Olejek migdałowy 100ml
Olej migdałowy (Oleum Amygdalae dulcium, Oleum amygdalarum (amararum) aethereum, Amigdalina oleum) - to olej roślinny, który otrzymuje się dzięki wyciskaniu na zimno nasion drzewa migdałowego (migdałowiec zwyczajny, Amygdalus communis), popularnie zwanych migdałami, zawierających średnio od 40 do 50% tłuszczu.
W przemyśle kosmetycznym używany do produkcji perfum, mydeł i kremów, oraz w farmaceutyce. Nadaje się do każdego rodzaju skóry, rozprowadzony nie daje efektu ciężkości, jest dobrze wchłaniany. Polecany szczególnie do pielęgnacji skóry dziecka (jest bardzo łagodny, nie drażni, uspokaja).
Olej migdałowy, jest łagodnym w smaku, nie wysychającym, przejrzystym, tłustym olejem, o charakterystycznym zapachu. Olej ten składa się głównie z kwasów oleinowego i linolowego. Jest bardzo wrażliwy na czynniki zewnętrzne, dlatego powinien być przechowywany w ciemnym miejscu. Olej migdałowy rzadko stosowany jest jako olej spożywczy, w przemyśle spożywczym używany jest tylko w cukiernictwie. Głównym obszarem jego stosowania jest branża kosmetyczna (kosmetyki pielęgnujące), oraz medyczna (aromaterapia, olejki do masażu).
Jest olejem wyjątkowo delikatnym i świetnie nadaje do pielęgnacji wrażliwej skóry noworodków. Szczególnie polecany do cery suchej i starzejącej się, neutralny, nie powoduje alergii. Może też być składnikiem kremów i mieszanek olejowych lub samodzielnie stosowany w celach kosmetycznych do wcierania w skórę. Odmładza skórę i nadaje jej ładny wygląd.
Olej słodkich migdałów składa się głównie z glicerydów kwasu oleinowego i linolowego, które nadają cerze kwaśne pH (~5,5), wywierają korzystny wpływ na naturalną mikroflorę skóry.
Olej roślinny ze słodkich migdałów posiadający właściwości kojące jest nieocenioną pomocą dla opieki skóry podrażnionej. Bogaty w witaminę A i E, łagodzi podrażnienia i uruchamia odrodzenie komórek w zewnętrznych warstwach skóry. Stosowany regulerni spowalnia procesy strarzenia. |