DONNA SOFIA
SANSA OLIWY Z OLIWEK
Dostępne opakowania: 1000 ml
Oliwa produkowana z pozostałych po tłoczeniu resztek oliwek. Oliwa z wytłoków zostaje poddana rafinacji i wzbogacona dla lepszego smaku oliwą typu extra vergine. Stanowi wyśmienity dodatek do wszelkich potraw smażonych, pieczonych i gotowanych.
Oliwa z wytłoków ma kolor żółto-zielonkawy i osobliwą lekkość smaku.
Stanowi wyśmienity dodatek do wszelkich potraw zarówno surowych jak i smażonych, jest szczególnie zalecana do smażenia.
Najlepsza jest oliwa z oliwek ekstra dziewicza. W zależności od producenta jej kwasowość może sięgać nawet 0,2 g. Posiada bogactwo aromatów i smaków. Te walory mogą się bardzo różnić w zależności od regionów, zupełnie inna będzie oliwa grecka niż oliwa hiszpańska. Oliwa lampante ze względów samkowych nie nadaje się do spożycia. Poddaje się ją procesowi rafinacji, czyli oczyszczenia. Oliwa powstała po takim procesie jest bez smaku i bez zapachu. By ją uszlachetnić miesza się ją z oliwą dziewiczą lub dziewiczą ekstra. W ten sposób powstaje oliwa, która trafia na półki sklepowe jako oliwa rafinowana (pure olive oil). Z pozostałych po procesie tłoczenia wytłoczyn - resztek oliwek i pestek, również można uzyskać oliwę (lub jak kto woli 'płyn oliwopodobny'). Masę obrabia się chemicznie a następnie poddaje procesowi rafinacji. Uzyskaną oliwę uszlachetnia się (podobnie jak lampante) oliwą dziewiczą lub dziewiczą ekstra. W sprzedaży można ją spotkać pod nazwą oliwa z wytłoczyn z oliwek (oliva sansa, pomace). Reasumując, rodzaje oliwy z oliwek z punktu widzenia tego, co można przeczytać na etykietkach w sklepie, można podzielić w następujący sposób:
**************************************
KONTAKT:
e-mail : [zasłonięte]@gmail.com
*************
TEL. 71 [zasłonięte] 29