OLIMP BCAA XPLODE 500G +GLUTAMINA XPLODE 500G !
Cena: 128,00 PLN brutto
Producent/kraj: Olimp Sport Nutrition / Polska
Opakowanie: 500g, 500g
Data ważności: minimum 12 miesięcy
BCAA Xplode™ to podstawowy składnik mięśni, stanowiący blisko 40% ich suchej masy! BCAA to niezbędne anaboliczne cegły, które pozwolą Ci zbudować twarde jak skała mięśnie. Wolne formy aminokwasów BCAA wchłaniają się od razu do krwioobiegu, ponieważ nie muszą podlegać procesom trawienia, tak jak białko pochodzące z pożywienia. Dzięki temu zaraz po spożyciu mogą dotrzeć tam, gdzie są najbardziej potrzebne – do tkanki mięśniowej. BCAA w mięśniach intensyfikują procesy anaboliczne, przyspieszają syntezę białek, przyczyniając się do szybkiej regeneracji potreningowej i budowy czystej masy mięśniowej.
BCAA podane przed wysiłkiem pozwolą ochronić Twoje mięśnie przed katabolizmem. W czasie intensywnych ćwiczeń, w tkance mieśniowej powstają mikrourazy, uwolnione z nich białko na skutek pracy enzymów katabolicznych spalane jest w celach energetycznych, gdy zabraknie energii pochodzącej z glukozy. BCAA podane przed treningiem pozwala zabezpieczyć białka mięśniowe przed rozpadem, ponieważ to właśnie aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych, w mięśniach i w wątrobie przekształcane są w glukozę i mogą służyć jako alternatywne źródło energii. Wysoki poziom BCAA w organizmie podczas treningu może powodować zmniejszenie produkcji serotoniny w mózgu, co pozwala znacznie zmniejszyć i opóźnić odczucie centralnego zmęczenia. Jeśli chcesz ćwiczyć długo i intensywnie, jednocześnie chroniąc mięśnie przed rozpadem to BCAA Xplode™ jest idealnym produktem dla Ciebie! Aby wzmocnić antykataboliczny efekt preparatu, jego skład został uzupełniony o odpowiednią ilość L-glutaminy, która obok aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach bocznych jest drugim najważniejszym składnikiem budującym mięśnie.
BCAA Xplode™ To doskonały i kompleksowy produkt, zawierający niezbędne dla organizmu aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych – L-leucynę, L-walinę i L-izoleucynę. Aby zmaksymalizować efekty działania BCAA, niezwykle istotny jest udział poszczególnych aminokwasów. BCAA Xplode™ zawiera 6g farmaceutycznie czystych, super mikronizowanych aminokwasów BCAA zestawionych w optymalnej dla mięśni proporcji 2: 1: 1. L-leucyna, L-walina i L-izoleucyna w połączeniu z L-glutaminą istotnie zwiększają bilans azotowy organizmu, co pomaga zapewnić optymalne środowisko dla przebiegu procesów anabolicznych, a także dostępność najwyższej jakości składników budulcowych.
Wartość odżywcza |
1 porcja (10g) |
2 porcje (20g) |
na 100g |
Wartość energetyczna |
1 kcal / 4,18 kJ |
2 kcal / 8,4 kJ |
10 kcal / 41,8 kJ |
Białko |
0 g |
0 g |
0 g |
Węglowodany |
0 g |
0 g |
0 g |
w tym: cukry |
0 g |
0 g |
0 g |
Tłuszcz |
0,03 g |
0,06 g |
0,3 g |
w tym: nasycone kwasy tłuszczowe |
0,03 g |
0,06 g |
0,3 g |
Błonnik pokarmowy |
0 g |
0 g |
0 g |
Sód |
0,02 g |
0,04 g |
0,18 g |
Aminokwasy rozgałęzione BCAA* |
6 g |
12 g |
60 g |
w tym: L-leucyna |
3 g |
6 g |
30 g |
L-walina |
1,5 g |
3 g |
15 g |
L-izoleucyna |
1,5 g |
3 g |
15 g |
L-glutamina |
1 g |
2 g |
10 g |
Wit. B6 |
2 mg (100% RDA**) |
4 mg (200% RDA**) |
20 mg |
DAWKOWANIE: 1 porcja (10 g proszku - 25 jednostek miarki Olimp lub 2 płaskie łyżki stołowe) rozpuścić w 200 ml wody i pić 1-2 razy dziennie – przed posiłkiem lub treningiem oraz po treningu lub przed snem. Spożyć zaraz po przygotowaniu. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
GLUTAMINE XPLODE z formułą VIT-A-MIN SUPERCHARGE - innowacyjne i kompleksowe doładowanie dla L-glutaminy ! Glutamina to podstawowy magazyn i transporter azotu. Glutamina dostarcza azot do mięśni, gdzie ten wbudowywany jest w aminokwasy i białka, czyli stymuluje procesy anaboliczne. Kiedy inne narządy lub tkanki potrzebują azotu, czerpią go z tkanki mięśniowej. Białka mięśniowe ulegają wtedy rozpadowi, co nazywamy katabolizmem, zaś ich azot zostaje przeniesiony na glutaminę, która dowozi ten pierwiastek do innych tkanek. Jeżeli jednak, w podobnej sytuacji, organizm dysponuje odpowiednim zasobem gotowej glutaminy - ta dowozi azot do tkanek i nie dochodzi do katabolizmu białek mięśniowych. Spożywanie gotowej glutaminy, np. w postaci odżywki sportowej, prowadzi do tworzenia wysokiej wartości bilansu azotowego, czyli takiego stanu środowiska wewnętrznego organizmu, który sprzyja procesom anabolicznymi - a jednocześnie - hamowaniu procesów katabolicznych. Badania na ludziach dowiodły wysokiej skuteczności glutaminy we wpływie na poprawę gospodarki azotowej (białkowej) organizmu. Jednak badania na sportowcach wykazały, że jej dodatni wpływ na gospodarkę azotową przekłada się na rozwój tężyzny fizycznej - w nieco mniejszym stopniu, aniżeli się spodziewano. Z uwagi na swoją unikalną rolę w gospodarce azotowej, glutamina bierze udział w ogromnej liczbie szlaków metabolicznych, związanych z procesami anabolicznymi i katabolicznymi. Zawsze jednak pozostaje tylko jednym z elementów każdego szlaku. To właśnie niedostatek innych elementów może limitować skuteczność działania glutaminy na przyrost tężyzny fizycznej sportowców, pomimo dowiedzionej efektywności w poprawie gospodarki białkowej.
