Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

OLIMP Vita-Min Plus Mama 30 kaps WITAMINY DLA MAMY

13-01-2015, 11:43
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 19 zł     
Użytkownik Fabryka_Mocy_eu
numer aukcji: 4799122860
Miejscowość Katowice
Zostało sztuk: 2    Wyświetleń: 10   
Koniec: 12-02-2015 11:07:05
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Fabryka-Mocy.eu
OLIMP Vita-Min Plus Mama 30 kaps WITAMINY DLA MAMY
OLIMP Vita-Min Plus Mama 30 kaps WITAMINY DLA MAMY

OLIMP Vita-Min Plus Mama 30 kaps.

producent

Producent:

Olimp Sport Nutrition

{idAllegroCategoryName}

inne produkty tego producenta

producent

19,00 zł zł brutto

OPIS SKRÓCONY

OLIMP Vita-min plus® Mama to innowacyjna, kompleksowa kompozycja witamin i wysoko przyswajalnych, chelatowanych składników mineralnych, opracowana na podstawie specjalnych zaleceń suplementacji dla kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią.

OLIMP Vita-Min Plus Mama 30 kaps WITAMINY DLA MAMY

OLIMP Vita-min plus® Mama to innowacyjna, kompleksowa kompozycja witamin i wysoko przyswajalnych, chelatowanych składników mineralnych, opracowana na podstawie specjalnych zaleceń suplementacji dla kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią. Dodatkowo formuła została wzbogacona naturalnym ekstraktem żurawiny, który wpływa pozytywnie na częste dolegliwości ze strony układu moczowego, towarzyszące ciąży.

Badania naukowe udowodniły, że:

  • zapotrzebowanie na witaminy i minerały wzrasta od I trymestru ciąży i związana jest z dynamiką rozwoju płodu,
  • prawidłowa podaż witamin i minerałów jest jednym z podstawowych elementów prawidłowego przebiegu ciąży, a także wpływa na poród oraz laktację,
  • żurawina wywiera redukujący wpływ na powtarzające się infekcje dróg moczowych w ciąży.

Zapotrzebowanie na mikroskładniki pokarmowe w okresie ciąży i karmienia piersią.
Intensyfikacja procesów życiowych, zachodzących w organizmie kobiety podczas ciąży i w okresie karmienia piersią, prowadzi do wzrostu zapotrzebowania nie tylko na energię i składniki pokarmowe, ale także na witaminy i minerały1,2. Suplementacja Vita-min plus® Mama pomaga w uzupełnieniu składników niezbędnych do prawidłowego przebiegu ciąży, a także porodu i laktacji.

Zalety wyróżniające Vita-min plus® Mama spośród innych suplementów witaminowo-mineralnych:
Składniki mineralne zawarte w Vita-min plus® Mama występują w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych, które produkowane są przez lidera rynku farmaceutycznych surowców mineralnych – amerykańską firmę ALBION®. W tej formie biopierwiastki dobrze wchłaniają się z przewodu pokarmowego, pozostają całkowicie bezpieczne w dawkowaniu, nie podrażniają żołądka, a ewentualny ich nadmiar w postaci chelatu łatwo opuszcza organizm, ponadto nie utrudniają wchłaniania innych minerałów5. Warto podkreślić, że prawidłowa struktura chelatów aminokwasowych Albion® została naukowo potwierdzona opatentowaną metodą FT-IR TRAACS®.

Vita-min plus® Mama
to także jedyny na rynku preparat witaminowo-mineralny dla kobiet w ciąży, zawierający Ferrochel® - żelazo w formie chelatu aminokwasowego. Stosowanie preparatów z żelazem może wywoływać efekty uboczne, takie jak biegunki, zaparcia czy bóle brzucha. Jednakże Ferrochel® to jedna z najłagodniejszych form żelaza, cechująca się znaczną redukcją występowania działań niepożądanych ze strony układu pokarmowego, co zostało potwierdzone w badaniach naukowych7 . Dzięki temu żelazo Ferrochel® jest zdecydowanie lepiej tolerowane w porównaniu z tradycyjnie stosowanymi preparatami żelaza, co jest szczególnie ważne w okresie ciąży.

