CANTINA
CASTELNUOVO
DI GARDA
OLIWA EXTRA VERGINE
100 % z włoskich Oliwek
NIE FILTROWANA
W EXTRA BUTELCE
Dostępne opakowania: 500 ml
We Włoszech, a także w innych krajach basenu Morza Śródziemnego, trwa właśnie szczyt corocznego okresu zbiorów oliwek, z których tłoczona jest oliwa. To teraz prawdziwi smakosze i wielbiciele złotego nektaru bogów szczególnie wypatrują pojawienia się oliwy pochodzącej z najwcześniejszych zbiorów i dodatkowo niefiltrowanej.
Większość oliw extra vergine dostępnych na półce zarówno we Włoszech jak i w Polsce to oliwy filtrowane. Proces filtracji pozbawia oliwę resztek cząsteczek oliwek, tym samym czyniąc ją mniej gęstą, ale zdecydowanie bardziej trwałą. Standardowy okres przydatności do spożycia oliwy z oliwek extra vergine filtrowanej to 12 miesięcy w przypadku krajów śródziemnomorskich oraz 18 miesięcy w Polsce.
Oliwa niefiltrowana nazywana jest często swoistym beaujolais nouveau wśród oliw, ze względu na to, że jest to oliwa wyjątkowo młoda, o bardzo świeżym, przyjemnym, aczkolwiek zdecydowanym smaku i aromacie. Oliwa niefiltrowana we Włoszech najlepiej smakuje „prosto od chłopa”, bezpośrednio z frantoio*, niemalże zaraz po tłoczeniu.
Na półki oliwa taka trafia w okresie późnej jesieni, często w limitowanej ilości i pozostaje tam zaledwie kilka miesięcy. Niefiltrowana oliwa z oliwek ze względu na zawartość cząsteczek oliwnych zdecydowanie szybciej się psuje, w związku z czym najlepiej spożyć ją jak najszybciej, wyjątkowo dbać o warunki przechowywania (ciemny kartonik lub szafka, szczelnie zakręcona butelka), a po otwarciu unikać przelewania do innych naczyń, co mogłoby powodować jej szybszą fermentację.
Do zalet oliwy z oliwek extra vergine nie trzeba już jej znawców przekonywać, natomiast oliwa z oliwek niefiltrowana, ze względu na sezonowy charakter i wciąż niewielką dostępność, nadal dla wielu z nas pozostaje niezgłębiona.
Ten niezwykły produkt, oprócz doskonałych właściwości smakowych i zapachowych oraz nieskazitelnych parametrów chemicznych decydujących o tym, iż oliwę można sklasyfikować jako extra vergine, charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością antyutleniaczy zawartych w cząsteczkach oliwek, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu, gdyż zapobiegają wielu chorobom i eliminują wolne rodniki odpowiedzialne między innymi za powstawanie komórek rakowych. To bardzo gęsta i mętna oliwa, która idealnie nadaje się do stosowania zarówno na zimno do sałatek, świeżych warzyw jak i na ciepło, do doprawiania zup, gulaszu czy polania gorącej bruschetty.
Niefiltrowana oliwa z oliwek to krótko mówiąc rarytas dla każdego amatora świeżo tłoczonej oliwy. To oliwa, która wyjątkowo oddaje smak i zapach najwyższej klasy oliwek, z których została wytłoczona, często przypomina przyjemny smak zielonego pomidora lub dopiero co skoszonej trawy.
W Polsce oliwy niefiltrowane można zazwyczaj kupić u dystrybutorów produktów włoskich danego regionu Włoch, ale także coraz częściej w sklepach delikatesowych oraz sieci super i hipermarketów. Znani producenci wysokiej jakości oliwy z oliwek już od kilku lat oferują swoim klientom ten wyjątkowy produkt. Wystarczy tylko w okolicach października i listopada dobrze rozejrzeć się na półkach lub podpytać swojego sprzedawcę. Dobrym rozwiązaniem na zakup tego limitowanego produktu są też znane sklepy internetowe z produktami kuchni śródziemnomorskiej. Często taką oliwę trzeba tam jednak zamówić z wyprzedzeniem.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
**************************************
KONTAKT:
e-mail : [zasłonięte]@gmail.com
*************
TEL. 71 [zasłonięte] 29
Dodano 2[zasłonięte]014-08 14:06TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA 15/10/16