OLIMP Pure Whey Isolate 95 jest najwyższej jakości, wolnym od laktozy, czystym izolatem białek serwatkowych (WPI), wzbogaconym kompleksem witamin i składników mineralnych, zapewniających prawidłowy przebieg procesów metabolicznych przy zwiększonym wysiłku fizycznym i zwiększonym spożyciu białek. Izolaty białek serwatkowych charakteryzują się najwyższą wartością odżywczą i aktywnością anaboliczną spośród wszystkich białek pokarmowych. Pozyskiwane białka w procesie mikrofiltracji CFM , nie denaturowane, zachowują pełną strukturę i aktywność funkcjonalnych białek serwatkowych - beta laktoglobuliny, alfa laktoalbuminy, immunoglobuliny, albuminy osocza, laktoferyny, laktotransferyny, ceruloplazminy, fosfoglikoproteiny, proteazy i peptonów. Wysoka wartość odżywcza i aktywność anaboliczna sprawiają, że izolowane białka serwatkowe uznano za najwartościowsze źródło białka pokarmowego dla sportowców wyczynowych i osób aktywnych ruchowo. Wysoką wartość odżywczą zawdzięczają najwyższej, możliwej przyswajalności, warunkowanej idealną rozpuszczalnością i korzystnym ciśnieniem osmotycznym nie denaturowanych białek oraz optymalnym proporcjom aminokwasów egzo- i endogennych z wyjątkowo wysokim udziałem aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) i glutaminy. Na wysoką aktywność anaboliczną, oprócz wysokiej wartości odżywczej, wpływają cechy metaboliczne całych białek serwatkowych oraz powstających w efekcie ich przemian peptydów i mikropeptydów. Substancje te działają podobnie do peptydowych, anabolicznych czynników wzrostowych. Ułatwiają transport aminokwasów do komórek mięśniowych i stymulują anabolizm. Tworzą barierę antyoksydacyjną. Stabilizują lizosomy i hamują aktywność katabolicznych enzymów lizosomalnych.
ZASTOSOWANIE
Dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko, dążących do szybkiego rozwoju masy i siły mięśniowej, głownie sportowców wyczynowych i ćwiczących rekreacyjnie.
SPOSÓB UŻYCIA
1–3 porcji dziennie (rano po przebudzeniu, między posiłkami, po treningu oraz przed snem). 1 porcję (30 g – 90 jednostek miarki Olimp lub 5,5 płaskich łyżek stołowych) rozpuścić w 100 ml wody.
SKŁADNIKI
97,5% izolat białek serwatkowych, aromaty 1,5 % kakao (dla smaków : czekoladowy, czekoladowo-miętowy,toffi ), aromaty, kawa naturalna instant, kawa zbożowa instant (dla smaków: kawowy, cappucino), kwas jabłkowy – regulator kwasowości, guma ksantanowa- zagęstnik, chlorek potasu,, acesulfam K i sukraloza – substancje słodzące, witaminy: (kwas L-askorbinowy (wit.C), octan dl-α-tokoferylu (wit.E), nikotynamid (niacyna), D-biotyna, octan retinylu (wit.A), D-pantotenian wapnia (kwas pantotenowy), chlorowodorek pirydoksyny (wit.B6), cholekalcyferol (wit.D), kwas pteroilomonoglutaminowy (folian), monoazotan tiaminy (wit.B1), ryboflawina (wit.B2), cyjanokobalamina (wit.B12)), barwniki: E129 (dla smaków: truskawkowy, truskawkowo-bananowy, czarna porzeczka, wiśniowy, malinowy), E 110 (dla smaków: pomarańczowy, wieloowocowy, jogurtowo-waniliowy), E 150c (dla smaków: toffi, kawowy, czekoladowy, czekoladowo-miętowy, orzecha laskowego, i cappucino), E 104 (dla smaków: bananowy, jogurtowo-cytrynowy i cytrynowy).
Wartość odżywcza |
na 100g |
1 porcja (30g) |
Wartość energetyczna |
1484 kJ/ 355 kcal |
443kJ / 106 kcal |
Białko |
87 g |
26,1 g |
Węglowodany |
0,98 g |
0,29 g |
w tym cukry |
0,98 g |
0,29 g |
Tłuszcz |
0,3 g |
0,1 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0,3 g |
0,1 g |
Błonnik pokarmowy |
0 g |
0 g |
Sód |
0,27 g |
0,081 g |
Aminokwasy |
na 100 g |
1 porcja (30g) |
łącznie: |
87000 mg |
26100 mg |
w tym: |
L-kwas glutaminowy |
14985 mg |
4496 mg |
*/**L-leucyna |
9278 mg |
2783 mg |
L-kwas asparaginowy |
9018 mg |
2705 mg |
*L-lizyna |
9885 mg |
2966 mg |
L-prolina |
4682 mg |
1405 mg |
*/**L-walina |
4769 mg |
1431 mg |
*/**L-izoleucyna |
5288 mg |
1587 mg |
*L-treonina |
5463 mg |
1639 mg |
L-alanina |
4422 mg |
1327 mg |
L-seryna |
3729 mg |
1119 mg |
*/***L-fenyloalanina |
2601 mg |
780 mg |
***L-tyrozyna |
2515 mg |
754 mg |
L-arginina |
1994 mg |
598 mg |
L-glicyna |
1474 mg |
442 mg |
*L-metionina |
1908 mg |
572 mg |
L-histydyna |
1474 mg |
442 mg |
L-cysteina |
2168 mg |
650 mg |
*/***L-tryptofan |
1041 mg |
312 mg |
* aminokwasy egzogenne
** aminokwasy rozgałęzione
*** aminokwasy aromatyczne