Dodatkowe korzyści ze stosowania Vita-min plus® Mama:

Licznym zmianom zachodzącym w organizmie kobiety podczas ciąży często towarzyszy występowanie dyskomfortu w postaci zaburzeń funkcjonowania układu moczowego, skłonność do infekcji dróg moczowych. Efektywna w niwelowaniu tych nieprzyjemnych dolegliwości jest żurawina wielkoowocowa zawarta w Vita-min plus® Mama. Żurawina wykazuje działanie wspomagające pracę układu moczowego oraz wzmacniające naturalną odporność przed infekcjami dróg moczowych. 

W skład preparatu Olimp Vita-min Plus Mama wchodzi:

WITAMINA A (RETINOL, BETAKAROTEN)– to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Nie musi być ona dostarczona organizmowi codziennie, ponieważ organizm potrafi ją magazynować. Witamina A występuje przede wszystkim w produktach zwierzęcego i roślinnego pochodzenia.

  • Źródła witaminy A: mięso, wątróbka, ryby morskie, tran, oleje roślinne, produkty mleczne, żółtka jajek, ser, warzywa takie jak: brukselka, szpinak, marchew, dynia, zielony groszek, owoce żółte i czerwone takie jak: brzoskwinie, morele,
  • Funkcje witaminy A: poprawia wzrok i pomaga w leczeniu chorób oczu, wspiera proces wzrostu, polepsza wzrost kości, zębów, poprawia stan włosów i skóry, chroni skórę przed promieniowanie UV, pomaga utrzymać w dobrym stanie śluzówkę jamy ustnej, gardła, nosa, zwiększa odporność systemu immunologicznego, ma działanie przeciwnowotworowe, usuwa wolne rodniki z organizmu, bierze udział przy produkcji hormonów, wpływa na syntezę białek i lipidów.
  • Niedobór witaminy A może powodować: problemy ze wzrokiem, suchość oczu, kruche paznokcie, łamliwe i wysuszone włosy, wysuszona, łuszcząca się skóra, zwiększona podatność na infekcje, brak apetytu, problemy z płodnością, u dzieci zaburzenia wzrostu,
  • Przedawkowanie witaminyA objawia są następujące: brak apetytu, bóle głowy, mięśni, nudności, wymioty, wypadanie włosów, łuszczenie się skóry,
  • Profilaktycznie witamina A jest stosowana przy takich schorzeniach jak:alergie skórne, choroby skórne (trądzik, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry), choroby oczu (zaćma, katarakta), choroby dziąseł, zębów, włosów, zaburzenia menstruacji, bezpłodność, nieżyt oskrzeli, rozedma płuc, choroby nowotworowe.

WITAMINA C (KWAS ASKORBINOWY, KWAS DEHYDROASKORBINOWY) to witamina rozpuszczalna w wodzie.

  • Źródła witaminy C: świeże owoce (cytryny, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, melony, ananasy, porzeczki, truskawki, maliny, jeżyny, jabłka, itd), świeże warzywa (kalafior, brukselka, kapusta, rzepa, brokuły, szpinak, cebula, kalarepa, szparagi, pomidory, ziemniaki, itd.).
  • Funkcje witaminy C: ma znaczącą rolę dla oddychania komórkowego, jest aktywatorem licznych enzymów, uczestniczy w syntezie hormonów kory nadnerczy, uczestniczy w tworzeniu tłuszczów oraz białek, uczestniczy w przekształcaniu tryptofanu do serotoniny, hormonu „dobrego nastroju”, pomaga we wchłanianiu żelaza, manganu, a także zmniejsza toksyczność selenu, miedzi, wanadu, kobaltu i rtęci; obniża ilość selenu i miedzi, współdziała w wytwarzaniu ciał odpornościowych, ochrania przed substancjami rakotwórczymi, pobudza dojrzewanie czerwonych krwinek, wzmacnia system immunologiczny, łagodzi objawy przeziębienia i skraca czas choroby, jednak nie chroni przed nią, odgrywa dużą rolę w uaktywnianiu się witaminy B9 (kwasu foliowego), uczestniczy w regeneracji witaminy E, działa przeciwalergicznie, zwiększa odporność na choroby zakaźne, doskonały dla alergików i w astmie jako środek przeciwzapalny, przyspiesza gojenie ran, tworzy kolagen, chrząstki i kości; wpływa na wzrost tkanek, obniża cholesterol, polepsza sprawność fizyczną, u cukrzyków podwyższa odporność oraz reguluje poziom glukozy we krwi, neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników, chroni przed skutkami stresu, chroni przed szkorbutem, w wyniku stosowania witaminy C zwiększa się skuteczność leków stosowanych przy infekcjach układu moczowego, ma ona również działanie przeczyszczające.
  • Niedobór witaminy C może powodować: szkorbut, samoistne krwawienia, uszkodzenia naczyń krwionośnych, krwawe wybroczyny, złe gojenie i odnawianie się ran, rozpulchnienie dziąseł, zmiany w zębach (np. zgorzel), osteoporoza, bolesność stawów i mięśni, obrzęki kończyn, utrata apetytu, schorzenia żołądka, obniżenie wydolności fizycznej, stałe zmęczenie, depresja, osłabienie, niedokrwistość, nadczynność gruczołu tarczowego, zaburzenia neurologiczne, zapalenie błony śluzowej, wtórne infekcje, przedłużenie okresu zaziębienia organizmu i trudności w leczeniu zakażeń, niedobór witaminy C powoduje większe wydalanie witaminy B6, ostatecznie może dojść do śmierci.
  • Przedawkowanie witaminy C może spowodować: powstawanie kamieni w nerkach, problemy żołądkowe, biegunka, nudności, wymioty, bóle głowy, wysypkę, trudności z zasypianiem.
  • Witamina C jest stosowana w leczeniu takich schorzeń jak: niektóre choroby nowotworowe, choroby degeneracyjne, przeziębienia, gojenie ran, zatrucie, za wysoki cholesterol.

WITAMINA D (CHOLEKALCYFEROL) to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Witamina D jest wytwarzana przez organizm pod wpływem światła słonecznego. Jest magazynowana w organizmie.

  • Źródła witaminy D to m. in.: tran, oleje rybne, mleko, ser, masło, śmietana, wątroba, białka jajek.
  • Funkcje witaminy D: pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, a także zapobiega nadmiernemu wydalaniu tych pierwiastków z moczem, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego i mineralizację kości, wpływa na odpowiedni stan uzębienia, wpływa na komórki szpiku kostnego produkujące komórki obronne (monocyty), wpływa korzystnie na system nerwowy, wzmacnia system immunologiczny, reguluje wydzielanie insuliny, a przez to wpływa na odpowiedni poziom cukru w organizmie, zapobiega różnego rodzaju nowotworom, takim jak rak okrężnicy, rak piersi, rak prostaty, zapobiega i łagodzi stany zapalne skóry, wpływa korzystnie na słuch (decyduje o dobrym stanie kostek ucha wewnętrznego).
  • Niedobór witaminy D może wystąpić w przypadku zaburzonego wchłaniania tłuszczów, kwasów tłuszczowych oraz u osób, które mają bardzo mały kontakt ze słońcem. Niedobór daje objawy: złe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, osłabienie organizm i zmniejszenie odporności, zwiększenie się ryzyka powstawania komórek nowotworowych, u dzieci i niemowląt powoduje krzywicę, u dorosłych, kobiet w ciąży i karmiących powoduje odwapnienie, rozmiękczenie kości, u osób starszych przyczynia się do powstania osteoporozy, osłabienie i wypadanie zębów, pogorszenie słuchu, zapalenie spojówek, stany zapalne skóry
  • Przedawkowanie witaminy D może spowodować: zaburzenia rytmu pracy serca, zatrucie organizmu, zwiększenie ryzyko powstania miażdżycy, kamicy nerkowej, bóle szczęk, stawów i mięśni, ból głowy, oczu i brzucha, złe samopoczucie, zmęczenie, łatwe męczenie się, wzmożone oddawanie moczu, biegunka, spadek masy ciała, brak łaknienia, senność, opóźnienie w rozwoju dziecka, świąd skóry.
  • Witamina D jest stosowana przy takich zaburzeniach: choroby kości, zębów i przyzębia, zaburzenia wchłaniania wapnia, migrena, zapalenie spojówek, niektóre rodzaje łuszczycy.

