Izolat CFM® i koncentraty białek serwatkowych takie jakich użyto w Whey Protein Complex 100%® charakteryzują się najwyższą wartością odżywczą i aktywnością anaboliczną spośród wszystkich białek pokarmowych. Pozyskiwane w zaawansowanych procesach technologicznych zachowują pełną strukturę i aktywność funkcjonalnych białek serwatkowych i czynników wzrostowych – beta laktoglobuliny, alfa laktoalbuminy, immunoglobuliny, albuminy osocza, laktoferyny, laktotransferyny, ceruloplazminy, fosfoglikoprotein, proteaz i peptonów. Wysoka wartość odżywcza i aktywność anaboliczna sprawiają, że izolowane i koncentrowane białka serwatkowe uznano za najwartościowsze źródła białka pokarmowego dla sportowców wyczynowych i osób aktywnych ruchowo. Wysoką wartość odżywczą zawdzięczają znakomitej przyswajalności oraz optymalnym proporcjom aminokwasów egzo- i endogennych z wyjątkowo wysokim udziałem aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), siarkowych i glutaminy. Na wysoką aktywność anaboliczną, oprócz wysokiej wartości odżywczej, wpływają cechy metaboliczne całych białek serwatkowych oraz powstających w efekcie ich przemian peptydów i mikropeptydów. Substancje te działają podobnie do peptydowych, anabolicznych czynników wzrostowych. Ułatwiają transport aminokwasów do komórek mięśniowych i stymulują anabolizm. Tworzą barierę antyoksydacyjną, przeciwdziałającą degradacji białek mięśniowych przez wolne rodniki tlenowe. Stabilizują lizosomy i hamują aktywność katabolicznych enzymów lizosomalnych
DAWKOWANIE
1-3 porcji dziennie – po przebudzeniu, pomiędzy posiłkami, po treningu lub przed snem. 1 porcję preparatu (35 g – 96 jednostek = 4 miarki lub 5,5 płaskich łyżek stołowych) rozpuścić w o 150 ml wody
SKŁAD
93,5% preparaty białkowe (ultrafiltrowany koncentrat białek serwatkowych WPC, izolat białek serwatkowych WPI – CFM®), fruktoza, aromaty, kwas jabłkowy – regulator kwasowości, guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza - zagęstnik, acesulfam K, sukraloza, cyklaminian sodu - substancje słodzące, barwniki: koszenila (dla smaku truskawkowego, truskawkowo-kiwi, wiśniowego, wiśniowo-bananowego), E150c (dla smaku toffi, czekoladowego, ice coffee, kawowego, capucino, orzecha laskowego).