Gold Omega 3® sport edition jest suplementem diety przeznaczonym dla sportowców, którzy dbają o swoje zdrowie. Zawiera, wysokogatunkowy koncentrat olejowy z ryb zimnowodnych, obfitujący w kwasy tłuszczowe z rodziny omega -3.
Kwasy tłuszczowe występujące w przyrodzie mogą zawierać od 4 do 26 atomów węgla. Spośród nich wyróżniamy kwasy tłuszczowe: nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone. Omega-3 zalicza się do grupy kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. O ile synteza de novo kwasów nasyconych oraz niektórych nienasyconych jest możliwa w organizmie to kwasy tłuszczowe omega-3 muszą być bezwzględnie dostarczane z diety. Dzieje się tak ponieważ brakuje nam odpowiednich desaturaz (enzymów które są w stanie syntezować kwasy linolowy i α-linolenowy), stąd określa się je mianem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Ciężko jest dostarczyć odpowiednią ich ilość z pożywienia, tym bardziej jeżeli prowadzimy aktywny tryb życia, dlatego stworzyliśmy suplement diety
Gold Omega 3® sport edition.
Proporcje kwasów tłuszczowych w diecie człowieka zmieniały się na przestrzeni lat. Obecnie w krajach uprzemysłowionych przeraża nieodpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 : omega-3, który wynosi czasem 30:1. Spowodowane jest to nadmiernym spożyciem olejów roślinnych bogatych w niekorzystne i działające prozaplanie kwasy omega-6. Tak wielkie dysproporcje mogą powodować występowanie wielu chorób: zmian miażdżycowych, silnych reakcji zapalnych i alergicznych, tworzenia się zakrzepów, czy nawet rozwój komórek nowotworowych. Odpowiednie dla zdrowia proporcje kwasów tłuszczowych powinny kształtować się na poziomie 1:4 – 1:1 (n-3:n-6). Dlatego tak ważna jest suplementacja omega-3. Odpowiednia ilość tych kwasów pozwala zapobiegać chorobom oraz przynosić ogromne korzyści zdrowotne.
Dwa najważniejsze i najaktywniejsze kwasy występujące w suplemencie
Gold Omega 3® sport edition to kwas eikozapenaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Wyniki wielu badań dowodzą, że przyjmowanie nawet małych dawek kwasów omega-3 wykazuje korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo ich podaż w diecie wpływa na obniżenie poziomu trójglicerydów oraz podwyższenie stężenia lipoprotein o wysokiej gęstości, czyli „dobrego cholesterolu” (HDL)