WITAMINA E (TOKOFEROL) to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Jest mniej magazynowana niż inne witaminy i łatwo ulega zniszczeniu.

  • Źródła witaminy E to: olej z kiełków pszenicy, słonecznikowy, kukurydziany, wątroba, mleko, masło, warzywa liściaste (sałata, brokuły, natka pietruszki), ziarna zbóż.
  • Funkcje witaminy E: zapobiega utlenianiu witaminy A, wpływa na wchłanianie i metabolizm tej witaminy, wspólnie z selenem zapobiega stłuszczaniu wątroby, reguluje gospodarkę tłuszczową ustroju i ogranicza powstawanie zakrzepów, co w efekcie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, prowadzi do zmniejszenia zawałów, chroni organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników, zapobiega miażdżycy, nowotworom, procesom starzenia, może zapobiegać uszkodzeniom naczyń krwionośnych, zmniejsza hemolizę (rozpad) krwinek czerwonych, chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem, stymuluje układ odpornościowy, przeciwdziała bezpłodności, zmniejsza ryzyko poronienia, chroni oczy, chroni skórę przed promieniowaniem słonecznym, wpływa na wygląd i stan skóry, przyspiesza gojenie się ran, wpływa na prawidłową budowę mięśni.
  • Niedobór witaminy E: źle wpływa na funkcjonowanie układu odporność, osłabia mechanizmy obronne skóry, powoduje odwodnienie naskórka i wiotczejącą cera, powoduje wysuszenie naskórka, łuszczenie, przebarwienia skóry, plamy starcze, przyspiesza proces starzenia, zwiększa ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, zapaleń żył, zaburzeń ze strony układu płciowego, a także chorób nowotworowych.
  • Przedawkowanie witaminy E może dać objawy: zmęczenia, ból głowy, zaburzenie widzenia, osłabienie mięśni.
  • Witaminę E stosuje się przy leczeniu takich schorzeń/zaburzeń jak: choroba Parkinsona (aby opóźnić postęp choroby), padaczka, dystrofia mięśniowa, nerwobóle, zapalenie stawów, zespół napięcia przedmiesiączkowego.



Witaminy z grupy B:

WITAMINA B1 (TIAMINA, ANEURYNA) – to witamina rozpuszczalna w wodzie. Sam organizm jej nie magazynuje, zatem musi być regularnie dostarczana. Ogólnie witamina B1 dostępna jest wszędzie. Źródła pochodzenia witaminy B1:mięso, wędliny, wątróbka, serca, produkty zbożowe, rośliny strączkowe, drożdże, orzechy,słonecznik, ryby, owoce i warzywa.

