TŁOCZONY NA ZIMNO,
NIEOCZYSZCZONY, NAJZDROWSZY
NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI:
OLEJ Z WIESIOŁKA
w ciemnej butelce 100 ml
WYPRODUKOWANY W POLSCE PRZEZ: Ol'Vita Krzysztof Dziaduch
Firma Ol'Vita powstała w 2004 roku i jest firmą rodzinną. Jej działalność jest kontynuacją i wykorzystaniem 10-letniego doświadczenia w branży olejarskiej, z którą związani jesteśmy od 1994 roku. Znajomość dynamicznie rozwijającej się gałęzi przemysłu w Polsce, jakim jest przetwórstwo nasion oleistych, zaoowocowało w 2004 roku przyjęciem przez Nas przedstawicielstwa handlowego w Polsce czeskiej firmy FARMET a.s Ceska Skalice, oferującej prasy do tłoczenia oleju.
OLEJ Z WIESIOŁKA:
Olej ten tłoczony jest z nasion wiesiołka dwuletniego. W swym składzie zawiera kwas tłuszczowy: linolowy oraz kwas gamma-linolenowy, dzięki czemu zawdzięczamy mu dobroczynny wpływ na poprawę naszego zdrowia. Kwas ten jest niezbędny w procesach przemiany materii. Niestety w pewnych przypadkach, np.: cukrzyca, niedobór selenu, choroba alkoholowa, w organizmie jest go za mało. Jak wspomina dr Henryk Różański w swoich opracowaniach na stronie Medycyna dawna i współczesna, spożywanie oleju wiesiołkowego wpływa pro regenerująco na tkankę chrzęstną i łączną właściwą, przez co olej ten poleca się w takich przypadkach jak: choroby reumatyczne, złamania oraz uszkodzenia więzadeł. Spożywając olej wiesiołkowy zapobiegamy wypadaniu włosów, wzmacniamy odporność naszego organizmu. Jak dowiedziono naukowo, od 9 do 11 godz. po spożyciu oleju wiesiołkowego przez kobietę karmiącą, w jej mleku stwierdzono zwiększoną ilość kwasu gamma-linolenowego oraz kwasu DGLA, co w rozwoju małego dziecka są niezwykle istotne i ważne.
ZASTOSOWANIE:
Spożywając olej wiesiołkowy redukuje się ilość wydzielanego łoju i zaskórników na skórze. Efekty działania omawianego oleju widoczne są po dłuższym jego stosowaniu i określonej dawce ( jak mówi dr inż. Różański) co najmniej 1,5 g dziennie. W kosmetyce olej ten jest również naturalnym składnikiem dodawanym do kremów w celu poprawienia elastyczności skóry. Można stosować go również bezpośrednio na skórę.
SKŁAD:
Olej z wiesiołka jest bogatym źródłem kwasu GLA, zawiera go około 9 % i ponadto około 70 % kwasu linolowego. Należy również wspomnieć iż kwas GLA bierze udział w syntezie pewnych prostoglandyn, np. PGE1, które jak wiadomo ze źródeł medycznych: m.in .obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają system odpornościowy, wykazują działanie przeciw zapalne. Kwas gamma-linolenowy (GLA) wykazuje działanie przeciw miażdżycowe, wpływa na obniżenie „ złego” cholesterolu we krwi, zmniejsza natężenie stanów zapalnych w organizmie, łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego oraz towarzyszącą temu bolesność piersi.
PRZECHOWYWANIE:
Olej należy przechowywać w temp. +2 - +20°C, a po otwarciu butelki w lodówce.
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA: 31.03.2015
PRZECIĘTNA ZAWARTOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH:
Wartość energetyczna w 100g produktu: 900kcal (3700kJ)
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Białko 0g
Węglowodany 0g
Tłuszcz 100g, w tym:
- kwasy nasycone 6-9g
- kwasy jednonienasycone 6-20g
- kwasy wielonienasycone 70-86g
(w tym gamma-linolenowy 6-11g)
- cholesterol 0g
Więcej zdjęć produktu: