Oliwa z oliwek THEOFILOS EXTRA VIRGIN
Oliwa z oliwek THEOFILOS EXTRA VIRGIN jest kontrolowana na każdym etapie produkcji i jest sprawdzana organoleptycznie.
Ta lekkość, owocowy smak i łagodny aromat są wystarczające by usatysfakcjonować najbardziej wymaganego konsumenta i smakosza.
Z cierpkością 0,1 - 0,8% proponujemy używanie THEOFILOS do sałatek, z warzywami, na chleb albo może być używany do lekkiej kuchni (gotowanie, pieczenie). Najlepsza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wykonywanego mechanicznie.
Oliwa z oliwek jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do sałatek, dań z makaronem, ryżem, a także z owocami morza. Można używać jej także do pieczenia i smażenia jako substytut masła i margaryny.
Spożywanie oliwy zaopatruje człowieka w duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zawsze są w oliwie w około 73%. Oliwa idealna do walki z miażdżycą, z chorobami sercowymi, rakiem, cukrzycą i otyłością, układem pokarmowym.
Oliwa z Oliwek, a nasze zdrowie.
Już od czasów Hipokratesa znana jest wartość odżywcza oliwy i jej dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Spożywanie oliwy zaopatruje człowieka w duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zawsze są w oliwie w ok. 73%
Skład oliwy z oliwek (na 100 gram):
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 73,7g
- Nasycone kwasy tłuszczowe - 13,5g
- Wielonasycone kwasy tłuszczowe - 8,4g
- Cholesterol - 0 mg
- Witamina E - 12,400 mg
- Kalorie - 884 kcal
Dane z USDA Nutriend Database for Standard Reference
Zgodnie z badaniami, nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Cholesterol ten powoduje gromadzenie lipidów na ścianach tętnic co może spowodować miażdżycę.
Natomiast dieta oparta na żywności zawierającej głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe nie tylko nie zwiększa stężenia LDL we krwi, ale je obniża zwiększając równocześnie stężenie HDL, czyli dobrego cholesterolu. Wyniki mówią same za siebie.
Skład różnych tłuszczów (na 100 gram) |
Rodzaj tłuszczu |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe w % |
Wielonasycone kwasy tłuszczowe w % |
Nasycone kwasy tłuszczowe w % |
Oliwa z Oliwek |
74 |
8 |
14 |
Olej kukurydziany |
24 |
59 |
13 |
Olej sojowy |
23 |
59 |
14 |
Olej słonecznikowy |
20 |
66 |
10 |
Olej rzepakowy |
18 |
52 |
26 |
Oliwa z oliwek a nasze serce
Badania dotyczące wyżywienia wskazują na to, że dobry stan układu krążenia krwi uzależniony jest nie tylko od ilości, ale też od rodzaju spożywanych tłuszczów i od proporcji w jakich są dostarczane naszemu organizmowi. Spożywanie Oliwy z Oliwek zapewnia nam konieczne ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które powodują wzrost stężenia HDL we krwi przy równoczesnym obniżeniu stężenia LDL.
W związku z tym także wyżywienie może przyczynić się do dobrego funkcjonowania układu krążenia krwi, do kontroli nadciśnienia i do zmniejszenia zagrożenia chorobami takimi jak choroba wieńcowa czy też zawałem mięśnia sercowego.
Opublikowane badania w 1950r. przez Dr. Ancel Benjamin dotyczące wpływom odżywiania, a zwłaszcza tłuszczów na zdrowie człowieka przeprowadzone były w 7 krajach. Badania wykazały, że na Krecie, gdzie spożycie oliwy z oliwek jest zwiększone, liczba przypadków chorób układu krążenia wśród 13.000 mężczyzn w wieku 40-59 lat w przebiegu 15 lat była najmniejsza ze wszystkich krajów. W porównaniu z próbką z innych krajów była:
- 55 razy mniejsza od Fińczyków
- 37 razy mniejsza od Amerykanów
- 21 razy mniejsza od Włochów
- 8 razy mniejsza od Japończyków
Oliwa z oliwek a rak
Wielu badaczy z Brytyjskim epidemiologiem, nobelistą Sir Richardem Dollem na czele, udowodniło, że zwiększone spożycie tłuszczów, nawet tych które zawierają Wielonasycone kwasy tłuszczowe, związane jest niektórymi postaciami raka. Równocześnie, badacze skierowali swoją uwagę naprzeciw utleniaczom zawartym w oliwie z oliwek, takie jak witamina E, która jest jedynym z podstawowych antyoksydantów pokarmowych, ochraniających komórki przed utlenianiem i zniszczeniem, które mogą być przyczyną raka.
Oliwa z oliwek, a układ pokarmowy
Badania wykazują na bezpośredni związek między spożywaniem oliwy z oliwek, a prawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Oliwa wpływa na regulacje wydzielania soków żołądkowych, zapobiega tworzeniu kamieni żółciowych i poprawia przemianę materii.
Nazwa THEOFILOS nadana została na cześć znanego folklorowego malarza THEOFILA, który urodził się i mieszkał na Lesvos. Jest dumą tej wyspy, jak i produkowany olej THEOFILOS.
Pojemność: 5 litrów.
Do każdej transakcji dokonanej na tej aukcji dodajemy wyśmienity makaron na święta, spotkania rodzinne, przyjęcia okolicznościowe oraz wesela. Z każdym rosołem smakuje on bajecznie.
Makaron produkowany jest metodą domową. Do mąki dodawane są świeże jaja wybijane bezpośrednio przed produkcją. W czasie mieszania składników ciasto jest zagniatane, prasowane i pozostawiane na 30 min, aby odpoczęło. Później jest walcowane na placki, które po podsuszaniu są krojone. Po ugotowaniu pozostaje on jędrny, nie skleja się, a po domu rozchodzi się niezapomniany zapach domowego makaronu.
|