  • Funkcje witaminy B1: ogólnie witamina B1 jest wykorzystywana do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz przemiany materii. Jest również wykorzystywana przez tkanki podczas procesu oddychania. Witamina B1 przyspiesza ponadto gojenie ran oraz działa uśmierzająco na ból.
  • Niedobory Witaminy B1 w dużej mierze prowadzą do: zaburzenia pracy układu nerwowego (problemy, z pamięcią, koncentracją, oczopląs), niewydolności krążenia, obrzęków kończyn, nudności, biegunek i wymiotów, zaników gruczołów dokrewnych.
  • Należy przy tym pamiętać iż przy prawidłowym odżywianiu niedobór witaminy B1 nie jest możliwy. Brak tej witaminy występuje głównie wśród osób nadużywających alkohol, ponieważ to właśnie alkohol w pełni rozkłada witaminę B1.
  • Przedawkowanie witaminy B1 możliwe (możliwe tylko po zastrzykach) może dawać następujące objawy: zmęczenie, osłabienie, zawroty głowy, nudności, zaburzenia rytmu serca, drżenie mięśni, obrzęki,reakcje alergiczne.
  • W profilaktyce witamina B1 jest stosowana w przypadku takich schorzeń jak: epilepsja, cukrzyca, półpasiec, bóle pooperacyjne.

WITAMINA B2 (RYBOFLAWINA) to witamina rozpuszczalna w wodzie. Możemy ją znaleźć w produktach takich jak: wątroba, dziczyzna, inne mięsa, chude sery, jaja, łosoś, pstrąg, makrela, małże, grzyby, zielone części warzyw, rośliny strączkowe (fasola, groch, soja), migdały, orzechy włoskie, mleko, jogurt, kefir, maślanka, pieczywo pełnoziarniste

  • Głównym zadaniem Witaminy B2 jest udział w procesie utleniania i redukcji. Jest niezbędna do metabolizmu białka, węglowodanów i tłuszczów. Jest przydatna w walce ze stresem, nadmiarem nerwów i bólami migrenowymi. Witamina B2 jest pomocna przy gojeniu ran, leczeniu chorób jamy ustnej, wargi i języka.
  • Niedobór witaminy B2 może powodować: niedokrwistość, pieczenie skóry, zajady, przekrwienie błon śluzowych, zapalenie języka, zapalenie spojówek, światłowstręt, spadek masy ciała, u dzieci zatrzymanie rozwoju umysłowego.
  • Przedawkowanie witaminy B2 może spowodować nudności i wymioty.
  • Witaminę B2 stosuje się przy produkcji płatków kukurydzianych, kawy, masła orzechowego napojów kakaopodobnych.

WITAMINA B3 (WITAMINA PP, NIACYNA) to witamina rozpuszczalna w wodzie. Główne źródła witaminy B3 to przede wszystkim: mięso, wątroba, ryby, orzechy, ziarna zbóż.

  • Witamina B3 jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Działa także jako koenzym przy syntezie i rozkładzie aminokwasów, węglowodanów i kwasów tłuszczowych. Ponadto ogranicza toksyczne działanie niektórych leków i związków chemicznych, bierze udział w przemianach metabolicznych, bierze udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, rozszerza naczynia krwionośne, reguluje poziom cholesterolu, ma korzystny wpływ na system nerwowy, ma korzystny wpływ na stan skóry i włosów.
  • Niedobory witaminy B3 mogą spowodować: tzw. rumień lombardzki (zaczerwieniona i szorstka skóra), spadek masy ciała, biegunki, osłabienie organizmu, zaburzenia pamięci, bóle i zawroty głowy, bezsenność, zaburzenie procesu oddychania komórkowego, zaburzenia metabolizmu cukrów.
  • Przedawkowanie witaminy B3 może objawiać się poprzez swędzenie i pieczenie skóry, podniesiony poziom glukozy we krwi, uszkodzenie wątroby oraz niemiarowość pracy serca.
  • Witamina B3 jest stosowana profilaktycznie przy takich zaburzeniach jak: zaburzenia psychiczne, np. schizofrenia, problemy z układem krążeniowym, wysokie ciśnienie krwiotoczne, bóle migrenowe, szum w uszach, bóle menstruacyjne, nieregularne menstruacje, niektóre rodzaje cukrzycy, wysoki cholesterol, problemy skórne, zajady, łupież.

WITAMINA B5 (KWAS PANTOTENOWY) to witamina rozpuszczalna w wodzie. Popularnie mówi się że to witamina antystresowa, ponieważ ma wpływ na gruczoł produkujący adrenalinę.

