CARBO VIT
500 ml
Spożywany po zakończeniu treningu energetyczny napój Olimp Carbo VIT przyspiesza zarówno regenerację powysiłkową organizmu, jak też jego adaptację wysiłkową, czyli gotowość do podejmowania kolejnej, jeszcze cięższej pracy.
Pierwszoplanowe zadanie wody podczas wysiłku polega na chłodzeniu pracującego organizmu. Jest ona transportowana w postaci potu na powierzchnię skóry, skąd odparowuje i w ten sposób obniża ciepłotę ciała. Wszystkie reakcje życiowe przebiegają w środowisku wodnym naszego organizmu. W fazie wodnej krwi rozwożony jest tlen, glukoza (najważniejszy składnik energetyczny), aminokwasy (najważniejsze składniki mięśni), większość witamin oraz składników mineralnych. W fazie wodnej krwi rozpuszczają się też niemal wszystkie, szkodliwe produkty przemiany materii, ekspediowane do nerek i następnie usuwane poza organizm. W fazie wodnej komórek mięśniowych rozpuszczone są te same składniki odżywcze, co w fazie wodnej krwi, jak również liczne enzymy kontrolujące przebieg procesów życiowych, w tym przebieg procesów energetycznych. Również szkodliwe produkty przemiany materii rozpuszczane są przed wydaleniem w wodzie komórkowej.
Kiedy zaczyna brakować wody, której ubywa podczas wysiłku wraz z potem, niebezpiecznie wzrasta ciepłota ciała. Krew ulega zagęszczeniu, z ogromnym trudem dociera do naszych komórek, zaś serce ma ogromne kłopoty z jej przepompowywaniem. Zagęszczona krew nie rozwozi właściwie składników odżywczych do komórek i nie odbiera od nich szkodliwych produktów przemiany materii.
Przy niedostatku wody wzrasta ciepłota ciała, gdyż nie jest ono właściwie schładzane poprzez jej odparowywanie z powierzchni skóry. Wzrost temperatury grozi przegrzaniem organizmu, szczególnie niebezpiecznym dla mózgu. W tej sytuacji mózg stara się - w obawie o swoją egzystencję - jak najbardziej uprzykrzyć nam wysiłek i kreuje obraz niezwykłej uciążliwości wykonywanej przez nas pracy, co nazywane jest subiektywnym uczuciem zmęczenia.
Węglowodany to składniki energetyczne pożywienia o różnej strukturze, które - najczęściej - ulegają w organizmie przekształceniu w glukozę. Natomiast glukoza jest najważniejszym źródłem energii dla naszego mózgu i całego układu nerwowego, jak również dla pracujących mięśni - w tym - mięśnia sercowego. Glukoza może dostarczać mięśniom energii zarówno w warunkach komfortu tlenowego, czyli w trakcie wysiłków bardzo długich, jak też w warunkach beztlenowych, czyli przy wysiłkach krótkotrwałych, jednakowoż niezwykle intensywnych. Glukoza dodatkowo ułatwia organizmowi wchłanianie wody; każda jej cząsteczka wprowadza do tkanek 4 cząsteczki tego cennego składnika.
Pomimo tak ważnej funkcji pełnionej przez glukozę, organizm ma bardzo poważne kłopoty z jej gromadzeniem na zapas. Pewną, niewielką jej ilość magazynuje on w mięśniach i wątrobie, w postaci związku nazywanego glikogenem. Jednocześnie wątroba posiada zdolność wytwarzania glukozy ze składnika włókienek mięśniowych - alaniny. Jednak największą ilość glukozy potrafi organizm zgromadzić tylko w tkance tłuszczowej, w postaci związku związanego z cząsteczkami tłuszczu, nazywanego glicerolem.
Jednakże, dla sportowców i osób aktywnych znaczenie ma tylko ta niewielka pula glukozy zmagazynowana w mięśniach i wątrobie, w formie glikogenu. Pula ta wyczerpuje się jednak - niestety - bardzo szybko i starcza jedynie na pokrycie potrzeb energetycznych pierwszych minut pracy. Wprawdzie - po wyczerpaniu zapasów glukozy z glikogenu - wątroba może ją produkować z alaniny, jednak wtedy organizm musi niszczyć włókienka mięśniowe w celu uwolnienia z nich tego składnika. Niszczenie włókienek mięśniowych - co logiczne - musi fatalnie odbijać się na zdolności mięśni do pracy. Teoretycznie - w następnej kolejności - organizm może czerpać glukozę z glicerolu, z tłuszczu zgromadzonego pod skórą.
