OLIMP GOLD OMEGA 3 SPORT EDITION 60 KAPS !
Cena: 9,90 PLN brutto
Producent/kraj: Olimp Sport Nutrition / Polska
Opakowanie: 2 blistry luzem bez opakowania zbiorczego, 1 x 30 kaps.
Data ważności: minimum 12 miesięcy
Cel zastosowania: Suplement diety przeznaczony dla każdego, kto dba o swoje zdrowie. Zawiera, wysokogatunkowy koncentrat olejowy z ryb zimnowodnych, obfitujący w kwasy tłuszczowe z rodziny omega -3.
Kwasy tłuszczowe występujące w przyrodzie mogą zawierać od 4 do 26 atomów węgla. Spośród nich wyróżniamy kwasy tłuszczowe: nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone. Omega-3 zalicza się do grupy kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. O ile synteza de novo kwasów nasyconych oraz niektórych nienasyconych jest możliwa w organizmie to kwasy tłuszczowe omega-3 muszą być bezwzględnie dostarczane z diety. Dzieje się tak ponieważ brakuje nam odpowiednich desaturaz (enzymów które są w stanie syntezować kwasy linolowy i ?-linolenowy), stąd określa się je mianem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Ciężko jest dostarczyć odpowiednią ich ilość z pożywienia, tym bardziej jeżeli prowadzimy aktywny tryb życia. Proporcje kwasów tłuszczowych w diecie człowieka zmieniały się na przestrzeni lat. Obecnie w krajach uprzemysłowionych przeraża nieodpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 : omega-3, który wynosi czasem 30:1. Spowodowane jest to nadmiernym spożyciem olejów roślinnych bogatych w niekorzystne i działające prozaplanie kwasy omega-6. Tak wielkie dysproporcje mogą powodować występowanie wielu chorób: zmian miażdżycowych, silnych reakcji zapalnych i alergicznych, tworzenia się zakrzepów, czy nawet rozwój komórek nowotworowych. Odpowiednie dla zdrowia proporcje kwasów tłuszczowych powinny kształtować się na poziomie 1:4 – 1:1 (n-3:n-6). Dlatego tak ważna jest suplementacja omega-3. Odpowiednia ilość tych kwasów pozwala zapobiegać chorobom oraz przynosić ogromne korzyści zdrowotne.
Dwa najważniejsze i najaktywniejsze kwasy występujące w suplemencie Gold Omega 3® sport edition to kwas eikozapenaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Wyniki wielu badań dowodzą, że przyjmowanie nawet małych dawek kwasów omega-3 wykazuje korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo ich podaż w diecie wpływa na obniżenie poziomu trójglicerydów oraz podwyższenie stężenia lipoprotein o wysokiej gęstości, czyli „dobrego cholesterolu” (HDL), a także zmniejszenie się krzepliwości krwi. Dzięki nim wzrasta przepuszczalność i płynność błon komórkowych.
Kwasy omega-3 zwiększają poziom inhibitora agregacji płytek, czyli prostaglandyn-3 (PGE3). Dodatkowo EPA i DHA zwiększają stężenie tkankowego aktywatora plazminogenu, który jest bardzo trombolityczną substancją, powodującą rozpuszczenie się skrzepu., W dużych dawkach mogą mieć zastosowanie w leczeniu choroby zatorowo-zakrzepowej. Suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 hamuje także syntezę prozapalnych cytokin m.in. TNF-? czy IL-1. Dlatego suplementacja omega-3 to idealny wybór przy kontuzjach i problemach ze stawami.
Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 odpowiadają również za prawidłowe funkcjonowanie neuronów. Są ważnym składnikiem wysokoaktywnej tkanki nerwowej, zwłaszcza kory mózgowej i siatkówki. DHA gwarantuje prawidłową pracę białek odpowiedzialnych za przekazywanie i odbieranie impulsów nerwowych. Duża ilość DHA w błonie neuronów zwiększa w niej ilość fosfadyloseryny, zapewniając lepszą przeżywalność komórek nerwowych oraz odporność na działanie szkodliwych czynników. Zwiększenie ich spożycia skutecznie wpływa na poprawę nastroju, a także odgrywa ważną rolę w rozwoju układu nerwowego.
Kwasy tłuszczowe omega-3 to także jeden z kluczowych składników diety wspomagającej odchudzanie. U osób systematycznie spożywających zalecaną dawkę kwasów omega-3 stwierdza się ubytek masy tłuszczowej ciała i zmniejszenie wskaźnika BMI. Kwasy omega-3 wywierają hamujący wpływ na tworzenie tkanki tłuszczowej, a także aktywnie mobilizują jej rozpad.
Ostatnie doniesienia potwierdzają skuteczność kwasów tłuszczowych omega-3 w hamowaniu wzrostu guzów nowotworowych wątroby, zwiększaniu skuteczności chemioterapii i ochronie przed jej toksycznym działaniem. Bezsprzecznie, więc suplementacja Gold Omega 3® sport edition będzie polecana osobom, które stosowały niedozwolony doping, powodujący zachwianie wewnętrznej równowagi organizmu.
Informacja żywieniowa |
1 kapsułka |
Olej rybi (65% kwasów tłuszczowych omega-3) |
1000 mg |
w tym: |
|
33% kwasu eikozapentaenowego (EPA) |
330 mg |
22% kwasu dokozaheksaenowego (DHA) |
220 mg |
10% inne kwasy omega-3 |
100 mg |
Witamina E |
6,7mg (56%ZDS*) |
DAWKOWANIE: 1 kapsułka dziennie, najlepiej do posiłku zawierającego tłuszcz. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.