Nic Cię nie zatrzyma!
Carbo Vit™ to węglowodanowo-energetyczny napój regeneracyjny dla sportowców oraz wszystkich osób korzystających z różnych form rekreacji ruchowej. Szybko uzupełnia traconą podczas wysiłku wodę oraz energię i długo utrzymuje w organizmie podwyższony jej poziom, gdyż zawiera węglowodany o zróżnicowanej wielkości cząsteczek, kwas jabłkowy oraz najważniejsze witaminy kontrolujące przebieg procesów energetycznych. Spożywany po zakończeniu treningu przyspiesza zarówno regenerację powysiłkową organizmu, jak też jego adaptację wysiłkową, czyli gotowość do podejmowania kolejnej, jeszcze cięższej pracy.
woda
Pierwszoplanowe zadanie wody podczas wysiłku polega na chłodzeniu pracującego organizmu. Jest ona transportowana w postaci potu na powierzchnię skóry, skąd odparowuje i w ten sposób obniża ciepłotę ciała. Wszystkie reakcje życiowe przebiegają w środowisku wodnym naszego organizmu. W fazie wodnej krwi rozwożony jest tlen, glukoza (najważniejszy składnik energetyczny), aminokwasy (najważniejsze składniki mięśni), większość witamin oraz składników mineralnych. W fazie wodnej krwi rozpuszczają się też niemal wszystkie, szkodliwe produkty przemiany materii, ekspediowane do nerek i następnie usuwane poza organizm.W fazie wodnej komórek mięśniowych rozpuszczone są te same składniki odżywcze, co w fazie wodnej krwi, jak również liczne enzymy kontrolujące przebieg procesów życiowych, w tym przebieg procesów energetycznych. Również szkodliwe produkty przemiany materii rozpuszczane są przed wydaleniem w wodzie komórkowej.
Kiedy zaczyna brakować wody, której ubywa podczas wysiłku wraz z potem, niebezpiecznie wzrasta ciepłota ciała. Krew ulega zagęszczeniu, z ogromnym trudem dociera do naszych komórek, zaś serce ma ogromne kłopoty z jej przepompowywaniem. Zagęszczona krew nie rozwozi właściwie składników odżywczych do komórek i nie odbiera od nich szkodliwych produktów przemiany materii.
Kiedy ubywa wody we wnętrzu komórek mięśniowych, ustają przebiegające w jej obecności przemiany energetyczne i inne procesy życiowe, wzrasta niebezpiecznie stężenie jonów niektórych pierwiastków i szkodliwych produktów przemiany materii. Nasze mięśnie, w tym mięsień sercowy, tracą zdolność do sprawnego wykonywania pracy, co odczuwamy jako skrajne wyczerpanie.Przy niedostatku wody wzrasta ciepłota ciała, gdyż nie jest ono właściwie schładzane poprzez jej odparowywanie z powierzchni skóry. Wzrost temperatury grozi przegrzaniem organizmu, szczególnie niebezpiecznym dla mózgu. W tej sytuacji mózg stara się – w obawie o swoją egzystencję – jak najbardziej uprzykrzyć nam wysiłek i kreuje obraz niezwykłej uciążliwości wykonywanej przez nas pracy, co nazywane jest subiektywnym uczuciem zmęczenia.W tej sytuacji widzimy, że ubytek wody podczas wysiłku w najwyższym stopniu odpowiada za to, kiedy pojawi się zmęczenie i jak mocno będzie ono dla nas dokuczliwe.
Ubytek każdego procenta wody skutkuje utratą 10% procent zdolności wysiłkowych, jednak już po ubytku 4%, następuje całkowita niemożność dalszego kontynuowania pracy.
