Olimp GARLICIN®
SPOSÓB UŻYCIA
Suplement najlepiej przyjmować raz dziennie po głównym posiłku.
SKŁADNIKI
ekstrakt czosnku, celuloza mikrokrystaliczna – substancja wypełniająca, stearynian magnezu – substancja przeciwzbrylająca, żelatyna – otoczka kapsułki
Informacja żywieniowa |
1 kapsułka |
Bezzapachowy ekstrakt czosnku (2% Allicyn) |
200 mg |
w tym: |
|
Alicyna |
4000 μg |
Tiosulfinaty |
7000 μg |
Allina |
7000 μg |
Gammaglutamylocysteiny |
7600 μg |
Suplement diety zawierający aż 200 mg najwyższej jakości wysokoskoncentrowanego, bezwonnego ekstraktu czosnku pospolitego, o potwierdzonej zawartości najważniejszych substancji bioaktywnych czosnku – w tym szczególnie ważnej dla organizmu allicyny.
Związki siarkowe czosnku pospolitego (w tym allicyna) wykazują silną aktywność antyoksydacyjną. Zmniejszają o 60% poziom zniszczeń wywoływanych przez wolne rodniki. Jednocześnie podnoszą o 40% poziom wewnętrznych antyoksydantów, samodzielnie produkowanych przez ludzki organizm. Typem budowy zbliżają się do kwasu liponowego (ALA) i tauryny, w związku z czym aktywizują najsilniejszy hormon anaboliczny – insulinę – ułatwiając wnikanie glukozy, aminokwasów i kreatyny do komórek mięśniowych. Regenerują miejsca wiązania insuliny w błonach komórkowych, co w konsekwencji skutkuje wzrostem podatności na rozwój tkanki mięśniowej, przy jednoczesnym zmniejszeniu tendencji do rozwoju tkanki tłuszczowej.
Wykazują też identyczna aktywność, jak niektóre termogeniki, więc tym samym ułatwiają redukcję tłuszczu zapasowego.
Dlaczego czosnek jest tak cenny dla naszego zdrowia?
Przede wszystkim ze względu na jego szczególne właściwości prozdrowotne. Lista zalet dobroczynnego działania czosnku nieustannie wydłuża się. Nauka wciąż odkrywa niezwykłe właściwości lecznicze tej rośliny i stawia ją na jednym z najwyższych miejsc wśród naturalnych produktów roślinnych o udokumentowanych właściwościach terapeutycznych. Substancje zawarte w czosnku chronią nasze serce i układ krążenia, odtruwają organizm i niszczą bakterie, wzmacniają układ odpornościowy oraz poprawiają trawienie.
Czy prawdą jest, że regularne spożywanie czosnku chroni przed miażdżycą?
Jak twierdzą naukowcy, regularne stosowanie czosnku w codziennej diecie, może opóźnić rozwój tej choroby nawet o kilkanaście lat. Składniki tej rośliny obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszają ciśnienie krwi, hamują zlepianie się płytek krwi oraz zapobiegają niebezpiecznym reakcjom utleniania tłuszczów w krwiobiegu. Za te szczególne właściwości profilaktyczne i terapeutyczne w największym stopniu odpowiada – allicyna – jeden z najbardziej aktywnych biologicznie związków obecnych w czosnku. To swoista obrona nie tylko przed zawałem serca, ale także udarem mózgu, arteriosklerozą oraz spadkiem kondycji psychofizycznej w wieku podeszłym.
Dlaczego czosnek uważa się za silny środek przeciwbakteryjny?
Wynika to z faktu, że związki aktywne czosnku niezwykle efektywnie niszczą drobnoustroje w drogach oddechowych, moczowych, płucach i jamie ustnej, a także hamują rozwój grzybów pleśniowych. Przed działaniem tej rośliny w szczególności nie potrafią bronić się owsiki oraz inne pasożyty przewodu pokarmowego. Za te szczególne właściwości bakteriobójcze szczególnie odpowiada allicyna, która może aktywnie hamować nawet rozwój bakterii Helicobacter Pyroli. Czosnek także skutecznie radzi sobie z wirusami, szczególnie grypy, wspomaga prace układu odpornościowego oraz utrudnia rozwój komórek rakowych.
W jaki sposób czosnek poprawia trawienie?
Składniki czosnku wspomagają wydzielanie żółci, rozpuszczają tłuszcze oraz ułatwiają prace enzymom odpowiedzialnym za ich rozkład. Jednocześnie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, zwiększają proces przyswajania pokarmów oraz wzmagają apetyt. Ponadto aminokwasy siarkowe zawarte w czosnku: cysteina i cystyna – pełnia ważna rolę w procesach oczyszczania wątroby, wspierając pracę tego narządu.
Dlaczego tak wiele osób unika czosnku?
Przede wszystkim ze względu na zapach. Niestety już nawet małe stężenia czosnku są bardzo wyczuwalne, przez co wiele osób świadomie rezygnuje z dobrodziejstw zdrowotnych tej rośliny. Powstające w organizmie z allicyny wielosiarczki pozostawiają nieprzyjemny oddech na wiele godzin. Między innymi z tego powodu firma OLIMP LABORATORIES® wprowadziła na rynek bezwonny ekstrakt czosnku OLIMP GARLICIN ® - który zawiera wszystkie najważniejsze substancje aktywne tej rośliny, nie powodując przy tym uciążliwego dla konsumenta dyskomfortu.