  • Naturalne źródła witaminy B5 to: mięso kurczaka, wątróbka, ryby (np. pstrągi, makrele, śledzie), otręby pszenne, ciemny ryż, chleb pełnoziarnisty, grzyby, mleczko pszczele, mleko pełne, sery, jaja, soja, orzechy, pestki słonecznika, masło orzechowe, owoce (awokado, pomarańcze, banany, melony),warzywa (ziemniaki, brokuły), Yerba Mate (zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego).
  • Funkcje witaminy B5: niezbędna do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów oraz do syntezy niektórych hormonów, bierze udział w wytwarzaniu tłuszczów, cholesterolu, hormonów i przekaźników nerwowych, niezbędna w syntezie aminokwasów oraz kwasów nukleinowych, bierze udział w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi, uczestniczy w regeneracji tkanek, zapobiega przemęczeniu, usprawnia układy: pokarmowy, sercowo-naczyniowy, nerwowy, chroni organizm przed powstawaniem homocysteiny, przyspiesza gojenie ran oraz poprawia pigmentację i stan włosów.
  • Niedobór witaminy B5 może powodować: zmniejszenie odporności immunologicznej, osłabienie, zmęczenie, bóle głowy, bóle brzucha, nudności, wymioty, skurcze kończyn, bóle i sztywność stawów, zespół piekących stóp, zmiany skórne, zaburzenia pigmentacji włosów, obstrukcja.
  • Przedawkowanie witaminy B5 może objawiać się poprzez: zaburzenie akcji serca, zaburzenie mięśni szkieletowych, reakcji uczuleniowej, narastanie kamicy moczowej lub żółciowej.
  • Witamina B5 jest stosowana profilaktycznie w przypadku takich zaburzeń jak choroby zakaźne (ospa, półpasiec), choroba gośćcowa, choroba wrzodowa, nieżyt przewodu pokarmowego, zatrucia wątroby, zapalenie wątroby, żółtaczka, powikłania żółtaczkowe, cukrzyca, toczeń rumieniowaty, rybia łuska, owrzodzenia żylakowate, trądzik, łuszczyca, liszaje, zapalenie mieszków włosowych, łysienie, siwienie, zatrucie streptomycyną, zatrucie salicylanami, choroby alergiczne, przewlekłe nieżyty oskrzeli, krtani, tchawicy i płuc, stany zapalne i infekcje skóry, zapalenie spojówek i rogówki, uszkodzenie i owrzodzenie rogówki.

WITAMINA B6 (ADERMINA, PIRYDOKSYNA) to witamina rozpuszczalna w wodzie. Jest witaminą, która bierze udział blisko stu reakcjach chemicznych, a nasz organizm nie potrafi jej magazynować.

  • Naturalne źródła witaminy B6 to: mięso wieprzowe, wątroba, ryby, brązowy ryż, soja, pszenica, orzechy, owoce (banany, awokado), warzywa (kapusta).
  • Funkcje witaminy B6: umożliwia magazynowanie energii, zwiększa odporność organizmu, bierze udział w przemianie aminokwasów, ułatwia ich rozkład, przemianę tłuszczów i węglowodanów, uczestniczy w powstawaniu prostaglandyn, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pomaga zwalczać ból i zesztywnienia nadgarstka i dłoni, wspomaga leczenie nerek, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry, wypadania włosów, zapalenia warg i języka, łagodzi skutki uboczne leków.
  • Niedobór witaminy B6 może objawiać się w następujący sposób: stany zapalne skóry, zapalenie błony śluzowej jamy ustnej, apatia, bezsenność, nadwrażliwość, napady drgawek, podatność na infekcje, nadmierna potliwość.
  • Przedawkowanie witaminy B6 może doprowadzić do zaburzeń neurologicznych.
  • Witamina B6 znalazła zastosowanie przy profilaktyce takich schorzeń jak: choroby serca, autyzm dziecięcy, astma, kurcze mięśni, drętwienie rąk, poranne mdłości, zaburzenia nerwowe, zespół napięcia przedmiesiączkowego, anemia, kamienie nerkowe,zatrzymanie płynów w organizmie.