Spadek wydolności w miarę utraty wody
węglowodany
Węglowodany to składniki energetyczne pożywienia o różnej strukturze, które – najczęściej – ulegają w organizmie przekształceniu w glukozę. Natomiast glukoza jest najważniejszym źródłem energii dla naszego mózgu i całego układu nerwowego, jak również dla pracujących mięśni – w tym – mięśnia sercowego. Glukoza może dostarczać mięśniom energii zarówno w warunkach komfortu tlenowego, czyli w trakcie wysiłków bardzo długich, jak też w warunkach beztlenowych, czyli przy wysiłkach krótkotrwałych, jednakowoż niezwykle intensywnych. Glukoza dodatkowo ułatwia organizmowi wchłanianie wody; każda jej cząsteczka wprowadza do tkanek 4 cząsteczki tego cennego składnika.
Pomimo tak ważnej funkcji pełnionej przez glukozę, organizm ma bardzo poważne kłopoty z jej gromadzeniem na zapas. Pewną, niewielką jej ilość magazynuje on w mięśniach i wątrobie, w postaci związku nazywanego glikogenem. Jednocześnie wątroba posiada zdolność wytwarzania glukozy ze składnika włókienek mięśniowych – alaniny. Jednak największą ilość glukozy potrafi organizm zgromadzić tylko w tkance tłuszczowej, w postaci związku związanego z cząsteczkami tłuszczu, nazywanego glicerolem.
Jednakże, dla sportowców i osób aktywnych znaczenie ma tylko ta niewielka pula glukozy zmagazynowana w mięśniach i wątrobie, w formie glikogenu. Pula ta wyczerpuje się jednak – niestety – bardzo szybko i starcza jedynie na pokrycie potrzeb energetycznych pierwszych minut pracy. Wprawdzie – po wyczerpaniu zapasów glukozy z glikogenu – wątroba może ją produkować z alaniny, jednak wtedy organizm musi niszczyć włókienka mięśniowe w celu uwolnienia z nich tego składnika. Niszczenie włókienek mięśniowych – co logiczne – musi fatalnie odbijać się na zdolności mięśni do pracy. Teoretycznie - w następnej kolejności – organizm może czerpać glukozę z glicerolu, z tłuszczu zgromadzonego pod skórą. Jednak tutaj napotyka na dwie przeszkody: 1) przemiana glicerolu w glukozę jest procesem powolnym i kosztownym energetycznie 2) sportowcy i ludzie aktywni fizycznie nie dysponują odpowiednio wysokim zasobem tkanki tłuszczowej – po prostu – są szczupli.
Tak więc - w miarę kontynuowania wysiłku - szybko dochodzi do co raz większego niedoboru glukozy. Kiedy zaczyna jej brakować w organizmie, mięśnie – w tym mięsień sercowy - tracą swoje podstawowe źródło energii i kurczą się co raz to słabiej. Wprawdzie wszystkie mięśnie mogą – alternatywnie do glukozy – spalać też inne składniki energetyczne: aminokwasy i kwasy tłuszczowe, jednakże, aby spalanie to przebiegało sprawnie, potrzebują one – tak czy tak - przynajmniej minimalnych porcji glukozy
Jednak najgorsze skutki niesie niedobór glukozy dla mózgu, dla którego związek ten jest – w praktyce – jedynym składnikiem energetycznym. Mózg, pragnąc zarezerwować dla siebie krytyczną rezerwę glukozy, potęguje nasze wyobrażenie o ciężarze wykonywanej przez nas pracy i hamuje – wbrew naszej woli – impulsy kurczące włókienka mięśniowe. Przy drastycznym spadku poziomu glukozy dochodzi do całkowitej niemożności kontynuowania wysiłku nazywanej upadkiem mięśniowym – a w skrajnych przypadkach – nawet do omdlenia i utraty świadomości.
