Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

OLIWA od CHŁOPA - NAJWYŻSZA JAKOŚĆ bezp. z KRETY

23-05-2012, 11:51
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 35 zł      Najwyzsza cena licytacji: 35 zł     
Użytkownik malgosia75
numer aukcji: 2325734988
Miejscowość Warszawa
Licytowało: 9    Wyświetleń: 331   
Koniec: 19-05-2012 14:26:19
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze stanowisko na targach w Zakopanem w sierpniu 2011OLIWA OD CHŁOPA - ZAPACH I SMAK TRADYCYJNEJ KRETY

opakowanie: elegancka karafka o pojemności 500ml - Idealna na prezent przez cały rok!

 

Niefiltrowana oliwa Extra Virgin prosto z Krety oraz inne przysmaki z Grecji

Wytrawny, aromatyczny i intensywny smak świeżej oliwy!

 

Oliwa o najniższej kwasowości < 0,3% ! Im niższa kwasowość, tym lepsza jakość oliwy!

Tak od lat rozpoczynamy Niedzielę Wielkanocną w ChaniiW poszukiwaniu najlepszych smaków przemierzamy najciekawsze zakątki GrecjiNasza wielka, grecka przygoda na ekranie Dzień Dobry TVNZapraszamy Państwa do świata greckich smaków, do kuchni powszechnie cenionej za swoją prostotę i "domowość", ale przede wszystkim uważanej za najzdrowszą we współczesnym świecie. O tym ostatnim przekonujemy się każdego dnia obserwując naszych sędziwych sąsiadów w jednej z sennych kreteńskich wiosek. Ich kluczem do długowieczności jest na pewno ruch oraz dieta bogata w świeże warzywa i owoce, domowe sery, zieleninę i zioła porastające okoliczne wzgórza, czerstwe pieczywo, ryby oraz najlepszą na świecie oliwę z oliwek.

Zgłębiamy tajniki powstawania najlepszej oliwyZgłębiamy tajniki powstawania najlepszej oliwyOliwa nie jest dla nas zwykłym produktem, lecz naszą pasją. Naszą wielką, grecką kulinarną przygodę rozpoczęliśmy od przeprowadzki na Kretę w 2006 roku, gdzie przez lata zgłębialiśmy tajniki greckiej kuchni, a niekończące się podróże w poszukiwaniu najlepszych smaków zaowocowały stworzeniem oferty, dzięki której smaczne i zdrowe przysmaki zagoszczą na Państwa stole. Podróżując po Grecji od lat staramy się wybierać produkty najbardziej wartościowe, a jednocześnie niedostępne lub trudno osiągalne na polskim rynku. Poszukujemy również produktów regionalnych charakterystycznych dla konkretnej części Grecji jak np. pomidory czereśniowe z Santorini czy jęczmienne czerstwe pieczywo do dakos tak popularne na Krecie.

Najlepsza do każdej sałatki!

Najwyższej jakości niefiltrowana oliwa z oliwek pochodząca z rodzinnej wytłoczni p. Maroulakis z miejscowości Voukolies w zachodniej Krecie. Ten rejon Krety posiada najlepsze warunki klimatyczno -glebowe dla rozwoju drzew oliwnych o czym świadczą rosnące tu najstarsze znane drzewa oliwne o żywocie dłuższym niż 3 tysiące lat.

Oliwa od Chłopa to kwintesencja tego co Kreta ma najcenniejszego - naturalne środowisko wolne od zanieczyszczeń, ponad 300 słonecznych dni w roku, przywiązanie do tradycji zarówno w trakcie zbioru jak i wytłaczania oliwek.

Koneserzy oliwy często poszukują małych, rodzinnych, prowadzonych od pokoleń fabryczek, które wytwarzają oliwę na małą skalę ze skrupulatnie wyselekcjonowanych oliwek, a przy tym stosują tradycyjne metody tłoczenia. Wiadomym jest, iż najlepsza oliwa z oliwek pochodzi ze wschodniej Krety (rejon Sitia) oraz z wybranych gajów z zachodniej Krety (na południe od Chanii i w okolicach Kolimbari/Voukoulies). Pozostali producenci, zarówno z centralnej Krety (Heraklion, Rethymnon), pozostałych rejonów Grecji i innych krajów basenu Morza Śródziemnego często nie potrafią uzyskać produktu tak wysokiej jakości. Zdarza się, iż kwasowość ich oliw oscyluje wokół 0.8%, czyli na granicy umożliwiającej im nazewnictwo Extra Virgin (jest to możliwe w przypadku oliw z pierwszego tłoczenia, których kwasowość nie przekracza 0.8%). Pamiętaj! Jeśli zależy Ci na oliwie najwyższej jakości, zwracaj uwagę na kwasowość oliwy - im niższa, tym lepsza.

Podczas naszego wieloletniego pobytu na Krecie intensywnie poszukiwaliśmy smaku idealnego. Podróżując między tradycyjnymi fabryczkami degustowaliśmy setki rodzajów oliw, a ukoronowaniem tego wysiłku jest starannie przygotowana oferta z Oliwą od Chłopa na czele.

Właściwości Oliwy od Chłopa:

  • oliwa z oliwek Extra Virgin o kwasowości poniżej 0,3%,

  • tłoczona na zimno z ręcznie zebranych oliwek Koroneiki wyłącznie przy użyciu środków mechanicznych,

  • oliwki wykorzystane do wytłoczenia pochodzą z jednego gaju oliwnego (rejon Voukolies w zachodniej Krecie),

  • oliwa jest jednorodna - nie jest mieszanką oliw,

  • produkt całkowicie naturalny o bardzo niskim stopniu przetworzenia,

  • oliwa niefiltrowana z drobinkami oliwek, naturalnie mętna, dzięki czemu dłużej utrzymuje smak i zapach świeżej oliwy,

  • zbiór oliwek i wytłoczenie oliwy nastąpiło 22 listopada 2011r.