Glutamina a witamina B6. Znaczna część spożytej glutaminy nie opuszcza przewodu pokarmowego, tylko zostaje "zatrzymana" przez komórki jelitowe i bakterie probiotyczne naszej flory. Wprawdzie zjawisko to, szeroko ostatnio badane i dyskutowane, jest niezwykle pożyteczne dla prawidłowych czynności przewodu pokarmowego, to równocześnie zubaża pulę glutaminy aktywnej metabolicznie. Z pomocą idzie nam tutaj witamina B6, która bierze udział w transporcie aminokwasów poprzez komórki jelitowe i przyczynia się do wzrostu pobrania glutaminy z przewodu pokarmowego. Witamina B6 katalizuje też proces przekazywania azotu przez glutaminę do mechanizmów anabolicznych, przebiegających w komórkach mięśniowych. Katalizuje również przemiany glutaminy w mózgu, prowadzące do powstawania neuroaktywnych aminokwasów, które oddziałują korzystnie na podwzgórze i przysadkę mózgową. Pod wpływem tych interakcji przysadka wydziela taki zestaw hormonów nadrzędnych (tropowych), który tworzy w organizmie środowisko hormonalne, korzystne dla rozwoju muskulatury - dużo anabolicznej somatotropiny i testosteronu, mało katabolicznego kortyzolu.
Glutamina a kwas foliowy, witamina B12 i niacyna. Glutamina - wraz z kwasem foliowym, witaminą B12 i niacyną - bierze wspólny udział w procesach anabolicznych w mięśniach, na etapie syntezy nukleotydów i kwasów nukleinowych, wiązania receptorów jądrowych z hormonami anabolicznymi i koregulatorami anabolizmu oraz genami, zapewniając niezbędne warunki do sprawnego podziału komórek, jak również na etapie wiązania aminokwasów w cząsteczki białkowe. syntezy niektórych aminokwasów oraz regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek. Kwas foliowy stanowi również niezbędny czynnik wzrostu i rozwoju organizmu oraz jest niezbędny razem z witaminami B6 i B12 dla prawidłowego wykorzystania cysteiny. Ponadto witaminy z grupy B odgrywają ważną rolę w pozbywaniu się z organizmu homocysteiny - ubocznego produktu metabolizmu cysteiny.
Glutamina a leucyna. Glutamina wspólnie z leucyną kontroluje szlaki sygnałowe silnych hormonów anabolicznych, takich jak: insulina, insulinopodobny czynnik wzrostu (IGF) czy mechaniczny czynnik wzrostu (MGF). Wspólny wpływ obu aminokwasów na enzymy tych szlaków sprzyja ustaleniu optymalnych proporcji pomiędzy procesami katabolicznymi i anabolicznymi, przebiegającymi w komórkach mięśniowych. To poziom leucyny i glutaminy we krwi stanowi informacje dla organizmu o stopniu rozpadu tkanki mięśniowej i jest bezpośrednim sygnałem do uruchomienia wszelkich mechanizmów antykatabolicznych w organiźmie i nasilenia syntezy białek.