Carbo Vit™ -oszukać zmęczenie – przyspieszyć regenerację
Jak widać: niedobory wody i węglowodanów sprzyjają szybkiemu rozwojowi zmęczenia podczas pracy i limitują czas kontynuowania wysiłków fizycznych. Aby „oszukać” zmęczenie i długo cieszyć się ruchem oraz przyspieszyć regenerację powysiłkową i rozwój zdolności wysiłkowych, należy uzupełniać systematycznie omawiane składniki podczas ćwiczeń i tuż po ich zakończeniu.
Dobry napój węglowodanowo-energetyczny powinien stanowić źródło węglowodanów o zróżnicowanej budowie, czyli powinien zawierać zarówno samą glukozę, jak też związki przekształcane w nią dopiero po ich wniknięciu do organizmu. Jeżeli bowiem w napoju obecna jest jednie sama glukoza, to po spożyciu takiego napoju - po nagłym wzroście poziomu glukozy w organizmie – dochodzi do równie gwałtownego spadku, co nazywane jest „huśtawką glikemiczną” i co nie sprzyja jakości wykonywanej pracy. Kiedy natomiast napój zawiera węglowodany zróżnicowane, to po jego spożyciu zarówno szybko wzrasta poziom glukozy, jak też glukoza dłużej utrzymuje się na podwyższonym poziomie, dostarczając energii niezbędnej do pracy mięśni, serca, mózgu i całego układu nerwowego.
Carbo Vit™ -jako jeden z niewielu napojów sportowych oprócz dekstrozy/glukozy w przeważającej części zawiera kilka rodzajów maltodekstryn o różnym indeksie glikemicznym.Uzupełnianie węglowodanów – jak dowodzą badania - ma ogromne znaczenie dla czasu trwania wysiłku; jeżeli bowiem - przy wysokim zasobie glukozy - wprawny piechur jest w stanie przebyć 50 kilometrów, to przy niskim – zaledwie 5.
dystans przemierzany przy diecie bogato- i ubogo-węglowodanowej
Węglowodany odgrywają równie doniosłą rolę spożywane po zakończeniu pracy; wnikają do mięśni i wątroby, powiększając w nich zapas wspominanego glikogenu ponad jego wartość wyjściową , co nazywane jest nadkompensacją lub superkompensacją i co kształtuje adaptację wysiłkową, czyli zdolność organizmu do wykonywania co raz to cięższych zadań.
Nadkompensacja glikogenu ma fundamentalny udział nie tylko w kształtowaniu formy sportowców z dyscyplin wytrzymałościowych, ale również siłowych i estetycznych (np.: ciężary, strongman, fitness, kulturystyka), ponieważ glikogen mięśniowy - wraz z zatrzymywaną przez niego wodą - stanowi znaczny procent masy mięśniowej, determinującej osiągane w tych sportach wyniki.
Glukoza ułatwia dodatkowo wchłanianie innych składników pokarmowych. Dotyczy to szczególnie – oprócz wspominanej wcześniej wody – elementarnych składników białek nazywanych aminokwasami. Mało tego: glukoza pozostaje niezbędna do wiązania aminokwasów w cząsteczki białkowe, gdyż jest głównym źródłem energii napędzającej proces anabolizmu białek; na zbudowanie jednej cząsteczki białka organizm zużywa średnio ok. 10 cząsteczek glukozy. Efekty te mają znamienny udział w kształtowaniu sportowej formy; anabolizm powiększa bowiem zarówno zasoby białek kurczliwych, odpowiedzialnych za siłę, skoczność i szybkość, jak również białek oddechowych, odpowiedzialnych za wytrzymałość.
Ponieważ sportowcy i ludzie aktywni uzupełniają często aminokwasy specjalnymi suplementami diety, szczególnie zaś jeden składnik pokarmowy z tej grupy – kreatynę poprawiającą masę mięśniową i wydolność tlenową – dlatego też popijanie suplementu napojem węglowodanowym ułatwia wchłanianie składnika aktywnego i jego dystrybucję do mięśni, potęgując efekty suplementacji.
