Znajdą tu Państwo oliwy z oliwek rosnących na Krecie, której mieszkańcy wykazują najniższą na Świecie zachorowalność na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Spożywają oni największe ilości oliwy spośród wszystkich narodowości – około 70 ml dziennie.
Wielu Kreteńczyków w wieku 80, 95 i 100 lat nadal pracuje w polu i wykazuje dużą aktywność, co przypisuje się wysokiemu spożyciu oliwy z oliwek doskonałej jakości.
Źródła: „Badanie Siedmiu Krajów”, Dr Ancel Keys, Uniwersytet w Minesocie, USA. Konwencja Amerykańskiego Związku Kardiologicznego w 1993r. „Badanie Serca, Lyon”, Francja
OLIVABIO to ekologiczna, extra virgin, markowa oliwa z oliwek z Krety, certyfikowana na wytłaczanie kamiennymi żarnami na zimno. Olivabio pochodzi z jednego gaju, z oliwek odmiany koroneiki, nie jest mieszaniną oliw. Dzięki użyciu tej tradycyjnej metody pozyskiwania soku z oliwek zachowana jest naturalna i najwyższa możliwa zawartość antyoksydantów (polifenoli i witaminy E) odpowiedzialnych za zdrowotne działanie oliwy. Olivabio jako jedyna oliwa z oliwek dostępna w Polsce uzyskała rekomendację Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka podpisaną przez prof. dr hab. n. med. Marka Naruszewicza i doc. dr hab. n. med. Małgorzatę Kozłowską-Wojciechowską.
OLIVABIO jest oliwą wytwarzaną przez firmę rodzinną, samodzielną z ambicjami nowatorskimi, oddaną trosce o środowisko. Gaje oliwne w Kolymvari uprawiane są teraz przez kolejne pokolenie. Wszystkie etapy wytworzenia oliwy począwszy od uprawy ekologicznego gaju poprzez zbiór oliwek, tłoczenie, butelkowanie, przechowywanie, transport oraz dystrybucję przeprowadzane są z naszym osobistym udziałem i kontrolą.
OLIVABIO pozyskiwana dzięki tradycyjnej metodzie - w której specjalizuje się nasza firma - polegającej na rozdrabnianiu oliwek kamiennymi żarnami i wytłaczaniu na zimno za pomocą mat charakteryzuje się pierwszorzędną jakością, na którą składają się: wyjątkowa czystość, niezrównany smak, bogactwo składników oraz wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne.
Jakość oliwy z oliwek Olivabio jest kontrolowana i certyfikowana przez akredytowaną instytucję certyfikującą dla produktów ekologicznych - DIO (Certification and Inspection Organisation of Organic Products) będącą pełnoprawnym członkiem IFOAM (International Federation of Organic Agricultural Movements).
Certyfikowana
1. Rozdrabniana kamiennymi żarnami i wytłaczana na zimno matami oliwa jest pierwszorzędnej jakości, ponieważ zachowuje nie tylko wszystkie wrażliwe właściwości aromatyczne, ale również antyutleniacze (polifenole i witaminę E) i inne cenne składniki, które są niszczone przez współczesne metody wytłaczania wysokoobrotowymi maszynami i podwyższoną temperaturę.
OLIVABIO jest jedną z nielicznych oliw z oliwek na rynku światowym, posiadającą certyfikaty poświadczające, że jest faktycznie rozdrabniana kamiennymi żarnami i wytłaczana na zimno matami.
OLIVABIO jest produkowana we współpracy z renomowanym Śródziemnomorskim Instytutem Agronomiczym w Chanii (MAICh), który ustanawia rygorystyczne standardy certyfikowania tej tradycyjnej metody pozyskiwania oliwy. Instytut kontrolując na miejscu proces wytłaczania kamiennymi żarnami tej markowej oliwy gwarantuje, że OLIVABIO zachowuje te standardy.
2. Certyfikat potwierdzający brak obecności pestycydów i insektycydów w OLIVABIO - tzn. nawet śladowych ich ilości.
Kwasowość zbioru: 0.6%
Opakowanie próżniowe w 100% chroni oliwę od powietrza i światła zapewniając jej świeżość aż do ostatniej kropli.
Opakowanie: 3 litrowe, próżniowe – bag in box.
Data przydatności do spożycia: 05-2013
www.olivabio.com
https://www.facebook.com/#!/Olivabio
|