HMB (hydroksymetylomaślan) jest bioaktywnym składnikiem pokarmowych z grupy krótkołańcuchowych rozgałęzionych kwasów tłuszczowych, uznawanym przez niektóre źródła za czynnik witamino-podobny (o działaniu zbliżonym do witamin), występującym naturalnie - w niewielkich ilościach – w pożywieniu, jak również wytwarzanym w organizmie człowieka, w efekcie przemian jednego z aminokwasów rozgałęzionych – leucyny. Wyniki licznych badań dowodzą, że uzupełnianie diety HMB może przyczyniać się do ułatwiania rozwoju beztłuszczowej masy ciała – poprzez pozytywny wpływ tego związku na gromadzenie białek mięśniowych oraz redukcję tkanki tłuszczowej. Źródła literaturowe sugerują, że HMB wykazuje taki kierunek działania z uwagi na:
- aktywację kinaz - enzymów pełniących funkcje wtórnych przekaźników informacji w procesach syntezy białek
- współpracę z kinazami w aktywacji kompleksów inicjacyjnych, rozpoczynających etap syntezy białek nazywany elongacją
- inaktywację enzymów katabolicznych, degradujących białka mięśniowe
- aktywację steroidogenezy – szlaku syntezy związków steroidowych, w tym anabolicznych hormonów steroidowych, takich jak testosteron w- pływ na aktywność PPAR – receptorów dla kwasów tłuszczowych, stymulujących syntezę czerwonych włókien mięśniowych oraz produkcję wielu białek zaangażowanych w transport i spalanie kwasów tłuszczowych.
SPOSÓB UŻYCIA: od 2 do 4 razy dziennie (na czczo, po przebudzeniu, przed treningiem, po treningu, przed snem).
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrónoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Skład: