HMB
(hydroksymetylomaślan) jest substancją bioaktywna o działaniu
zbliżonym do witamin, występująca naturalnie w niewielkich ilościach w
pożywieniu i wytwarzana w organizmie człowieka.
HMB powstaje w
organizmie, jako substancja ochronna, łagodząca skutki stresu,
związanego z wysiłkiem fizycznym, głodowaniem, chorobami gorączkowymi,
urazami ciała i nadmierną generacją wolnych rodników tlenowych.
HMB ogranicza
rozpad białek ustrojowych, nasila spalanie tłuszczów, obniża poziom
cholesterolu i wspomaga układ odpornościowy. Zapotrzebowanie na HMB wzrasta wykładniczo w warunkach
wzmożonej aktywności fizycznej - jego suplementacja prowadzi do
znaczącej poprawy zdolności wysiłkowych.
HMB polecane jest:
- dla przyspieszenia i spotęgowania adaptacji wysiłkowej (poprawa masy,
siły i wytrzymałości mięśniowej oraz wydolności tlenowej) u osób
aktywnych fizycznie i sportowców wyczynowych
- jako "spalacz tłuszczu" i protektor w programach redukcji masy ciała
(odchudzanie)
- dla zapobiegania niekorzystnym skutkom zdrowotnym stresu
środowiskowego i oksydacyjnego (nerwowy tryb życia, praca w przemyśle,
ciężka praca fizyczna, itp.)
- w rekonwalescencji po chorobach przebiegających ze wzmożoną utratą
azotu
SPOSÓB UŻYCIA:
Zalecana dzienna porcja:
2-4 kapsułek dziennie, najkorzystniej 1 kapsułkę od 2 do 4 razy
dziennie (na czczo po przebudzeniu, przed treningiem, po treningu,
przed snem).
SKŁAD:
β-hydroksy-β-metylomaślan wapnia, celuloza mikrokrystaliczna-
substancja wypełniająca, stearynian magnezu-substancja
przeciwzbrylająca, żelatyna - otoczka kapsułki.
Informacja żywieniowa: |
1 kapsułka
|
4 kapsułki
|
na 100g
|
CaHMB:
|
1250 mg
|
5000 mg
|
86,2 g
|
w tym HMB
|
1000 mg
|
4000 mg
|
69,0 g |