Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

OLIWA EXTRA VERGINE 500ml 100% IT niefiltrowana

17-09-2014, 18:50
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 43 zł     
Użytkownik makaroni21
numer aukcji: 4526844180
Miejscowość Wrocław
Wyświetleń: 18   
Koniec: 17-09-2014 18:34:59
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

pane.jpg

 


 

CANTINA

 

 

CASTELNUOVO

DI GARDA


 

OLIWA EXTRA VERGINE

100 % z  włoskich Oliwek

NIE FILTROWANA

W EXTRA BUTELCE

 

PIZZA (2)

OlioFiltrato_OlioNonFiltrato.jpg

 

Dostępne opakowania: 500 ml

Oliwa z oliwek extra vergine niefiltrowana

 

We Włoszech, a także w innych krajach basenu Morza Śródziemnego, trwa właśnie szczyt  corocznego okresu zbiorów oliwek, z których tłoczona jest oliwa. To teraz prawdziwi smakosze i wielbiciele złotego nektaru bogów szczególnie wypatrują pojawienia się oliwy pochodzącej z najwcześniejszych zbiorów i dodatkowo niefiltrowanej.

 

Większość oliw extra vergine dostępnych na półce zarówno we Włoszech jak i w Polsce to oliwy filtrowane. Proces filtracji pozbawia oliwę resztek cząsteczek oliwek, tym samym czyniąc ją mniej gęstą, ale zdecydowanie bardziej trwałą. Standardowy okres przydatności do spożycia oliwy z oliwek extra vergine filtrowanej to 12 miesięcy w przypadku krajów śródziemnomorskich oraz 18 miesięcy w Polsce.

Oliwa niefiltrowana nazywana jest często swoistym beaujolais nouveau wśród oliw, ze względu na to, że jest to oliwa wyjątkowo młoda, o bardzo świeżym, przyjemnym, aczkolwiek zdecydowanym smaku i aromacie. Oliwa niefiltrowana  we Włoszech najlepiej smakuje „prosto od chłopa”, bezpośrednio z frantoio*, niemalże zaraz po tłoczeniu.

Na półki oliwa taka trafia w okresie późnej jesieni, często w limitowanej ilości i pozostaje tam zaledwie kilka miesięcy. Niefiltrowana oliwa z oliwek ze względu na zawartość cząsteczek oliwnych zdecydowanie szybciej się psuje, w związku z czym najlepiej spożyć ją jak najszybciej, wyjątkowo dbać o warunki przechowywania (ciemny kartonik lub szafka, szczelnie zakręcona butelka), a po otwarciu unikać przelewania do innych naczyń, co mogłoby powodować jej szybszą fermentację.

Do zalet oliwy z oliwek extra vergine nie trzeba już jej znawców przekonywać, natomiast oliwa z oliwek niefiltrowana, ze względu na sezonowy charakter i wciąż niewielką dostępność, nadal dla wielu z nas pozostaje niezgłębiona.

Ten niezwykły produkt, oprócz doskonałych właściwości smakowych i zapachowych oraz  nieskazitelnych parametrów chemicznych decydujących o tym, iż oliwę można sklasyfikować jako extra vergine, charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością antyutleniaczy zawartych w cząsteczkach oliwek, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu, gdyż zapobiegają wielu chorobom i eliminują wolne rodniki odpowiedzialne między innymi za powstawanie komórek rakowych. To bardzo gęsta i mętna oliwa, która idealnie nadaje się do stosowania zarówno na zimno do sałatek, świeżych warzyw jak i na ciepło, do doprawiania zup, gulaszu czy polania gorącej bruschetty.

 

Niefiltrowana oliwa z oliwek to krótko mówiąc rarytas dla każdego amatora świeżo tłoczonej oliwy. To oliwa, która wyjątkowo oddaje smak i zapach najwyższej klasy oliwek, z których została wytłoczona, często przypomina przyjemny smak zielonego pomidora lub dopiero co skoszonej trawy.

 

W Polsce oliwy niefiltrowane można zazwyczaj kupić u dystrybutorów produktów włoskich danego regionu Włoch, ale także coraz częściej w sklepach delikatesowych oraz sieci super i hipermarketów. Znani producenci wysokiej jakości oliwy z oliwek już od kilku lat oferują swoim klientom ten wyjątkowy produkt. Wystarczy tylko w okolicach października i listopada dobrze rozejrzeć się na półkach lub podpytać swojego sprzedawcę.
Dobrym rozwiązaniem na zakup tego limitowanego produktu są też znane sklepy internetowe z produktami kuchni śródziemnomorskiej. Często taką oliwę trzeba tam jednak zamówić z wyprzedzeniem.

 

olio-olive-oliva-hiphoto39-fotolia-750x571.jpeg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Oliwa extra vergine, wyciskana na zimno

Proponujemy oliwę extra vergine z Włoch, sprowadzaną bezpośrednio od producentów, których znamy. Jest to oliwa spełniająca normy extra vergine (kwasowość ≤0,8), wyciskana na zimno, z oliwek zbieranych ręcznie, z drzew rosnących we Włoszech. Oliwa odznacza się wyraźnym zapachem kwiatowo-owocowym i ostrym, gorzkawym smakiem. To wspaniała, gęsta i intensywna oliwa, którą się zachwycicie.
oliwa.jpg

HISTORIA
Świeża oliwa extra vergine ma wyrazisty, gorzkawy, ostry smak i intensywny owocowy zapach - bez porównania z tanimi oliwami kupowanymi w supermarketach. Jeśli oliwa takiego smaku nie ma, to nie może być uznana za extra vergine. Smak i jakość oliwy zależą od wielu czynników, najistotniejsze to: jakość oliwek (muszą być zdrowe), czas przetworzenia (od momentu zbioru nie dłuższy niż 48 godzin), odmiana oliwek (jest ich ok. 700), termin zbioru, rodzaj gleby, wilgotność, sposób tłoczenia i przechowywania. Drzewa oliwne są odporne na suszę i szkodniki, do ich pielęgnacji i ochrony nie używa się wielu środków chemicznych. Oliwa extra vergine jest produkowana z oliwek dojrzałych, ale nie przejrzałych.
W wybranych przez nas olejarniach tłoczy się oliwki metodami tradycyjnymi, przy użyciu kamiennych żaren, powoli, dzięki czemu nie podnosi się ich temperatura (tzw. tłoczenie na zimno). Proces wyciskania oliwy zaczyna się już w kilka godzin po zbiorze. Najpierw oliwki się miażdży, potem oddziela oliwę od wytłoczyn (sansy), następnie odwirowuje wodę. Wszystko mechanicznie, bez użycia chemii i bez podgrzewania. Zgodnie ze standardami International Olive Council (OIC jest organizacją stworzoną przez ONZ) oliwa extra vergine dokładnie tak powinna być uzyskiwana: wyłącznie przy pomocy czynników mechanicznych.
Dobra oliwa extra vergine niestety nie może być tania, na jej koszt składa się i cena oliwek, i praca ludzi, i opakowanie, i koszt transportu. Dostajecie jednak produkt najwyższej jakości i o wspaniałych walorach smakowych i zdrowotnych.
Oliwa z oliwek extra vergine ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed chorobami serca i miażdżycą oraz obniżają poziom cholesterolu (zmniejszają poziom LDL, a podwyższają HDL). W skład oliwy wchodzą też polifenole, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe. Gorzkość i ostrość smaku oliwy świadczy o obecności przeciwutleniaczy; jeśli oliwa jest mdła, to ich nie zawiera. Zawarty w oliwie skwalen zapobiega tworzeniu się i rozwojowi komórek rakowych. Oliwę od dawien dawna stosuje się też w kosmetyce, poprawia wygląd skóry i włosów, można ją z powodzeniem stosować w maseczkach przygotowywanych w domu.
Na oliwie extra vergine można smażyć (najlepiej krótko) i można jej używać do pieczenia. Różne źródła podają różną wartość punktu dymienia oliwy (od 160 do 210 stopni). Oprócz punktu dymienia przy smażeniu ważna jest odporność na utlenianie - oliwa extra vergine ma tę odporność bardzo wysoką.

 

**************************************

 

KONTAKT:

e-mail : [zasłonięte]@gmail.com

 

*************


 TEL. 71 [zasłonięte] 29

 

  

**************************************

 

 




Dodano 2[zasłonięte]014-08 14:06
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA 15/10/16