WITAMINA B7 (BIOTYNA, WITAMINA H) to witamina rozpuszczalna w wodzie i w zasadzie jest substancją witaminopodobną. Jest to złożony kwas organiczny zawierający siarkę. Podczas procesu trawienia witamina B7 wydziela się z białka zawartego w pożywieniu. następnie przedostaje się do krwi lub zostaje przetworzona w ściance jelit. Magazynowana jest w wątrobie.

  • Źródła witaminy B7: mięso wieprzowe, cielęce, drobiowe, wątroba, nerki, ryby (łosoś, sardynki), mleko, żółtka jajek, ser, owoce (arbuzy, melony, banany, grejpfruty, brzoskwinie, winogrona), warzywa (kalafiory, buraki, marchew, groch, szpinak, cebula, pomidory, kukurydza),soja, otręby, ciemny ryż, orzechy, słonecznik, rzepak, drożdże.
  • Funkcje witaminy B7: bierze udział w syntezie i rozkładzie tłuszczów, aminokwasów i węglowodanów, odgrywa dużą rolę w przemianie glukozy, pobudza proces przemiany glukozy powstającej w wątrobie, stabilizuje poziom glukozy, bierze udział w tworzeniu hemoglobiny, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ma duże znaczenie przy zaopatrywaniu nerwów w energię, wpływa na witalność, dobre samopoczucie, wpływa na poziom odczuwanie bólu, wpływa na prawidłowy stan skóry, włosów, paznokci, zapobiega łojotokowi oraz wzmożonej aktywności gruczołów łojowych, łagodzi objawy niedoboru witaminy B5 i cynku.
  • Niedobór witaminy B7 prowadzi do taki schorzeń jak: niedokrwistość, zaburzenia w pracy układu nerwowego, depresja, apatia, senność, halucynacje, stany lękowe, nerwowość, rozdrażnienie, bóle mięśni, cierpnięcie dłoni i stóp, nadwrażliwość czuciowa, powiększenie wątroby, wzrost cholesterolu we krwi, zaburzenia skórne: zapalenie skóry, wypadanie i utrata blasku włosów, łuszczenia się naskórka, łojotok i łupieżu, skóra jest tłusta i przybiera szarawy odcień, rozdwajanie się paznokci, nudności i brak apetytu.
  • Przedawkowanie witaminy B7 daje następujące objawy: bóle brzucha, nudności, wymioty, złe samopoczucie, biegunka.
  • Witaminę B7 stosuje się profilaktycznie w przypadku problemów takich jak: problemy skórne, bóle mięśniowe, utrata włosów, siwienie, niektóre rodzaje cukrzycy.

WITAMINA B9/B11 (KWAS FOLIOWY) to witamina rozpuszczalna w wodzie.

  • Źródła witaminy B9/B11: wątroba, żółtka jajek, liściaste warzywa, zwłaszcza zielonolistne (sałata, szpinak, brokuły, szparagi, brukselka), pomidory, groch, fasola, soczewica, soja, pszenica, buraki, orzechy, słonecznik, drożdże piwne, owoce (pomarańcze, banany, awokado).
  • Funkcje witaminy B9/B11: reguluje różne procesy metaboliczne w organizmie, uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów, wpływa na zachowanie kodu genetycznego komórek, bierze udział w procesie podziału komórek,współuczestniczy z witaminą B12 w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek.
  • Niedobór witaminy B9/B11 może dawać następujące objawy: zaburzenia rozwojowe płodu, niedokrwistość megaloblastyczna, rozdrażnienie , nadpobudliwość, zaburzenia zachowania, trudności w zasypianiu, słaby wzrost, utrata apetytu, niedożywienie, problemy z trawieniem, biegunka, osłabienie, bóle głowy.
  • Przedawkowanie witaminy B9/B11 może spowodować: zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego, alergiczne odczyny skórne, szkodliwe kryształy folacyny w moczu.
  • Witamina B9/B11 jest stosowana profilaktycznie przy takich problemach jak: dysplazja szyjki macicy, niektóre rodzaje anemii, obniżona odporność, zatrucia pokarmowe, pasożyty jelitowe, depresja, problemy skórne, zajady, bóle.

