|
Przedmiotem aukcji jest:
Olimp Olej MCT
• Wielkość opakowania: 400ml
OLIMP MCT - to kompleks średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (Medium- Chain Triglicerides) pochodzenia roślinnego. W naturalnej postaci występują w bardzo ograniczonej ilości, a w pożywieniu ich głównym źródłem jest olej kokosowy. Tłuszcze MCT są całkowicie metabolizowane przez wątrobę z uwolnieniem energii, bez tendencji do magazynowania się w ustroju w postaci tkanki tłuszczowej. Dietetyczne właściwości kwasów tłuszczowych MCT wynikają z faktu, że z przewodu pokarmowego wchłaniają się bezpośrednio do żyły wrotnej, a do ich trawienia w odróżnieniu od pozostałych kwasów tłuszczowych nie jest konieczna lipaza i żółć. Dla tego też olej MCT często stosowany jest w stanach upośledzonego wchłaniania tłuszczów. Kwasy tłuszczowe MCT wchłaniają się do krwioobiegu bardzo szybko (podobnie jak glukoza), a do spalenia potrzebują dwukrotnie mniej tlenu niż pozostałe kwasy tłuszczowe. Charakteryzują się dwukrotnie większą energią spalania (8,3 kcal/g) niż węglowodany czy białka (4 kcal/g), co jest przyczyną zwiększonej termogenezy organizmu (podniesienia jego temperatury). Bardzo szybkie wchłanianie i przekształcanie oleju MCT pozwala na oszczędzanie zapasów glikogenu mięśniowego podczas treningu sportowego. Kwasy MCT spowalniają ponadto przewodzenie kompleksu motorycznego organizmu, co wydłuża czas kontaktu śluzówkowego pokarmu, a przez to poprawia jego wchłanianie. Stwierdzono m.in. korzystny wpływ oleju MCT na absorpcję witaminy E, wapnia i magnezu.
ZASTOSOWANIE
Dla sportowców oraz osób aktywnych fizycznie regulujących masę ciała. OLIMP MCT polecany jest jako: - źródło szybkiej energii niezbędnej podczas wysiłku fizycznego sportowców i osób aktywnych fizycznie, - czynnik wzmagający przemiany anaboliczne, a ograniczający procesy kataboliczne masy mięśniowej.
SPOSÓB UŻYCIA
Zalecana dzienna porcja: 1/2 łyżki stołowej 2 razy dziennie przy posiłku przez pierwsze 2 dni, stopniowo zwiększając dawki co 3 dni, aż do uzyskania dawki optymalnej: 1-3 łyżek stołowych 2 razy dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety Uwaga! Spożycie jednorazowo dawki większej, niż 100 g, bez wcześniejszej adaptacji, może powodować pojawienie się dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Długotrwałe spożywanie wysokich dawek MCT zwiększa zapotrzebowanie na L-karnitynę. SKŁADNIKI
Olej palmowy, zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT).
Wartość odżywcza (100g - 110 ml) |
na 100 g |
Na 14 g / 1 łyżka stołowa |
Wartość energetyczna |
3470 kJ / 830 kcal |
485,7 kJ / 116,2 kcal |
Białko |
0 g |
0 g |
Węglowodany |
0 g |
0 g |
Tłuszcz w tym kwasy tł.: MCT |
100 g |
14 g |
Kwas kapronowy (C6:0) |
2 g |
0,3 g |
Kwas kaprylowy (C8:0) |
50-65 g |
7,0 - 9,1 g |
Kwas kaprynowy (C10:0) |
30-45 g |
4,2 - 6,3 g |
Kwas laurynowy (C12:0) |
3 g |
0,4 g |
|