Glutamina a cysteina i glutation. Cysteina dostarczana jest w formie cystyny, czyli dwóch połączonych ze sobą cząsteczek cysteiny, która pozostaje całkowicie niewrażliwa na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego (trypsyny i pepsyny) i w formie niezmienionej dociera do komórek organizmu, gdzie pod wpływem jednego z enzymów następuje jej redukcja prowadząca do uwolnienia dwóch cząsteczek cysteiny. Glutamina razem z cysteiną bierze udział w produkcji glutationu -tripeptydu, który jest najważniejszym nieenzymatycznym czynnikiem antyoksydacyjnym, jakim dysponuje organizm. Badania udowodniły, że - zarówno suplementacja glutaminy, jak też cysteiny - stymuluje syntezę glutationu i prowadzi do wzrostu jego poziomu w organizmie. Glutation to niezwykle ważny związek aktywny metabolicznie, biorący udział w kluczowych procesach życiowych. Glutation kontroluje procesy anaboliczne na etapie tworzenia struktury przestrzennej białek, gdzie atomy siarki wiążą się między sobą - skręcając odpowiednio łańcuchy aminokwasów. Taki skręt warunkuje np. kurczliwość włókienek mięśniowych. Glutation bezustannie penetruje też te struktury białkowe, dzięki czemu liczba połączeń siarkowych pozostaje na stałym poziomie, zaś każde bia�����ko zachowuje swoją strukturę i funkcjonalność - np. kurczliwość. Ostatnio zaobserwowano, że białka mięśniowe muszą stale pozostawać w określonej proporcji do glutationu, zaś testosteron na tyle stymuluje anabolizm białek, na ile pozwalają mu na to zasoby glutationu. Poprzez swoje unikatowe właściwości, w stanach wyczerpania organizmu, stabilizuje on błony lizosomów i hamuje niekontrolowane uwalnianie katabolicznych enzymów, odpowiedzialnych za rozkład białek czy kwasów nukleinowych. Glutation działa też anabolicznie, bardziej bezpośrednio, aktywując niektóre czynniki transkrypcyjne - pobudzające geny do rozpoczęcia syntezy białek. Bierze on również bezpośredni udział w przenoszeniu aminokwasów w cyklu gamma glutamylowym, przez co umożliwia syntezę białka, tworząc dodatni bilans azotowy. Glutation skutecznie obniża poziom kortyzolu i kwasu mlekowego, a także zwiększa poziom glikogenu mięśniowego, dzięki czemu wpływa na znacznie szybszą regenerację mięśniową, niezwykle sprawnie i efektywnie przygotowując nas do kolejnego wyczerpującego treningu.
Glutation a selen. Selen , w połączeniu z cysteiną, tworzy centrum aktywne peroksydazy glutationowej - enzymu odnawiającego glutation i utrzymującego wysoki poziom jego aktywności metabolicznej. Jak dowiodły badania - suplementacja selenu podnosi poziom i zwiększa aktywność peroksydazy glutationowej.
Glutation a witamina C. Badania udowodniły, że witamina C (PureWay-C®) stymuluje produkcję i zwiększa poziom glutationu w organizmie. Ponadto, wspólnie z glutationem, aktywuje odpowiednie czynniki transkrypcyjne - pobudzające geny do rozpoczęcia syntezy białek. Witamina C, tak samo jak selen, stanowi dodatkowe zaplecze antyoksydacyjne, chroniąc białka mięśniowe przed uszkodzeniem w okresie potreningowym, kiedy to najważniejszym procesem powinna być regeneracja i nic nie powinno jej zakłócić.
GLUTAMINE XPLODE to innowacyjne wyzwanie rzucone metabolizmowi Waszego organizmu - to farmaceutycznie czysta postać wolnej L-glutaminy, zestawiona z ultranowoczesną formułą Vit-A-MIN SuperCharge zawierającą aktywne metabolicznie związki, ze szlaków anabolicznej i antykatabolicznej aktywności L-glutaminy!!!.
Wartość odżywcza |
1 porcja (10g) |
2 porcja (20g) |
na 100g |
Wartość energetyczna |
0 kcal / 0 kJ |
0 kcal / 0 kJ |
1 kcal / 4,18 kJ |
Białko |
0 g |
0 g |
0 g |
Węglowodany |
0 g |
0 g |
0 g |
w tym cukry |
0 g |
0 g |
0 g |
Tłuszcz |
0 g |
0 g |
< 0,1 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0 g |
0 g |
0 g |
Błonnik pokarmowy |
0 g |
0 g |
0 g |
Sód |
0,06 g |
0,1 g |
0,6 g |
L-glutamina |
5,5 g |
11 g |
55 g |
L-leucyna |
1,5 g |
3 g |
15 g |
L-cysteina |
0,5 g |
1 g |
5 g |
Selen |
55 µg (*100%) |
110 µg (*200%) |
550 µg |
Niacyna |
16 mg (*100%) |
32 mg (*200%) |
160 mg |
Wit. B6 |
1,4 mg (*100%) |
2,8 mg (*200%) |
14 mg |
Wit. B12 |
2,5 µg (*100%) |
5 µg (*200%) |
25 µg |
Kwas foliowy |
200 µg (*100%) |
400 µg (*200%) |
2000 µg |
Wit.C (PureWay-C®) |
80 mg (*100%) |
160 mg (*200%) |
800 mg |
DAWKOWANIE: 1 porcję (10 g proszku - 20 jednostek = ˝ miarki lub 1 łyżkę stołową) rozpuścić w 200 ml wody i pić 1-2 razy dziennie - przed śniadaniem po treningu lub przed snem. Najlepiej spożyć zaraz po przygotowaniu. Dopuszczalne wytworzenie się osadu nie wpływające na jakość produktu.