Najgorsze skutki niesie niedobór glukozy dla mózgu, dla którego związek ten jest - w praktyce - jedynym składnikiem energetycznym. Mózg, pragnąc zarezerwować dla siebie krytyczną rezerwę glukozy, potęguje nasze wyobrażenie o ciężarze wykonywanej przez nas pracy i hamuje - wbrew naszej woli - impulsy kurczące włókienka mięśniowe. Przy drastycznym spadku poziomu glukozy dochodzi do całkowitej niemożności kontynuowania wysiłku nazywanej upadkiem mięśniowym - a w skrajnych przypadkach - nawet do omdlenia i utraty świadomości.
Jak widać: niedobory wody i węglowodanów sprzyjają szybkiemu rozwojowi zmęczenia podczas pracy i limitują czas kontynuowania wysiłków fizycznych. Aby 'oszukać' zmęczenie i długo cieszyć się ruchem oraz przyspieszyć regenerację powysiłkową i rozwój zdolności wysiłkowych, należy uzupełniać systematycznie omawiane składniki podczas ćwiczeń i tuż po ich zakończeniu.
Dobry napój energetyczny powinien stanowić źródło węglowodanów o zróżnicowanej budowie, czyli powinien zawierać zarówno samą glukozę, jak też związki przekształcane w nią dopiero po ich wniknięciu do organizmu. Jeżeli bowiem w napoju obecna jest jednie sama glukoza, to po spożyciu takiego napoju - po nagłym wzroście poziomu glukozy w organizmie - dochodzi do równie gwałtownego spadku, co nazywane jest 'huśtawką glikemiczną' i co nie sprzyja jakości wykonywanej pracy. Kiedy natomiast napój zawiera węglowodany zróżnicowane, to po jego spożyciu zarówno szybko wzrasta poziom glukozy, jak też glukoza dłużej utrzymuje się na podwyższonym poziomie, dostarczając energii niezbędnej do pracy mięśni, serca, mózgu i całego układu nerwowego.
Ponieważ sportowcy i ludzie aktywni uzupełniają często aminokwasy specjalnymi suplementami diety, szczególnie zaś jeden składnik pokarmowy z tej grupy - kreatynę poprawiającą masę mięśniową i wydolność tlenową - dlatego też popijanie suplementu napojem węglowodanowym ułatwia wchłanianie składnika aktywnego i jego dystrybucję do mięśni, potęgując efekty suplementacji.
W dobrym napoju energetycznym węglowodany nie powinny pozostawać same. Ważną rolę w ich przemianach odgrywają bowiem niektóre witaminy. I tak: witaminy z grupy B ułatwiają organizmowi pozyskiwanie energii z glukozy, podczas gdy witamina E eliminuje niekorzystne skutki wzmożonych przemian energetycznych, ochraniając struktury komórkowe, zajmujące się spalaniem węglowodanów.
Ważną rolę odgrywa tutaj również kwas jabłkowy, który uczestniczy w rozprowadzaniu energii pozyskanej z glukozy po komórce mięśniowej i jej transporcie do kurczących się podczas wysiłku włókienek mięśniowych. Uzupełnianie kwasu jabłkowego - jak dowiodły badania - przyczynia się w znamiennym stopniu do usprawnienia pracującego organizmu.
Carbo - Vit marki Olimp jest to napój węglowodanowy uniwersalny, przeznaczony zarówno dla sportowców wyczynowych ze wszystkich dyscyplin, jak też dla osób aktywnych fizycznie, korzystających rekreacyjnie z różnych form aktywności ruchowej, takich jak np.: turystyka piesza i rowerowa, gry i zabawy zespołowe, aerobic, kulturystyka, zajęcia fitness, ćwiczenia na siłowni, taniec towarzyski, itp.
Carbo-Vit powinien być spożywany w ilości przynajmniej jednego opakowania (500 ml) małymi łykami - co jakiś czas - w trakcie trwania wysiłku oraz w przerwach pomiędzy wysiłkami, np. w przerwach meczów lub przerwach rozdzielających kolejne starty bądź konkurencje, najlepiej na zmianę z izotonicznym napojem Iso Plus. Spożywanie napoju Carbo Vit po zakończeniu wysiłku sprzyja przyspieszeniu regeneracji powysiłkowej oraz adaptacji wysiłkowej, czyli przyspieszeniu rozwoju tężyzny fizycznej.
Uwaga: popijanie napojem Carbo- Vit posiłków wysokobiałkowych oraz suplementów aminokwasowych - szczególnie kreatynowych - zwiększa efektywność diety wysokobiałkowej oraz potęguje efekty suplementacji aminokwasami.
W zależności od intensywności wysiłku i masy ciała 250-500ml 1-2 razy dziennie przed, w trakcie lub bezpośrednio po treningu.