WITAMINA B12 (CYJANOKOBALAMINA) to witamina rozpuszczalna w wodzie. Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego i rozrodczego. Jest jedyną witaminą zawierającą niezbędne składniki mineralne.

  • Źródła witaminy B12: mięso, drób, ryby, jajka, mleko i jego przetwory, grzyby.
  • Funkcje witaminy B12: bierze udział w syntezie DNA, tworzy osłonki komórek nerwowych, uczestniczy w przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów, bierze udział w przemianach puryn i pirymidyn.
  • Niedobór witaminy B12 powoduje: zaburzenia w układzie nerwowym (zaburzenia czucia, niezborność ruchów, zmęczenie, drętwienie rąk i nóg, trudności w chodzeniu), zaburzenia powstawania ciałek krwi, zwłaszcza czerwonych – niedokrwistość złośliwa, magaloblastyczna (choroba Addisona – Biermera), zaburzenia wzrostu u dzieci, zaburzenia żołądkowo jelitowe i brak apetytu , zmiany zwyrodnieniowe błony śluzowej żołądka, nieprzyjemny zapach ciała, stany zapalne ust, hiperhomocysteinemia, dolegliwości miesiączkowe, jąkanie się, depresję.
  • Przedawkowanie witaminy B12 może spowodować reakcje uczuleniowe.
  • Witaminę B12 stosuje się profilaktycznie w sytuacjach gdy występują: stwardnienie rozsiane, przewlekłe bóle, problemy z apetytem, drażliwość, stan splątania i demencji, szum w uszach, chroniczne zmęczenie.

1 porcja:

1 kapsułka

Zawartość opakowania:

30 kapsułek

Ilość porcji w opakowaniu:

30

Skład:

w 1 kapsułce:

%ZDS:

Witamina A (retinol)

180ug

22,5%

Witamina D

5ug

100%

Witamina E (tokoferol)

12mg

100%

Witamina C (kwas askorbinowy)

80mg

100%

Witamina B1 (tiamina)

1,1mg

100%

Witamina B2 (ryboflawina)

1,4mg

100%

Witamina B3 (niacyna)

16mg

100%

Witamina B6 (pirydoksyna)

1,4mg

100%

Witamina B9/B11 (kwas foliowy)

400ug

200%

Witamina B12 (cyjanokobalina)

2,5ug

100%

Witamina B7 (biotyna)

50ug

100%

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

6mg

100%

Wapń **
Albion® mineral

100mg

12,5%

Magnez

50mg

13%

Cynk *
Albion® amino acid chelate

8mg

80%

Żelazo*
Albion® Ferrochel

14mg

100%

Mangan *
Albion® amino acid chelate

1mg

50%

Miedź *
Albion® amino acid chelate

1mg

100%

Jod

200ug

133%

Ekstrakt z owoców żurawiny wieloowocowej (Vaccinium macrocarpon)

10mg

-

Ekstrakt mięty pieprzowej (Mentha piperita) w tym 4% olejku miętowego

10mg

-

* najwyższej jakości, wysoko przyswajalne składniki mineralne (chelaty aminokwasowe minerałów, kompleksy aminokwasowo – mineralne) firmy ALBION®
** chelaty, kompleksy i sole organiczne minerałów firmy ALBION® w połączeniu z innymi związkami mineralnymi

%ZDS realizacja zalecanego dziennego spożycia

Dawkowanie:

  • 1 kapsułka dziennie, po posiłku głównym, popijając dużą ilością wody lub inaczej po konsultacji z lekarzem.
Generated by Allegro module - Copyright © 2013 by addonsPresta.com