|
HMB (hydroksymetylomaślan) jest substancją bioaktywna o działaniu zbliżonym do witamin, występująca naturalnie w niewielkich ilościach w pożywieniu i wytwarzana w organizmie człowieka. HMB powstaje w organizmie, jako substancja ochronna, łagodząca skutki stresu, związanego z wysiłkiem fizycznym, głodowaniem, chorobami gorączkowymi, urazami ciała i nadmierną generacją wolnych rodników tlenowych. HMB ogranicza rozpad białek ustrojowych, nasila spalanie tłuszczów, obniża poziom cholesterolu i wspomaga układ odpornościowy. Zapotrzebowanie na HMB wzrasta wykładniczo w warunkach wzmożonej aktywności fizycznej - jego suplementacja prowadzi do znaczącej poprawy zdolności wysiłkowych.
ZASTOSOWANIE
HMB polecane jest: - dla przyspieszenia i spotęgowania adaptacji wysiłkowej (poprawa masy, siły i wytrzymałości mięśniowej oraz wydolności tlenowej) u osób aktywnych fizycznie i sportowców wyczynowych - jako "spalacz tłuszczu" i protektor w programach redukcji masy ciała (odchudzanie) - dla zapobiegania niekorzystnym skutkom zdrowotnym stresu środowiskowego i oksydacyjnego (nerwowy tryb życia, praca w przemyśle, ciężka praca fizyczna, itp.) - w rekonwalescencji po chorobach przebiegających ze wzmożoną utratą azotu
SPOSÓB UŻYCIA
Zalecana dzienna porcja: 2-4 kapsułek dziennie, najkorzystniej 1 kapsułkę od 2 do 4 razy dziennie (na czczo po przebudzeniu, przed treningiem, po treningu, przed snem).
SKŁADNIKI
β-hydroksy-β-metylomaślan wapnia, celuloza mikrokrystaliczna- substancja wypełniająca, stearynian magnezu-substancja przeciwzbrylająca, żelatyna - otoczka kapsułki.
Informacja żywieniowa: |
1 kapsułka |
4 kapsułki |
na 100g |
CaHMB: |
1250 mg
|
5000 mg
|
86,2 g
|
w tym HMB |
1000 mg
|
4000 mg
|
69,0 g
|
|
|