Allicyna posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwrobacze oraz przeciwwirusowe. Bakterie wrażliwe na allicynę to m.in.: E. Coli, Salmonella, Mycoplasma, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus, Streptococcus, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecium czy Camphylobacter sp. Wrażliwe grzyby to m.in.: Candida sp.Trichophyton sp. Microsporum sp. oraz Cryptococcus sp. Wrażliwe pasożyty to m.in.: Cryptosporidium parvum, Entamoeba histolytica, Giardia lamblia czy Leishmania sp. Allicyna nie niszczy przy tym naturalnej flory przewodu pokarmowego .Allicyna zawarta w oleju, w przeciwieństwie do antybiotyków, nie niszczy jąder komórek drobnoustrojów, lecz działa na ich ściany komórkowe.
WSKAZANIA:
Profilaktyka: Regularne podawanie 2 razy w tygodniu, ogranicza zakażenia bakteryjne, rozwój pasożytów wewnętrznych oraz grzybów, a tym samym ograniczyć upadki i koszt antybiotykoterapii. Preparat jest zalecenaym elementem profilaktyki salmonelli i mykoplazmy. Właściwości wykrztuśne czosnku pomagają przy schorzeniach dróg oddechowych. W okresie podwyższonego obciążenia układu krwionośnego (duży przyrost masy, stres cieplny), olej czosnkowyobniża ciśnienie krwi, działającuspokajająco i ochronnie na mięsień sercowy. Idealny do stosowaniu podczas rozrodu gołębi.
SKŁAD:
Olej roślinny, ekstrakt naturalny czosnku, witamina e, selen.
DAWKOWANIE:
10 g na 2kg karmy.