Oliwa - różne rodzaje oliwy i jej zastosowanie autor: Tina i Gareth Lofthouse wydawca: K.E. Liber rok wydania: 2008 ilość stron: 152 isbn: 978[zasłonięte][zasłonięte]02155 format: 145x210 mm oprawa: miękka cena katalogowa: 25,00 zł nasza cena: 22,50 zł
Oliwa już od czasów starożytnych, kiedy po raz pierwszy została wytłoczona w krajach basenu Morza Śródziemnego, pozostaje jednym z najcenniejszych naturalnych produktów. W niniejszej książce znaleźć można wszelkie informacje potrzebne do wykorzystania licznych kulinarnych i zdrowotnych zalet oliwy. Poczynając od tajników wyboru odpowiedniej odmiany oliwy, po jej zastosowania w pielęgnacji urody i leczeniu schorzeń, odkrywa przed czytelnikami zaskakującą uniwersalność tego produktu, prezentując dokładny przegląd dostępnych gatunków oliwy oraz liczne sposoby ich wykorzystania. Książka wyjaśnia, dlaczego ten np. zielono-złocisty ekstrakt z gorzkich owoców drzewa oliwnego jest od tak dawna niezwykle ceniony na całym świecie. Książka zawiera także smakowite przepisy kulinarne. Spis treści: Wprowadzenie 1 Pochodzenie oliwy 2 Rodzaje drzew oliwnych Odmiany uprawne oliwek: Tysiące gatunków, bogactwo smaków 3 Produkcja oliwy 4 Gdzie na świecie? 5 Wybór oliwy 6 Przepisy Przekąski i lekkie potrawy Sałatki Dania główne Grillowanie i opiekanie Marynaty Dania dodatkowe Sosy A na deser 7 Oliwa dla zdrowia 8 Oliwa dla piękna |