OLIMP
Whey Protein Complex 100%® –specjalnie
opracowany matrix białkowy- ultrafiltrowanego koncentratu białek
serwatkowych WPC instant oraz zaawansowanego technologicznie izolatu
białek serwatkowych WPI-CFM® w formie instant.
Izolat
CFM® i koncentraty białek serwatkowych takie jakich użyto w
Whey Protein Complex 100%® charakteryzują się najwyższą
wartością odżywczą i aktywnością anaboliczną spośród
wszystkich białek pokarmowych. Pozyskiwane w zaawansowanych procesach
technologicznych zachowują pełną strukturę i aktywność funkcjonalnych
białek serwatkowych i czynników wzrostowych – beta
laktoglobuliny, alfa laktoalbuminy, immunoglobuliny, albuminy osocza,
laktoferyny, laktotransferyny, ceruloplazminy, fosfoglikoprotein,
proteaz i peptonów. Wysoka wartość odżywcza i aktywność
anaboliczna sprawiają, że izolowane i koncentrowane białka serwatkowe
uznano za najwartościowsze źródła białka pokarmowego dla
sportowców wyczynowych i osób aktywnych ruchowo.
Wysoką wartość odżywczą zawdzięczają znakomitej przyswajalności oraz
optymalnym proporcjom aminokwasów egzo- i endogennych z
wyjątkowo wysokim udziałem aminokwasów rozgałęzionych
(BCAA), siarkowych i glutaminy. Na wysoką aktywność anaboliczną,
oprócz wysokiej wartości odżywczej, wpływają cechy
metaboliczne całych białek serwatkowych oraz powstających w efekcie ich
przemian peptydów i mikropeptydów. Substancje te
działają podobnie do peptydowych, anabolicznych czynników
wzrostowych. Ułatwiają transport aminokwasów do
komórek mięśniowych i stymulują anabolizm. Tworzą barierę
antyoksydacyjną, przeciwdziałającą degradacji białek mięśniowych przez
wolne rodniki tlenowe. Stabilizują lizosomy i hamują aktywność
katabolicznych enzymów lizosomalnych.
SPOSÓB UŻYCIA
Przeciętnie
stosuje się 1-3 porcji dz. - po przebudzeniu, pomiędzy posiłkami, po
treningu i przed snem. 1 porcję preparatu (35 g - 96 jednostek miarki
Olimp lub 5,5 płaskich łyżek stołowych) rozpuścić w 150 ml wody.
SKŁADNIKI
93,5% preparaty białkowe (ultrafiltrowany koncentrat białek
serwatkowych WPC, izolat białek serwatkowych WPI –
CFM®), fruktoza, 1,5% kakao (dla smaków:
czekoladowy, czekoladowo-miętowy, toffi), aromaty, kawa naturalna
instant, kawa zbożowa instant (dla smaków: kawowy,
cappuccino), kwas jabłkowy – regulator kwasowości (dla
smaków: truskawkowy, truskawkowo-bananowy, czarna porzeczka,
wiśniowy, malinowy, cytrynowy) , guma ksantanowa - zagęstnik, acesulfam
K, sukraloza, - substancje słodzące, barwniki: E 129 (dla
smaków: truskawkowy, truskawkowo-bananowy, czarna porzeczka,
wiśniowy, malinowy), E 110 (dla smaków: pomarańczowy,
wieloowocowy, jogurtowo-waniliowy), E 150c (dla smaków:
toffi, kawowy, czekoladowy, czekoladowo-miętowy, orzech laskowy i
cappuccino), E 104 (dla smaków: bananowy,
jogurtowo-cytrynowy i cytrynowy).
Wartość
odżywcza |
w
100 g proszku |
w
1 porcji (35 g+ 150ml wody) |
Wartość
energetyczna |
1610 kJ
/ 385 kcal |
563 kJ
/ 135 kcal
|
Białko
|
75 g
|
26,3 g
|
Węglowodany
|
7,8 g
|
2,7 g
|
w tym
cukry:
|
5,9 g
|
2,1 g
|
Tłuszcze
|
5,9 g
|
2,1 g
|
w tym
nasycone kwasy tłuszczowe
|
3,7 g
|
1,3 g
|
Błonnik
pokarmowy
|
0 g
|
0 g
|
Sód
|
0,25 g
|
0,09 g
|
Aminokwasy
łącznie |
75000
mg
|
26250
mg
|
w tym: |
L-kwas
glutaminowy |
12770
mg
|
4470 mg
|
*/**L-leucyna
|
2287 mg
|
800 mg
|
L-kwas
asparaginowy
|
7948 mg
|
2782 mg
|
*
L-lizyna
|
6551 mg
|
2293 mg
|
L-prolina
|
4305 mg
|
1507 mg
|
*/**
L-walina
|
4300 mg
|
1505 mg
|
*/**
L-izoleucyna
|
7800 mg
|
2730 mg
|
*
L-treonina
|
5393 mg
|
1888 mg
|
L-alanina
|
3566 mg
|
1248 mg
|
L-seryna
|
3992 mg
|
1397 mg
|
*/***
L-fenyloalanina
|
2431 mg
|
851 mg
|
***
L-tyrozyna
|
2217 mg
|
776 mg
|
L-arginina
|
2024 mg
|
708 mg
|
L-glicyna
|
1400 mg
|
490 mg
|
*
L-metionina
|
1366 mg
|
478 mg
|
L-histydyna
|
1370 mg
|
480 mg
|
L-cysteina
|
4223 mg
|
1478 mg
|
*/*** L
- tryptofan
|
1055 mg
|
369 mg |