Olejek cytrynowy BIO – Lecker's
Bez dodatku jaj, glutenu, drożdży, laktozy. Produkt wegański.
Skład: 100% czystego organicznego olejku cytrynowego (Citrus limon)
Zastosowanie: do sałatek, słodkich wypieków, deserów i napojów
Czujesz zapach świeżości?
Olejek cytrynowy jest niezbędny w kuchni, ponieważ jest wszechstronny w użyciu. Niezależnie, czy używasz do do pieczenia, czy też do zimnych potraw – jego smak pozostanie niezmieniony. Podczas pieczenia może się wytworzyć delikantny osad, ale jest to w 100% normalna sytuacja, którą absolutnie nie należy się przejmować.
Bardzo proste ciasto cytrynowe
Składniki:
250g masła lub margaryny
300g cukru trzcinowego
1op. cukru waniliowego
1 filiżanka mleka
450g mąki pszennej
½ olejku cytrynowego
1 op. Proszku do pieczenia
Na lukier: 250g przesianego cukru pudru ½ olejku cytrynowego 4 łyżki mleka
Przygotowanie: masło lub margarynę, cukier i jajka ubić razem. Wymieszać mleko, mąkę i olejek cytrynowy. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Ciasto przełóż na blachę. Rozgrzej piekarnik do 175°C i piecz około 45 minut. Ciasto ostudź i posmaruj lukrem.
Lukier: wymieszać składniki na gładką masę, aby nie posiadała grudek, następnie rozsmarować róznomiernie po cieście i gotowe!
|