IT HURT

16-08-2014, 0:13
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 30 zł     
Użytkownik makaroni21
numer aukcji: 4430811098
Miejscowość Wrocław
Zostało sztuk: 3    Wyświetleń: 8   
Koniec: 16-08-2014 00:13:34
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


logo_IT.gif


 

OLIWA VILLA VINCI

Z OLIWEK BIO

UPRAWIANYCH BEZ UŻYWANIA PESTYCYDÓW I SZTUCZNYCH NAWOZÓW

 


 

EXTRA VERGINE

100 % z  włoskich Oliwek

 

PIZZA (2)

 

 

Dostępne opakowania: 500 ml

 

Oliwa extra vergine, wyciskana na zimno

Proponujemy oliwę extra vergine z Włoch, sprowadzaną bezpośrednio od producentów, których znamy. Jest to oliwa spełniająca normy extra vergine (kwasowość ≤0,8), wyciskana na zimno, z oliwek zbieranych ręcznie, z drzew rosnących we Włoszech. Oliwa odznacza się wyraźnym zapachem kwiatowo-owocowym i ostrym, gorzkawym smakiem. To wspaniała, gęsta i intensywna oliwa, którą się zachwycicie.
oliwa.jpg

LOlio Extra Vergine di Oliva BIOLOGICO 100% Italiano VILLA VINCI è un'attenta selezione di oli extra vergini ottenuti da olive Biologiche Coltivate senza uso di pesticidi ed attentamente controllate, dalla raccolta al confezionamento da ICEA, il più esigente ente di controllo Biologico. La sua bassa acidità e l'alto contenuto di antiossidanti, lo rende condimento ideale per la sana e corretta alimentazione dei bambini.

HISTORIA
Świeża oliwa extra vergine ma wyrazisty, gorzkawy, ostry smak i intensywny owocowy zapach - bez porównania z tanimi oliwami kupowanymi w supermarketach. Jeśli oliwa takiego smaku nie ma, to nie może być uznana za extra vergine. Smak i jakość oliwy zależą od wielu czynników, najistotniejsze to: jakość oliwek (muszą być zdrowe), czas przetworzenia (od momentu zbioru nie dłuższy niż 48 godzin), odmiana oliwek (jest ich ok. 700), termin zbioru, rodzaj gleby, wilgotność, sposób tłoczenia i przechowywania. Drzewa oliwne są odporne na suszę i szkodniki, do ich pielęgnacji i ochrony nie używa się wielu środków chemicznych. Oliwa extra vergine jest produkowana z oliwek dojrzałych, ale nie przejrzałych.
W wybranych przez nas olejarniach tłoczy się oliwki metodami tradycyjnymi, przy użyciu kamiennych żaren, powoli, dzięki czemu nie podnosi się ich temperatura (tzw. tłoczenie na zimno). Proces wyciskania oliwy zaczyna się już w kilka godzin po zbiorze. Najpierw oliwki się miażdży, potem oddziela oliwę od wytłoczyn (sansy), następnie odwirowuje wodę. Wszystko mechanicznie, bez użycia chemii i bez podgrzewania. Zgodnie ze standardami International Olive Council (OIC jest organizacją stworzoną przez ONZ) oliwa extra vergine dokładnie tak powinna być uzyskiwana: wyłącznie przy pomocy czynników mechanicznych.
Dobra oliwa extra vergine niestety nie może być tania, na jej koszt składa się i cena oliwek, i praca ludzi, i opakowanie, i koszt transportu. Dostajecie jednak produkt najwyższej jakości i o wspaniałych walorach smakowych i zdrowotnych.
Oliwa z oliwek extra vergine ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed chorobami serca i miażdżycą oraz obniżają poziom cholesterolu (zmniejszają poziom LDL, a podwyższają HDL). W skład oliwy wchodzą też polifenole, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe. Gorzkość i ostrość smaku oliwy świadczy o obecności przeciwutleniaczy; jeśli oliwa jest mdła, to ich nie zawiera. Zawarty w oliwie skwalen zapobiega tworzeniu się i rozwojowi komórek rakowych. Oliwę od dawien dawna stosuje się też w kosmetyce, poprawia wygląd skóry i włosów, można ją z powodzeniem stosować w maseczkach przygotowywanych w domu.
Na oliwie extra vergine można smażyć (najlepiej krótko) i można jej używać do pieczenia. Różne źródła podają różną wartość punktu dymienia oliwy (od 160 do 210 stopni). Oprócz punktu dymienia przy smażeniu ważna jest odporność na utlenianie - oliwa extra vergine ma tę odporność bardzo wysoką.

 

**************************************

 

KONTAKT:

e-mail : [zasłonięte]@gmail.com

 

*************


 TEL. 71 [zasłonięte] 29

 

  

**************************************

 

 




Dodano 2[zasłonięte]014-08 14:05
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA 01/08/15