W dobrym napoju energetycznym węglowodany nie powinny pozostawać same. Ważną rolę w ich przemianach odgrywają bowiem niektóre witaminy. I tak: witaminy z grupy B ułatwiają organizmowi pozyskiwanie energii z glukozy, podczas gdy witamina E eliminuje niekorzystne skutki wzmożonych przemian energetycznych, ochraniając struktury komórkowe, zajmujące się spalaniem węglowodanów.
Ważną rolę odgrywa tutaj również kwas jabłkowy, który uczestniczy w rozprowadzaniu energii pozyskanej z glukozy po komórce mięśniowej i jej transporcie do kurczących się podczas wysiłku włókienek mięśniowych. Uzupełnianie kwasu jabłkowego – jak dowiodły badania – przyczynia się w znamiennym stopniu do usprawnienia pracującego organizmu.
Carbo Vit™ nic Cię nie zatrzyma Carbo Vit™ jest napojem uniwersalnym, przeznaczonym zarówno dla sportowców wyczynowych ze wszystkich dyscyplin, jak też dla osób aktywnych fizycznie, korzystających rekreacyjnie z różnych form aktywności ruchowej, takich jak np.: turystyka piesza i rowerowa, gry i zabawy zespołowe, aerobic, zajęcia fitness, ćwiczenia na siłowni,itp.
Carbo Vit™ powinien być spożywany w ilości przynajmniej jednego opakowania (500 ml) małymi łykami – co jakiś czas – w trakcie trwania wysiłku oraz w przerwach pomiędzy wysiłkami, np. w przerwach meczów lub przerwach rozdzielających kolejne starty bądź konkurencje, najlepiej na zmianę z izotonicznym napojem Iso Plus™. Spożywanie napoju Carbo Vit™ po zakończeniu wysiłku sprzyja przyspieszeniu regeneracji powysiłkowej oraz adaptacji wysiłkowej, czyli przyspieszeniu rozwoju tężyzny fizycznej.
Uwaga: popijanie napojem Olimp Carbo Vit™ suplementów aminokwasowych – szczególnie kreatynowych – zwiększa efektywność i potęguje efekty suplementacji aminokwasami.
Carbo Vit™ dostępny jest w opakowaniach a 500 ml w 4 rewelacyjnych smakach: fresh Apple/jabłkowy , lemon/cytrynowy , pear/gruszkowy i cherry/wisniowy.
Carbo Vit™ najlepiej smakuje sch�odzony.
woda, maltodekstryna, dekstroza, regulator kwasowości - kwas jabłkowy, zagęstnik - guma arabska, konserwant - E202, aromaty, witaminy -(octan DL-a -tokoferylu - wit.E, nikotynamid - niacyna, chlorowodorek pirydoksyny - wit.B6, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy), barwnik - E142, substancja słodząca - acesulfam K
Wartość odżywcza |
Na 100ml napoju |
Na 500ml napoju |
Wartość energetyczna |
72 kcal/ 301 kJ |
360 kcal/ 1505 kJ |
Białko |
0 g |
0 g |
Węglowodany |
18 g |
90 g |
w tym cukry |
11 g |
55 g |
Tłuszcze |
0 g |
0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0 g |
0 g |
Błonnik pokarmowy |
0 g |
0 g |
Sód |
0 g |
0 g |
Witaminy |
Zawartość w 100 ml |
Zawartość w 500 ml (%ZDS)* |
Witamina E |
0,6 mg |
3,0 mg (30 %) |
Niacyna |
1,08 mg |
5,4 mg (30 %) |
Witamina B6 |
0,12 mg |
0,6 mg (30 %) |
Kwas pantotenowy |
0,36 mg |
1,8 mg (30 %) |
*ZDS - % zalecanego dziennego spożycia przez porcję 500 ml
W zależności od intensywności wysiłku i masy ciała 250-500ml 1-2 razy dziennie przed, w trakcie lub bezpośrednio po treningu.