  • ozdobna butelka o kształcie karafki z korkiem,

  • wersja limitowa - jedynie 960 szt.

Proces tłoczenia Oliwy od Chłopa

 

1) Rozpoczęcie procesu następuje w ciągu 2 godzin od zbioru:

2) Oliwki są oddzielane od liści oraz myte.

3) Oliwki są w całości miażdżone przez kamienny walec, w wyniku czego powstaje masa oliwna koloru jasnobrązowego.

4) Masa oliwna jest mieszana przez ok. 20-40 minut i podgrzewana do temperatury maksymalnie 27C.

5) Oddzielenie oliwy i wody od wytłoków przy użyciu prasy.

6) Oddzielenie oliwy od wody przez odwirowanie.

7) Oczyszczenie z większych kawałków oliwek by nie podwyższyć kwasowości świeżo wyciśniętej oliwy.

8) Kontrola jakości produktu końcowego
Osobiście nadzorujemy proces zbioru oliwek, tłoczenia oliwy, napełniania butelek i etykietowania, by na Państwa stoły trafił produkt najwyższej jakości.

Oliwa z oliwek - na zdrowie!

 

Oliwa należy do zdrowych tłuszczy. Odpowiednio zbilansowana dzienna dieta powinna uwzględniać spożycie tłuszczy. Tłuszcze zawierają kwasy tłuszczowe, które dzielimy na 3 rodzaje: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Tłuszcze zwierzęce zawierają głównie tłuszcze nasycone, a oleje wytłaczane z nasion oraz oliwa to głównie tłuszcze jednonienasycone, które w ich składzie sięgają nawet do 83%.

 

Oliwa jako kluczowe źródło kwasów jednonienasyconych pomaga w:

 

- obniżeniu poziomu "złego cholesterolou" (LDL) we krwi,

- utrzymaniu we krwi właściwego poziomu "dobrego cholesterolu" (HDL),

- prawidłowej pracy jelit,

- zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz ochronie organizmu przed chorobą wieńcową dzięki zawartości przeciwutleniaczy,

- leczeniu chorób gastrycznych i wrzodowych, wspomaga prawidłowe trawienie,

- lepszym wchłanianiu wapnia przez organizm,

- zapobieganiu chorobom nowotworowym,

- odmłodzeniu skóry.

Z racji, że to Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem oliwek, drzewa oliwne zajmują szczególne i wyjątkowe miejsce w kulturze lokalnej społeczności. Ich uprawa i zbiór oliwek wciąż prowadzone są w zgodzie z wielowiekową tradycją – ręczny zbiór oliwek, proces tłoczenia rozpoczyna się już po ok. dwóch godzinach od zbioru, tłoczenie ma miejsce w niewielkich tłoczniach rozsianych po gajach oliwnych. Ok. 82% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa Extra Virgin - żaden z krajów produkujących oliwę z oliwek nie może pochwalić się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie - 26l rocznie na osobę. Na Krecie najpopularniejszy gatunek oliwek to Koroneiki - bardzo drobne, dzięki czemu idealnie nadają się do wytłoczenia.

 

To właśnie dzięki znakomitej oliwie mieszkańcy Krety cieszą się długowiecznością i witalnością. Oliwa z oliwek chroni układ sercowo-naczyniowy, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji lipoprotein wysokiej gęstości, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wielu organów. Chroni również nasz organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, a dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną wielu stanów zapalnych, przyspieszonego starzenia się organizmu czy pojawienia się nowotworów.

Termin przydatności do spożycia to maj 2013.

Pojemność: 500 ml (elegancka karafka z korkiem).

 

Możliwość wystawienia faktury VAT.

Najstarsze drzewo oliwne na

Krecie znajduje w pobliżu naszego

domu w okolicach miejscowości Kolimbari

Zapraszamy do zapoznania się z opiniami naszych klientów oraz na nasze inne aukcje z greckimi specjałami.

Osobom nie znającym tak dobrze kuchni greckiej, umożliwiamy jej poznanie dzięki naszym przepisom, które wraz ze zdjęciami "krok po kroku" publikujemy w dziale Przepisy Greckie.

Odbiór osobisty możliwy w Nieporęcie (100m od trasy W-wy - Zalew Zegrzyński)
KOSZT WYSYŁKI KURIERSKIEJ WYNOSI 20zł NIEZALEŻNIE OD ILOŚCI ZAKUPIONEJ OLIWY.
PRZY ZAKUPIE POWYŻEJ 350zł PRZESYŁKA KURIERSKA GRATIS
W WARSZAWIE (kody pocztowe rozpoczynające się od 00-04) MOŻLIWOŚĆ BEZPŁATNEJ DOSTAWY PRZY ZAMÓWIENIU ŁĄCZNYM ZA CO NAJMNIEJ 200 zł. BEZPŁATNE DOSTAWY ODBYWAJĄ SIĘ W ŚRODY W GODZINACH 11-15 ORAZ W CZWARTKI W GODZINACH 19-21.30.

Pozdrawiamy ze słonecznej Krety i życzymy smacznego,

Greckie-delikatesy.pl i Przepisygreckie.pl